Şeb-i Arus Turu: Şeb-i Arus Nedir, Şeb-i Arus Turu Ne Zaman Yapılır?

Şeb-i Arus yaklaşırken Jolly gezginlerini Şeb-i Arus turu ile anlamlı bir yolculuğa davet ediyoruz. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Başkenti ve tarihin en büyük aşk şehri Konya’ya gidiyoruz. Konya gezilecek yerler rehberi ile hem gezi rotalarını keşfedecek hem de özel anlar yaşayacaksınız. Çünkü Konya gezisini Şeb-i Arus zamanında gerçekleştireceğiz. Türkiye’de mutlaka yapılması gereken bir deneyim olan sema törenine katılmak ve aşk ile huzurun birleştiği bir yolculuğa çıkmak için hazır mısınız?

Şeb-i Arus Nedir?

Şeb-i Arus turuFarsça (şeb) ve Arapça (arus) bir tanım olan Şeb-i Arus, Türkçe’de Düğün Gecesi anlamına geliyor. Şeb-i Arus Mevlevilikte Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin öldüğü gecedir. Mevlâna Celâleddin Rûmî, bu geceyi Rabb’ine, yani sevgiliye kavuşma gecesi olarak görür ve bu gece Düğün Gecesi olarak adlandırır. Ölüm Mevlâna Celâleddin Rûmî için bir öze dönüş niteliği taşımaktadır. Kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlar bu anı Mevlâna Celâleddin Rûmî. Yani ona göre ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır”. Bu anlayış, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir. Müslümanlık öncesi bu tanım ise ‘uçmağ’ olarak belirtilir.

Şeb-i Arus Turu Ne Zaman Yapılır?

Şeb-i Arus turu7 Aralık itibariyle başlayan ve 17 Aralık tarihlerinde 11’i akşam 4’ü gündüz olmak üzere toplam 15 sema töreni gerçekleştirilir bu özel dönemde. Daha önce bu özel deneyimi yaşamadıysanız aralık ayında gidebileceğiniz en özel yer şüphesiz Konya olacaktır. Bu yüzden kasım ayı ile birlikte planınızı kesinleştirmenizi öneririz. Çünkü hem yurt içinden hem de yurt dışından bu özel ana tanıklık etmek isteyen çok sayıda insan Konya’ya geliyor. Bu da gösterilerde yer bulmayı epey zorlaştırıyor.

Mevlâna Celâleddin Rûmî

Şeb-i Arus turuElbette Şeb-i Arus’u anlamak için Mevlâna Celâleddin Rûmî’yi de bilmek gerekiyor. Bu özel turda, rehberlerimiz tarafından derin bilgiler verilirken unutulmaz bir yolculuk yapma fırsatı bulacaksınız. 13. yüzyılda yaşamış şair, fâkih, âlim, ilahiyatçı ve Sufi mutasavvıf olan Mevlâna Celâleddin Rûmî, dünya sınırlarını aşmış bir isim. Yedi yüzyılı aşkın bir süredir takdirle karşılan Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin görüşlerini bugün dahi birçok insan saygı ile karşılıyor. Şiirleri dünya çapında onlarca dile birçok kez çevrilen Mevlâna Celâleddin Rûmî, ABD’de “en çok tanınan ve en çok satan şair” olmuştur. Farsça kaleme aldığı eserlerini sırasıyla Türkçe, Arapça ve Rumca kullanarak da yazan Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin Mesnevi adlı eseri Fars diliyle yazılmış en büyük şiirlerden biri olmuştur. Aslen Afganistan doğumlu olan ve Konya’da kendi deyişiyle ‘sevgiliye kavuşan’ Mevlâna Celâleddin Rûmî, gelecek dönemlerde de birçok insanı etkileyecek kadar kuvvetli bir isimdir.

Şeb-i Arus Turu İle Görülecek Yerler

Şeb-i Arus turu ile görülecek yerler için aşağıda yer alan maddeleri okuyup bilgi edinebilir, notlarınıza kaydedebilirsiniz. Daha önce Konya turu yapmamışsanız mutlaka Şeb-i Arus turu ile bu coğrafyayı keşfetmek için yola çıkmalısınız.

Mevlâna Türbesi 

Şeb-i Arus turu‘Gel, gel, ne olursan ol yine gel, ister kâfir ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel, bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir,yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel…’ İşte bu dizelerle başlıyoruz gezimize. Hz. Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin, Şems-i Tebrizi ile yakmış oldukları ateş asırlar boyunca yüreğimizi ısıtıyor. Şeb-i Arus turu ile görülecek ilk yer de Mevlana Türbesi oluyor. Kubbe-i Hadra (Yeşil Kubbe), Matbah-ı Şerif, Dervişhan Odaları, Gümüş Kapı, Neyzen mezarlığı, Sabır Taşları, Mesnevi’nin ilk sayfası ve Şeb-i Arus Havuzu ise müzede yer alan önemli eserler.

Şems-i Tebrizi Türbesi

Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin hayatında en önemli değişim Şems-i Tebrizî ile olan karşılaşması ile başlar. Dünyaya, kılık ve kıyafete önem vermeyen Şems, Mevlâna Celâleddin Rûmî ile dört yıla yakın süren beraberliği neticesinde onun hayatında yeni ufuklar açar. Mevlâna Celâleddin Rûmî, yazdığı Divan’ı ise Şems’e ithaf eder. İşte sırada, Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin gidişinin ardından uğruna ‘hamuş, yani öldüm’ dediği Şems-i Tebrizi Türbesi var. Şeb-i Arus turu ile görülecek türbe de sizi çok etkileyecek. Türbe, Şems-i Tebrizi’nin öldürülerek içine atıldığı kuyunun üzerine inşa edilmiş Şems-i Tebrizi Cami’nde yer alıyor.

Meram Bağları ve Tavus Baba Türbesi

Konya şehir merkezine çok yakın bir yer olan Meram bağlarında yer alıyor Tavus Baba Türbesi. Halk arasında dilek dilenirken tuz serpilmesinden dolayı Tuzcu Baba olarak da bilinen türbeyi ziyaret edip Meram bağlarının yeşilliğinde biraz soluklanıyoruz.

Sille Köyü

Şeb-i Arus turuKonya merkeze yakın ama farklı bir dokuya sahip, tarihi yapılarla dolu Sille Köyü‘ne gidiyoruz. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyan Sille Köyü, Konya’da görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı ve 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi, Şeytan Köprüsü, Aya Elena Kilisesi ise burada görülecek yerlerden en önemlisi.

Tropikal Kelebek Bahçesi

Şeb-i Arus turuTürkiye’nin ilk ve tek, Avrupa’nın ise en büyük  ve özel olarak tasarlanmış Tropikal Kelebek Bahçesi, Konya’da bulunuyor. Burada kendinizi adeta Amazon Ormanları’nda hissedeceksiniz. 1.600 m2’lik kelebek uçuş alanı doğal bir yaşam alanı sunuyor bu bahçe. Bahçede 98 türe ait 20.000 adet bitki bulunuyor. Kelebekler kendi nektar bitkileri etrafında uçarken gözlemlenebiliyor.

Çini Eserleri Müzesi

Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış olan Konya’daki Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerini görmeye başlıyoruz. Emir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılan ve Celaleddin Karatay’ın türbesinin de bulunduğu medrese günümüzde Çini Eserleri Müzesi olarak ziyaret edilebiliyor.

Karatay Medresesi

Özel bir durak olan Karatay Medresesi içerisinde sergilenen Selçuklu çinileri ve taç kapısındaki Rumi sanat etkileri sizi kendisine hayran bırakacak. Özellikle turkuaz ve mavi çinilerle bezeli kubbesi gören herkesi büyülüyor.

İnce Minareli Medrese 

Şeb-i Arus turu ile görülecek bir başka önemli durak ise yine Selçuklu Dönemi’ne ait. İnce Minareli Medrese, taç kapısındaki taş işçiliğinin inanılmaz detaylara ulaştığı ve taşların nakış gibi işlendiği bir eser. Bu medrese günümüzde Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak ziyaret ediliyor. Müze içinde Selçuklu kartal kabartmaları, ahşap oymacılık sanatlarından kakma ve kündekari teknikleri ile yapılmış inanılmaz detaylardan oluşan kapı ve pencere kanatları yer alıyor.

Alaaddin Tepesi 

Şeb-i Arus turuİşte dünyanın en büyük kavşakları arasında yer alan Alaaddin Tepesi. Burası kimi kaynaklara göre dünyanın birinci, kimi kaynaklara göre ise ikinci büyük kavşağı olarak geçiyor. Gerçekten de oldukça büyük ve heybetli bir kavşak burası. Konya’da gezilecek yerler arasında bulunan Alaaddin Tepesi, Şeb-i Arus turu ile görülecek orijinal yerler arasında yer alıyor. Alaaddin Tepesi bölgesinde ayrıca Alaadin Camii, Selçuklu saray kalıntıları ve 2. Rükneddin Kılıçarslan Köşkü‘ne ait kalıntılar da yer alıyor.

Çatalhöyük

Şeb-i Arus turuYaklaşık 10 binlik geçmişi bulunan Çatalhöyük de Konya’da yer alıyor. Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri olan Çatalhöyük, Türkiye’de keşfedilmesi gereken arkeolojik rotalardan biri. Çumra yolunu izleyerek insanlığın gelişiminde önemli bir yere sahip Çatalhöyük sizi çok etkileyecek. Tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi‘nde de yer alıyor. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük ayrıca ilk tarımcı topluluklardan da biri olma özelliğine sahip. İki höyükten oluşan bu antik kent, doğu ve batı höyükleri ile muhteşem anlara tanıklık ettiriyor.

Mevlevi Sema Töreni

Şeb-i Arus turuŞeb-i Arus turu ile beklenen o anda nihayet sıra. Aşk yolculuğunun başladığı noktaya, Mevlevi sema törenine katılıyoruz. Kültür Merkezi’nde gerçekleşen bu tören size bambaşka duygular yaşatacak. Her bir hareketin, her kıyafetin anlam taşıdığı ve dört bölümden oluşan sema töreni sırasında içinizi sonsuz bir huzur kaplayacak. Ney sesi ve semazenlerin aşk ile raksı esnasında kendinizi başka bir dünyada hissedeceksiniz.

Konya’da Ne Yenir?

Elbette Şeb-i Arus turu boyunca Konya’nın yöresel tatlarını da tadacağız. Bu aşk yolculuğunda bölgenin en güzel lokantalarına uğrayacak, özel olarak hazırlanan tatları deneme imkanı bulacaksınız. Konya’nın meşhur bamya çorbasını, tandır kebabını, etli ekmeğini ve Konya şekerini tadacaksınız.

Şeb-i Arus Turu İle Aşk Yolculuğuna Çıkmak ve Konya Turu Yapmak İçin Linke Tıklayabilir, Tur İle İlgili Görüşleriniz ve Sorularınız İçin Yorum Bırakabilirsiniz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir