Sevgili seyahat sever, bazen iş için bazen turizm amaçlı sürekli seyahat halindesin. Yeni yerler görmek, keşfetmek güzel ama alıştığından tamamen farklı beslenme alışkanlıkları olan ülkelerde nasıl besleneceksin, nelere dikkat edeceksin? Cevap bu yazıda!
Seyahat demek hava değişimi, zaman farkı, iklim farkı ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi demek. Tüm bunlar karşısında vücudun uyum sorunları yaşayabiliyor. Seyahatler esnasında doğal olarak beslenme tarzın, yemeğe ayrılan zaman ve kalite değişiyor. Çoğu zaman damak zevkine uymayan gıdalarla beslenmek zorunda kalıyorsun. Uzun süreli yolculuklarda oluşan saat farkı, vücut ritmini bozarak halsizliğe ve iştahsızlığa neden olabiliyor. Peki sık sık seyahat ederken beslenmende nelere dikkat edeceksin?
Seyahate Çıkmadan Önce
Yolculuğa çıkmadan önce hafif bir şeyler atıştırmalı, çok aç ya da çok tok bir şekilde yola çıkmamalısın. Uçakta yüksek basınca maruz kalacağından vücudunda sıvı eksikliği ortaya çıkabiliyor. Çay, kahve ve alkolü sınırlı tüketmeli ve bol su içmelisin. Uçak yolculuğunda kepekli ekmekle hazırlanmış yeşillikli sandviçleri tercih etmeli, jet-lag etkisinden kurtulmak için seyahatten sonraki gün hafif şeyler yemeğe özen göstermelisin. Seyahat edeceğin yerin mutfağı konusunda önceden bilgi sahibi olmak ise seni hazırlıksız yakalanmaktan koruyacaktır.
Yemek Seçimi
Yurt dışına çıktığında bizim kahvaltımıza benzemeyen kahvaltıları yadırgaman doğal. Kahvaltıda olabildiğince süt, yumurta, peynir ve meyve tüketmeye çalışmalısın. Eğer Türk mutfağından çok farklı beslenme alışkanlıkları olan bir ülkeye gidiyorsan içeriğini tam olarak bilmediğin açıkta satılan ve iyi pişmemiş gıdalara karşı dikkatli olmanda fayda var. Su ve meyve suyunu kapalı kutuda tüketmek şart.
Açık büfe gıda servis edilen yerlerde aşırı gıda çeşitliliği, beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor. Aşırı yağlı gıdalardan kaçınmak, aşırı alkol tüketiminden kaçınmak ve gıda tüketiminde sınırı iyi korumak gerekiyor. Bol sebze, protein ve daha az karbonhidrat, seyahat esnasında aşırı kilo almayı önlüyor. Seyahatlerinde ara öğünleri atlamaman gerekiyor. Mevsim meyveleri, kuru meyveler veya kuruyemişlerle yapılan ara öğünler, acıkmayı geciktirmek için birebir.
Seyahatler esnasında sabahları geç kalkmak ve geceleri geç yatmak da metabolizmayı bozan etkenlerden biri.
Uzun Seyahatlerde Kabızlığa Dikkat
Hava değişimi, uzun süreli yolculuklar ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, kendisini kabızlık ve gaz problemi olarak gösteriyor. Bol lifli beslenmek, bol sıvı tüketmek, kayısı, erik ve armut gibi meyveleri tüketmek kabızlığa iyi birer çözüm olabilir.
Seyahat Esnasında Sporu Unutmayın
Seyahat esnasında beslenmeye dikkat etmenin yanı sıra fırsat buldukça hareket etmek ve spor yapmak gerekiyor. Böylece her seyahat sonrası vücut ağırlığındaki birkaç kilogram artış problemi ile karşılaşma riskini azaltmak mümkün. Sağlıklı beslenme alışkanlarını seyahatlerine de yansıtmak senin elinde!