Sakin Şehir Rotası: Türkiye’nin Cittaslow’da Yer Alan Sakin Şehirleri

Sakin Şehir

Sakin ŞehirCitta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleşimiyle oluşan Cittaslow, 1999 yılında İtalya’daki dört küçük kentinin belediye başkanları tarafından kurulan Uluslararası Belediyeler Birliğinin adı. İçerisinde yemeği de kapsayan yavaş hareketinin bir parçası olan ve “Sakin Şehir” anlamına gelen Cittaslow, kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan birbirine benzeme ve aynılaşmanın önüne geçilmesini amaçlıyor. Yani bu hareket direkt olarak kentlerin kültürel dokusunu korumaları için bireyleri de harekete geçiren bir oluşum olarak konumlanıyor. Yemeklerden mimariye, zanaatlerden, gelenek ve göreneklere kadar birçok kültürel ögenin korunması için desteklenmesi için çalışan Cittaslow’un sakin şehri olmak için belirlenen birkaç kriteri de yerine getirmek gerekiyor.

Türkiye’nin Sakin Şehir Listesi

İşte bahsettiğim bu yavaş hareketinin bir ayağı olan Sakin Şehir unvanı da ülkemizdeki bazı yerlerin sahip oluğu bir unvan. Bir komite tarafından belirli kriterler baz alınarak seçim yapılıyor ve listeye dünyanın birçok yerinden eklemeler yapılıyor. Türkiye’de Sakin Şehir olan yerler ise şöyle;

Seferihisar – İzmir

Sakin ŞehirGüzel İzmir ile başlıyorum listeye. İzmir’in ilçesi olan Seferihisar, Türkiye’nin ilk Sakin Şehir unvanına sahip yeri. Dokusunu bozmamış güzelliği ile tarihin eski zamanlarından beri ilgi odağı olan Seferihisar, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de oldukça övgüler almış bir balıkçı kasabası. Tarih boyunca denizcilerin uğrak limanı olan Seferihisar başta Sığacık Mahallesi ile Türkiye’nin en özel rotalarından biri oluyor. İzmir’e 45 kilometre uzaklıkta yer ve Teos antik şehriyle birlikte yaklaşık 3000 yıllık geçmişi bulunan Seferihisar’da satsuma mandalinasının, enginar dolmasının, samsades tatlısının ve zeytinyağların tadına bakmayı da unutmayın.

*İzmir gezi rehberi de Seferihisar turunuzda size lazım olabilir. Detaylı İzmir rehberini linkte bulabilirsiniz.

Perşembe – Ordu

Sakin ŞehirEski ismi Vona olan Ordu’nun Perşembe ilçesi de Sakin Şehir unvanına sahip. Roma ve Bizans hakimiyetinde geçen tarihi ile birlikte Karadeniz’in güzelliklerinden biri olarak karşımıza çıkan Perşembe’de görülecek yerler arasında Yason Burnu geliyor. Yunan mitolojisinde Aison’un oğlu Yason (Iason) tarafından altın postun kaybolduğu yer olarak bilinen Yason Burnu son yılların öne çıkan rotalarından biri haline geldi. Bünyesinde bir deniz feneri, Rumlar tarafından yapılmış kilisenin,antik balık havuzlarının ve 2400 yıl öncesine ait değirmen taşı şeklinde yapılmış iskele tabanlarının bulunduğu Yason Burnu ile birlikte Kordontepe eteklerine kurulu Çam Burnu, yemyeşil doğasıyla Perşembe yaylası, tarihi Hoynat Adası, Kurşunçal şelaleleri ve su altı mağaraları görülmeye değer.

