Uzay Seyahati

İnsanlığın uzay seyahatinin ilk adımı Sovyetler Birliği’nin 4 Ekim 1957’de  Sputnik-1’in uzaya fırlatmasıyla atılmıştır. Ardından ilk uzay seyahatine çıkan canlı Sputnik-2 ile 3 Kasım 1957’de Layka adlı köpek olmuştur.

Layka

İlk uzaya çıkan insan ise 12 Nisan 1961’de Rus kozmonot Yuri Gagarin olmuştur. Ardından 20 Haziran 1969’da ABD’li  Neil Armstrong  Apollo-11 uçuşu ile Ay’a  ayak basan ilk  insan olmayı başararak tarihe geçmiştir.

Uzay seyahati konusunda bir diğer önemli nokta ise 16 Haziran 1963’te uzaya çıkan ilk kadın astronotun Rus Valentina Tereshkova olmasıdır.

Çin ise uzaya ilk uzay aracını 1999’da göndermiş 15 Ekim 2013’te de ilk Çinli astronot Yang Liwei uzaya ayak basmıştır.

Türkiye ise ilk yerli yapım yer gözlem uydusu RASAT‘ı 17 Ağustos 2011’de uzaya fırlatmış 18 Aralık 2012’de de Göktürk-2 uydusu uzaya fırlatılmıştır. Göktürk-1’in de 2014 yılı sonunda uzaya fırlatılması düşünülmektedir.

Uzay seyahatinin kısa bir tarihinden sonra gündemde olan başka bir konuya gelmek istiyorum. Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Uzay Ajansı bir ilki deneyerek 67P/Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine ‘kondu’ adı verilen bir uzay aracı indirmeyi deneyecek.

“Rossetta” adlı uzay sondası “Philae” kondusunu Türkiye saati ile 10.35’te kuyrukluyıldıza 22,5 kilometre uzaklıktan bırakacak. Philae’nin yüzeye inişi ise yaklaşık 7 saat sürecek. Bu sırda Rossetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla ve ışık hızı da sonlu olduğu için, Rossetta’dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya’ya ulaşacak. Bu nedenle Türkiye saati ile 17.35 dolayında gerçekleşecek inişten sonra saat 18.00’de Rosetta’dan ilk haber alınabilecek.

Rossetta

Görevin başarıyla tamamlanıp tamamlanmadığı ise uzay sondasının kuyruklu yıldıza inişinden 28 dakika 20 saniye sonra gelecek sinyallerle anlaşılacak.

Proje başarıyla sonuçlanırsa ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş olacak. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyrukluyıldızı çok yakından tanıma imkânı edinecek.

Philae’nin iniş yapacağı bölge:

Bilim o kadar hızla ilerliyor ki bir gün seyahat rotamız içinde bence Uzay da yer alacak. Belki bir gün Jolly Tur ile uzaya tur düzenlenecek ve o tura katılma imkânı bulacağız. Hayal etmek gerçekleşmesi için en büyük adımdır. Hayallerimizin gerçek olması dileğiyle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir