Uçak rötar yaptığında ne yapabilirsiniz? Yolcu hakları nelerdir? Uçuş gecikmelerinde ne yapabiliriz? Havayolları ne zaman ne şekilde tazminatlar öder ? Bu konuda yeterince bilginiz var mı? Peki havayolu firmaları kaç saatlik gecikmede ne ödemek zorundadır? Uçuş rötarlarını havayolları nasıl duyurmalı biliyor musunuz?
Bir hevesle havaalanına gittiniz. Belki aylar, belki günler öncesinden planladığınız o harika seyahat gerçekleşmek üzere elde bavul, yürekler pırpır havaalanındasınız. Fakat o ne? Ding dong! Bir anons Uçak rötar yapıyor!
Hiç yabancı bir durum değil di mi? Bu durumda uçuşlarda kaç saat rötar yaparsa ne gibi haklarınız var, ne zaman tazminat, ne zaman para iadesi ne zaman otel konaklaması alabilirsiniz biliyor musunuz? Peki her hava yolu şirketinin bu konuda tüm yolcularını mutlaka bilgilendirecek broşürler vermesi gerektiğini?
Açıkça söyleyeyim daha bu sabah Sabiha Gökçen Havalimanında deli danalar gibi gördüğüm her kontuara her görevliye sorup aradığım halde tek bir broşür parçası bulamadım. Devlet hastanesinde evrak gezdirir gibi o birine, öbürü ötekine gönderdi durdu. En sonunda uçuşumu kaçırmamak için vazgeçtim ve uçağa bindim. İyi ki gelmeden ‘uçuş gecikmelerinde yolcu hakları nelerdir‘ diye bir araştırma yapmış notlar almıştım. Kısaca özetleyelim:
Uçak Rötar Yaptığında Yolcu Hakları Nelerdir?
# Gecikme süresi ne olursa olsun havayolu firmanız size iki telefon görüşmesi, fax veya e-posta hizmeti vermek zorundadır. (Havayolu şirketinden Kanada’daki amcanızı 2 defa arayabilirsiniz yani)
#2-3 Saat arası gecikmelerde havayolunuz size sıcak ve soğuk içecek sunmalıdır. (Üç saat beklerken üstüne bir bardak soğuk su iç demek bence de biraz haksızlık)
#3-5 Saat arası gecikmelerde uçacağınız havayolu içeceğin yanında zamana göre kahvaltı, öğlen yada akşam yemeği ikram etmek zorundadır. Büyük ihtimal yemek çeki benzeri bir şey vereceklerdir.
#5 Saat ve üzeri gecikmelerde ise havayolunuz sizin yine tüm yeme içme ihtiyacınızı karşılamakla yükümlüdür. Ayrıca aktarmalı bir uçuşunuz varsa ve aktarmayı kaçırdıysanız talep etmeniz durumunda seyahatiniz gerçekleşmiş kısmının tüm masraflarını size en geç 7 gün içinde ödemelidir. Aktarmalı uçuşunuz iptal edildiği takdirde sizi en kısa sürede ücretsiz seyahatinizin başladığı şehre götürmekle yükümlüdür.
#8 Saat veya daha uzun süre olan gecikmelerde ise havayolu firması uçağınız sağ sağlim kalkıp sizi gideceğiniz havaalanına ulaştırana dek uygun bir otelde misafir etmeli tüm konaklama ve transfer masraflarınızı karşılamalıdır. Ya da talep etmeniz halinde 7 gün içinde uçak bileti masrafınızı iade etmelidir.
Bilgi alma hakkınız
Tüm bu bilgileri uçtuğunuz havayolu firması, uçuş öncesi kontrol (check-in) işlemi sırasında, bu hakları içeren Türkçe ve İngilizce metni kontuardan veya uçağın biniş kapısından istenebileceğine ilişkin duyuruyu asmak ve istem halinde de belirtilen noktalarda bu metni yolcuya vermekle yükümlüdür.
‘Uçan tüketiciye tanınan bu hakların ihlâl edilmesi durumunda, tüketiciler tazminat isteminde bulunmalı ve ayrıca ilgili hava taşıma işletmesi hakkında idari para cezası verilmesi için Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü‘ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir.’ diye bitiyor. Tüketici Birliği Federasyonunun açıklaması böyle. Ayrıca ufak tefek değişiklikler olsa da bu kurallar uluslararası uçuş kuralları gereği yalnız Türk değil tüm yerli ve yabancı havayolu şirketleri için geçerli. Haklarımızı bilelim, uçak yerine paralarımız uçmasın değil mi ama?
Her ne kadar Sabiha Gökçen Havalimanı‘nda konu hakkında broşür bulamasam da daha ayrıntılı bilgi için THY‘nin oldukça uzun ve karmaşık yazılmış bir pdf dökümanını okumak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.
Ayrıca tüm konuyu gayet güzel özetlemiş olan Anadolu Jet broşürünü de inceleyebilir, tazminat ödemeleri kısmından ne kadar ücret iadesi alabileceğinizi de hesap edebilirsiniz. Uçaklarımızın hiç gecikmemesi ve bu sıkıcı prosedürleri hiç yaşamamak dileğiyle, ama ne demişler her yolcu bir gün rötarı tadacaktır ;))