Gökçeada – Çanakkale

Sakin Şehir

Sakin Şehir listemize Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada ile devam ediyorum. Gökçeada, Türkiye’nin nimetlerinden biri. Atmosferi, doğal güzellikleri, ekolojisi, toprakları ile bereketli bir yer olan Gökçeada’nın tarihi oldukça eskiye dayanıyor. İlyada Destanı’nda adın geçen Gökçeada, İmroz adıyla da biliniyor. Luwi dilinde ana tanrıça anlamına gelen sözcükten türeyen İmroz kelimesi yine İlyada Destanı’nda da bu isimle geçiyor. Çanakkale’de yer alan ve Türkiye’nin tek su altı milli parkına sahip olan Gökçeada’da Bademli, Zeytinli, Tepeköy ve Dereköy köylerini mutlaka ziyaret etmeli, deniz suyu ve yağmurlarla oluşan Tuz Gölü‘nü görmeli, organik ürünleri tadabileceğiniz yöresel dükkanlarda ve pazarlarda gezmeli, adaya özgü efibadem kurabiyelerin tadına bakmalısınız.

Yalvaç – Isparta

Sakin Şehir

Lavanta ve gül bahçeleriyle insanı büyüleyen Isparta, son zamanlarda özellikle genç gezginlerin dikkatini çekmeyi başardı. Doğal güzellikleri ile etkileyici şehirlerden biri olan Isparta’nın da sakin bir şehri var; Yalvaç… Sultan Dağları’nın eteklerinde, Hoyran Gölü kıyısında kurulmuş 1096 metre yükseklikte bir yerleşim yeri olan Yalvaç’ın tarihi neolitik döneme kadar uzanıyor. Yalvaç’ta görülecek yerler arasında birçok tarihi yapı yer almakla birlikte Devlethan Camisi (Ulu Cami), Heydanoğlu Camisi, Emir Ahmet Türbesi mutlaka görülmeli. Yalvaç’ta ayrıca Ayı İni Mağarası, Akar Donar Mağarası ve Değirmen Önü Mağarası ile Gemen Korusu’nu da ziyaret etmelisiniz.

*Isparta’ya kadar gitmişken belki Kuyucak Köyünde lavanta festivaline de katılabilirsiniz.

Eğirdir – Isparta

Sakin ŞehirIsparta Sakin Şehir unvanı ile listenin en popüler ismi. Yalvaç ile birlikte Eğirdir de Cittaslow tarafından Sakin Şehir unvanı verilmiş. Dört mevsim güzellikler sunan Eğirdir Gölü tablo misali karşılıyor gezginleri. Tapusu Eğirdir halkı tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e verilen Can adası, Türk Silahlı kuvvetlerinin Dağ Komando Okulu, dünyada eşine az rastlanan Kasnak meşesi ve Sığla Ormanları, Türkiye’nin en önde gelen Kemik Hastalıkları Hastanesi, elması ve sadece Eğridir’de görülen Apollon Kelebeği ile tarih ve doğa zengini bir ilçe olan Eğirdir keşfedilmeyi hak ediyor.

Taraklı – Sakarya

Sakin Şehir

Sakarya’ya bağlı olan Taraklı ilçesi de Sakin Şehir unvanına sahip. Kültür turları ile özellikle hafta sonu turlarının göz bebeği olan Taraklı’nın tarihi de oldukça eskiye dayanıyor. Safranbolu evlerinin bir benzeri olan Taraklı evleri Türkiye’nün kültürel değerleri arasında yer alıyor. Özellikle Mimar Sinan imzasını taşıyan ve 1517 yılında yapılan,  Kurşunlu Camii Taraklı’yı özel kılıyor. Taraklı’da görülecek yerler arasında Yunus Paşa Camii, Kadirler ve Çakırlar Konağı, Haşim Ağa Konağı ilk sırada yer alıyor. İstanbul’a yakın gidilecek yerlerden biri olan Taraklı fotoğraf meraklıları için de ideal bir rota oluşturuyor.

