”Tibet’te Yedi Yıl” Filmiyle Tibet’i Geziyorum

1997 yılında çekilen ve gerçek bir hikayeye dayanan “Tibet’te Yedi Yıl” filminin rehberliğinde Tibet’te bir gezintiye çıkmaya ne dersiniz?

Avusturyalı dağcı Heinrich Harrer‘in biyografisinden yola çıkarak ünlü Fransız yönetmen Jean-Jacques Annaud‘nun çektiği, “Tibet’te Yedi Yıl”, 1939 yılında Himalayalar’da bulunan Nanga Parbat zirvesine tırmanmaya çalışırken İngilizlere esir düşen ve kaçarak Tibet’e ulaşan Harrer ve arkadaşının hikayesini anlatıyor.

Film boyunca 14 yaşındaki yeni Dalai Lama ile dostluk kuran Harrer’ın egolarından birer birer sıyrılarak kendi içine yaptığı yolculuk o kadar güzel anlatılıyor ki filmi izledikten sonra Tibet’e gidip kaybettiğiniz kendinizi bulasınız geliyor.

Kısaca Tibet Tarihi

Ortalama 4900 m. yüksekliği ile dünyanın en yüksek bölgesi ve adeta çatısı sayılan Tibet’in başkenti; deniz seviyesinden 3650 m. yükseklikte bulunan Lhasa şehri… Bütün dağcıların tırmanmak isteyeceği Everest Dağı ise 8.748 m. ile Tibet-Nepal sınırında  bulunuyor ve bölgenin de en yüksek noktasını oluşturuyor.

1950’ye kadar Dalai Lama tarafından yönetilen Tibet, ne yazık ki bu tarihten beri Çin Halk Cumhuriyeti’nin işgali altında ve 1965’den beri de özerk bir bölge olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Çin’e gittiğinizde öyle hop diye Tibet Özerk Bölgesi‘ne girilemiyor. Tekrar özel bir izin almak gerekiyor. Tibet’te her ne kadar kültürel soykırım yaptığı iddiaları hükumet tarafından yalanlasa da Brad Pitt‘in sadece Tibet ile ilgili bir filmde oynaması nedeniyle hala Çin’e girmesinin yasak olması, bölgede baskıcı bir rejimin sürdüğünü doğruluyor.

Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Ortalama sıcaklığın 21 derece olduğu nisan, mayıs ve haziran ayları seyahate en uygun aylar sayılıyor. Brat Pitt’in canlandırdığı dağcı Heinrich Herrer‘in Hindistan üzerinden ulaştığı, ancak sizin İstanbul üzerinden Pekin veya Nepal aktarmalı olarak gidebileceğiniz başkent Lhasa, görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

1904 yılına kadar Tibet halkı dışında kimsenin giremediği ve yılda 300 gün güneş alan şehirde MS 641 yılında inşaatına başlanan politik merkez  Potala Sarayı, Nirvana’ya giden yolun geçtiğine inanılan ve Tibet’in dini merkezi sayılan Jokhang Tapınağı, tapınağın etrafında bulunan ve alışveriş yapabileceğiniz Barkhor sokağı görmeniz gereken yerler arasında sayılabilir.

Bunun dışında Dalai Lama‘nın yazlık sarayının da içinde bulunduğu Norblingka Parkı ve Tibet Müzesi mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Ayrıca Lhasa-Katmandu arasında bulunan ve bir tanrıçadan dönüştüğüne inanılan  Yamdrok Gölünü mutlaka görmelisiniz.

Hem öğrenci hem gezgin... En büyük tutkusu gezdiği yerlerden küçük hatıralar alıp onlar için küçük hikayeler yazmaktır. Hedefi 30 yaşına kadar 100 şehir görebilmek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir