Mardin görülecek yerler açısından Türkiye’nin en bereketli şehirlerinden biri. Hem mimari olarak hem de tarihi açısından oldukça farklı bir kent burası. Etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu şiirsel kentlerden biri. Mardin’de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler görülmeye değer.
Kendine has mimarisi ve kayalıklarla iç içe geçmiş etkileyici görüntüleriyle geleneksel Mardin evleri ve aralarındaki sokaklar oldukça etkileyici. Farklı kültürlerin bir arada uyum içinde yaşamasının ortaya çıkardığı çeşitlilik şehre güzellik katan en önemli unsurdur. Birçok tarihi mekana ev sahipliği yapan şehirde Darülzaferan Manastırı, Zinciriye ve Kasımiye Medreseleri, Latifiye Camii görülmesi gereken yerlerden sadece birkaçı.
Eski Patrikhane Binasında yer alan Mardin Müzesi ve Sabancı Şehir Müzesini gitmişken mutlaka gezmelisiniz. Mezapotamya’da yaşamış eski medeniyetlerin izlerini görmek için şehrin dışında kalan Dara Harabeleri de görülmeye değer. Mardin’e kadar gitmişken 1,5 saat uzaklıktaki Midyat‘ı da ziyaret etmeden dönmeyin. Şehir sahip olduğu kültürel değerleri ve farklı kültürleri ve dinleri içinde harmanlamış-yoğurmuş açık hava müzesi görünümüyle dünyada Venedik ve Kudüs’le birlikte sayılı 3 sit kentten bir tanesidir.
Muftağı
Çok kültürlülüğü mutfağına da yansıyan şehirde etli yemekler çoğunluktadır. Kahvaltısıyla ünlü Türk kültüründen nasibini almıştır ve kahvaltının olmazsa olmazları bal, kaymak, otlu peynir ve tandır ekmeğidir. Kahvaltı sonrası da bir mırra çok iyi gider.
Şehrin tatlıları da bir efsanedir. Bu tatlılardan zingil ve harireyi mutlaka tatmalısınız. Diğer efsane lezzetleri Maklube, İrok, Şemburek, Alluciye, Kaburga Dolması, Haşu’nun (Mardin İç pilavı) lezzetine de mutlaka bakmalısınız.
Alışveriş
Bambaşka kültürleri içinde toplamış bu şehirde alışveriş yapmak da çok keyifli. Özellikle semt pazar ve çarşılarına gidip taş ve bakır işçiliğinin en güzel örneklerini sevdiklerinize hediye olarak alabilirsiniz. Bakırcılar Çarşısı, Gümüşçüler Çarşısı, Kapalı Çarşı gezebileceğiniz çarşılar arasındadır.
Mardin’de doğal sabun yapımı da çok gelişmiştir. Sabun da çok güzel bir hediyelik olabilir. Özellikle bitkilerden yapılmış doğal sabunları almanızı tavsiye edebiliriz.
Müzik ve Folklor
Mardin türkülerin yakıldığı, şiir ve efsanelerin söylendiği, sokaklarında özgün reyhani müziğinin çalınıp oynandığı kadim bir kenttir.
Gökyüzüne komşu olan Mardin’de, binlerce yıl öncesine dayanan tarihin akışı içerisinde gezintiye çıkmadan ve leziz mutfağının tadına bakmadan ve reyhani müziğini dinlemeden dönmeyin.