Şavşat – Artvin

Kafkas Yaylaları TuruKaradeniz’in enfes manzaralı şehri Artvin’e doğru yola çıkıyoruz. Türkiye’nin en yeşil yerleşim yerlerinden biri olan Artvin, doğası ile bizleri büyülüyor. Artvin’e bağlı Şavşat ilçesi ise zamanın durduğu bir yer olarak Sakin Şehir unvanını hak ediyor. Bünyesinde çok sayıda göl barındıran ve bu göller içinde yer alan Karagöl ile bir turizm destinasyonu konumuna gelen Şavşat, Türkiye’de mutlaka görünmesi gereken yerlerden biri. Karagöl dışında Kız Gölü, Boğa Gölü, Koyun Gölü ve Balık Gölü gibi güzelliklere de sahip olan Şavşat, endemik bitki türleri ve ekolojisi ile sadece bir turizm destinasyonu olmanın da çok ötesinde. Şavşat’ın sembolü haline gelen gölleri dışında Cevizli Köyü ve Tibet Kilisesi, Köprülü Köyü ve Köprülü Kilise, Zor Mustafa Bey Camii, Şavşat Kalesi de mutlaka görülmeli.

*Göl manzarasına doymak için Karadeniz’deki göller rehberine de göz atın derim.

Vize – Kırklareli

Sakin ŞehirKaradeniz ile Trakya’yı birleştiren, Yıldız (Istranca) Dağları’nın çevrelediği Kırklareli hem doğa tutkunlarına hem de gurme turlarına kapılarını açıyor. İstanbul’a da yakın olan Kırklareli, hafta sonu turlarıyla adeta keşif severlerin ilgi odağı olmuş durumda. Kültürel varlıkları ile günümüze kadar ulaşmış bir miras niteliği taşıyan Kırklareli, Trakya’nın bilinen tek antik tiyatrosuna da sahip. Kırklareli’ne bağlı olan Vize ilçesi ise hem tarihi kalıntılarını günümüze kadar ulaştırmayı başarmış ve Sakin Şehir unvanına sahip olmuş farklı bir rota. Tarihi tümülüsler, kale surları, manastır, Gazi Süleyman Paşa Camii Vize gezisinde ziyaret edilmeli; Cehennem Şelaleleri ve Yenesu Mağarası da mutlaka görülmeli. Asırlık çınarı ile Çakıllı Kasabası’nda bir çay molası vermeli…

Akyaka – Muğla

Azmak Çayı ile gözde turizm destinasyonlardan biri olan Muğla ilinin Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi, Sakin Şehir unvanını sonuna kadar hak ediyor. Mavi ve yeşilin buluştuğu doğasıyla büyüleyen Akyaka, yazın vazgeçilmez rotalarından biri. Tarihi Karia Uygarlığı’na uzanan Akyaka’da mimari ve doğal güzellikler insanı büyülüyor. Yazın da serinlik veren rüzgarı, nehir sefası, mavi yengeci ile ünlü Akyaka’da tek tip mimari özelliği geçerli olduğu için orijinal yapısını koruyarak günümüze gelmiş binaların önünde fotoğraf çekmeden dönmeyi düşünmüyoruz elbette.

*Akyaka gezisi için notlar almak isterseniz buyurun linke.

Göynük – Bolu

Sakin Şehirİpek Yolu Koridoru olarak tanımlanan güzergahta yer alan Göynük, Türkiye’nin hem farklı hem de sakin şehirlerinden biri. Tarihte Koinon Gallicanon olarak adlandırılan Göynük’te bir hafta sonu keşfi yapmak için kültür turu ile yola çıkın derim. 150 yıldan fazla geçmişe sahip konakları ile Türkiye’nin sessiz şehirlerinden Göynük keşfini ertelemeyin derim. Batı Karadeniz’in tipik ahşap mimarisi örneği olan Göynük’ün bozulmamış dokusu sayesinde şahane fotoğraflar çekeceksiniz. Göynük’ün simgesi, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk eseri olarak bilinen Zafer Kulesi ile keşfe başlayın. Akşemseddin Hazretleri Türbesi, Akşemsettinoğlu ve Gürcüler Konağı mutlaka görülmeli.

Mudurnu – Bolu

600 yıllık bir geçmişi olan kadim bir kent Mudurnu. Kuvayi milliye ruhunu taşıyan Mudurnu, ahilik kültürünün de günümüzde yaşadığı nadir yerlerden. İstanbul’a yakın gidilecek yerlerden biri olan Mudurnu, Sakin Şehir unvanına sahip kültürel yerleşim yerlerimizden bir diğeri. Mudurnu’da görülecek yerler arasında tarihi Orta Çarşı, Yıldırım Beyazıt Camii, Saat Kulesi, Doruk Türbe, Keyvanlar ve Tekkeliler Konağı, Pertev Naili Boratav Kültür Evi yer alıyor. Ayrıca Mudurnu’nun UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer aldığını da belirteyim.

Gerze – Sinop

Türkiye’nin en mutlu ili Sinop’a bağlı olan Gerze ilçesi doğasını, kültürel zenginliklerini, yöresel yemeklerini korumuş ve günümüze taşımayı başarmış. Bir balıkçı kasabası dinginliğini hissettiren Gerze coğrafi güzelliği kadar tarıma ve tasarıma odaklanan anlayışıyla da öne çıkıyor. Ahşap ürünlerin bolca bulunduğu Gerze’de Türkiye’nin kuzeyini keşfetmenin güzelliğini sonuna kadar yaşayacaksınız.

Halfeti – Şanlurfa

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış sakin bir ilçe olan Halfeti, Şanlıurfa’ya bağlı ve GAP turlarının göz bebeği olmuş bir yer. 2000 yılında yapılan Birecik Barajı sonucunda ilçenin yarısından fazlası sular altında kalmış. Saklı cennet olarak adlandırılan Halfeti’de Fırat Nehri üzerinde tekne ile Çekem Mahallesi, Beresül (Savaşan) köyü ve Rumkale (Aziz Nerses kilisesi, Barşavma Manastırı, su sarnıçları ve su kuyuları) turu ile benzersiz bir deneyim yaşatıyor gezginlere. Bu istikamet üzerinde su altında kalan evler, ağaçlar, camiler, mağaralar (kız mağarası), çay bahçeleri ve mağara cafeler görülüyor. Halfeti’nin Sakin Şehir unvanına sahip olması dışında bir başka önemli özelliği de Türkiye’de sadece siyah gülün burada yetişiyor olması.

Uzundere – Erzurum

Sakin ŞehirCittaslow’da yer alan Türkiye’nin Sakin Şehir unvanına sahip bir diğer yeri de Erzurum’a bağlı Uzundere ilçesi. Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Tortum Şelalesi, yelken, rafting ve kano gibi su sporlarının yapıldığı Tortum Gölü ve çayı, Öşk Manastırı gibi güzelliklere sahip Uzundere. Ayrıca dünyanın en zengin biyolojik çeşitlilik bölgelerinden biri olan Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nin batı ucunda, Çoruh Vadisi’nde yer alan Uzundere birçok endemik bitki, memeli, kuş ve kelebek cinsinin yuvası.

Yenipazar – Aydın

Sakin ŞehirAydın’a bağlı Yenipazar, Büyük Menderes Havzası’nın ile Madran Baba dağının eteğinde yer alan farklı bir yer. Tarihi M.Ö. 2000’li yıllara dayanan Yenipazar’ın ilk yerleşim yeri Orthosia Antik Kenti. 17. yüzyıl sonunda Cihanoğulları adında bir aşiret beyinin etrafında toplananlar Yenipazar’ın bugünkü yerinde yeni bir yerleşim kuruyorlar. Böylelikle bölge ticaret yeri oluyor. Yenipazar keşfinizde bölgeden çıkan mozaiklerin yer aldığı Aydın Arkeoloji Müzesi’ni mutlaka ziyaret edin.

Jolly ile kültür turlarına çıkmak için tıkla!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir