Gerçek bir selçuklu şehri!
Pandemi sonrasında iç turizmin canlanması için şehirlerimizin tanıtımını yapmak büyük bir önem taşıyor. Ben de bu fikirden hareketle Sivasspor’un kıymetli başkanı, çok değerli kardeşim Mecnun Otyakmaz’ı da ziyaret etmek üzere Sivas yollarına
düştüm. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 2. Büyük şehri olan Sivas’ın nüfusu 650 bin civarında.
Kentin adı kimi kaynaklara göre Roma döneminde “Sibe” olarak bilinmekteydi. Bazı kaynaklara göre doğruluk ve dürüstlük anlamına gelen Arapça “s” ve “as” kelimelerinden
türetilmiş. 7 bin yıllık bir tarihe sahip olsa da Sivas, tam bir Anadolu Selçuklu şehri. Ayrıca; şehirde Hititlere ait iki önemli antik şehir daha var.
UNESCO ’nun LİSTESİNDE!
Sivas’ın ünlü yerlerinden biri de Divriği ilçesi.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 1985’ten bu yana kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. 13. yüzyılda Mengücekli Beyliği’nden Ahmet Şah ve karısı Melike Turan tarafından yaptırılan iki kubbeli cami, darüşşifa ve türbeden oluşan bu başyapıt mimari özelliklerinin yanı sıra Anadolu geleneksel taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasında sayılıyor. Mimarı Ahlatlı Hürremşah’ın elinde 1228 yılında şekil alan Divriği Ulu Camii, plan tipi ve süsleme özellikleri bakımından benzeri olmayan bir eser. Camiye bitişik olarak inşa edilen darüşşifa ise hastaların su sesi ile sağlıklarına kavuştuğu bir hastane.
Ulu Cami ve Darüşşifa,dıştan yalın bir mimari görünüme sahip Ancak, dört bir yanında yer alan ihtişamlı Taç Kapıları, birbirinden farklı bezemeleri ile göz kamaştıran adeta birer mimarlık ve mühendislik harikası niteliğinde.
Cumhuriyet şehri Sivas!
Atamızın, milli mücadele ateşini yaktığı Sivas kongre binası, müze olarak kullanılıyor. Gezerken çok duygulandım. Bu ay, milletçe Cumhuriyetimizin 98. yılını kutlayacağız. Nice 98 senelere.
Hükümet binası ve Güdük minare!
Sivas’ın önemli yapıları arasında Osmanlı döneminde yapılan hükümet binası, jandarma binası ve sanat mektepleri dikkat çekiyor. Güdük Minarede görülmesi gereken yerler arasında.
Her dönemde ticaretin kalbi!
Sivas şehrimiz kültürel açıdan da önemli bir zenginliğe sahip. Zamanında bu kadim şehrimizde Ermenilerde yaşıyormuş. O dönemde yapılan Meşhur “Taşhan”, şehrin önemli yapılarından.
JAPONLARIN İLGİSİ BÜYÜK
Taşın adeta bir dantel gibi işlendiği Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’ndaki Barok mimari üslubun Türk ve İslam Sanatı’nda bir benzeri bulunmuyor. Özellikle Japonlar bu yapılara büyük ilgi gösteriyorlar. Üstelik kitaplarında bu iki eserin mutlaka görülmesini şiddetle tavsiye ediyorlar. Şehrin sosyal yaşam alanları, parkları ve bisiklet yolları da ilgi çekici. Üstelik gişe rekorları kıran Hobbit isimli filmden esinlenerek şehirde bir “Hobbit Köyü” bile kurmuşlar.