” Kimler seyahat etmeyi, tatil yapmayı seviyor ” diye bir soru soracak olursam; öyle ki zannederim bu konuda hepinizin vereceği ortak cevap ” Hepimiz tatili, seyahat etmeyi seviyoruz ” seyahat etmeye ve tatile çıkmaya bütçemiz elvermiyor cevabını vereceğinizi biliyorum. Öyle ki bazen tatile çıkmaya da gerek olmadığını düşünüyorum. Yaşadığınız çevreyi ve güzelliği keşfetmenin sizin elinizde olduğunu bilin yeter.Yapmanız gereken her zaman tek şey sadece cesaret olmalı. Gerisini artık düşünmeye hiç gerek yok!!
Seyahatimin bu bölümünde 04.07.2007 tarihinde Muğla ilinin Bodrum ilçesi 5. kilometresinde Torba kavşağında geçirdiği trafik kazasında hakkın rahmetine kavuşan;özel bir televizyon kanalının düzenlemiş olduğu Akademi Türkiye isimli müzik yarışma programında birinci olup oldukça popüler olan; Karadeniz’in genç asi, hırçın, hard rock, pop müzik sanatçısı Barış AKARSU‘ nun doğup büyüdüğü ; doğal ve tarihi güzelliklerini aynı anda içerisinde barındıran,
turizm konusunda oldukça çok büyük trend yakalamış olan; özellikle yurdumuzda zengin kömür havzasına sahip, belkide çoğunuzun haritada yerini bile bulmakta zorlandığı Karadeniz’in incisi konumunda olan; birçok yerli – yabancı tatilcinin uğrak noktası durumundaki saklı cennet Bartın ilinin Amasra ilçesine yapmış olduğum seyahat ve gözlemlerim ile az da olsa biraz tarihi ve doğal güzelliklerine değinip yer vermek, bahsetmek istiyorum. Öyle ise hep beraber kısa bir Amasra turu yapmaya ne dersiniz?
Seyahat ederken ani kararlar alıyor neler görüp neler yaşayacağıma kendim karar veriyordum. Böyle ani kararlar almam yaşantımda yeni maceralar, adrenalin ve seyahat heyecanları katmamı sağlıyordu. Amasra’yı yıllar önce görüp hayran olmuş; sosyal projeler kapsamında yapmayı planladığım Lösemili Çocuklarımız ve Lösemi Hastalığına destek – dikkat çekmek için yürüyerek yüzlerce belki bin kilometrenin üzerini kapsayacak olan Türkiye seyahatim öncesi moral ve motivasyon depolamak için bir vesile ile ayaklarım beni tekrar Amasra‘ya çekti. Her zaman seyahatlerimde yaptığım gibi yine Ankara’dan yola çıkıp günlerdir yollarda yürüdükten sonra artık tekrar dünyanın göz bebeği Çeşm-i Cihan Amasra’ya ulaşmıştım!
Amasra’ya yıllar önce yapmış olduğum seyahatte bölgenin iklim dokusuna ve güzelliklerine hayran olup dolu dolu yaşamış, tatilimi yapmış ama yıllar sonra tekrar bu şirin tatlı sayfiye yerine yolumun düşeceğini tahmin bile edemiyor, aklımın bir köşesinden dâhi geçiremiyordum! Hayat işte böyle bir şey olsa gerek, kime nerede ne zaman süprizler hazırlayacağı; yolların seyahatte nerede kesişeceği hiç belli olmuyor!
Amasra ilçesi kalesi ile olsun ; doğal güzellikleri ile olsun tatil amaçlı dinlenme yerleri açısından cazibe merkezi olduğunu söyleyebilirim. İlçede görüp ziyaret edebileceğiniz oldukça güzel yerler olmakla beraber tarih ve arkeolojiye meraklı arkadaşlar için bölgede yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan tarihi antik sanat eserlerinin sergilendiği bir adet müze bulunmakta, dileyen sahip oldukları müze kartı veya ücretli olarak mesai saatleri içerisinde müzeyi de ziyaret etme imkanına sahip olabilirler.
Amasra ,içesi diğer Karadeniz bölgesinin yeşile doymuş farklı tonları ile sadece tarihi mekânlarının yanında eşsiz güzellikteki yeşil renkli tabiat tonu ile de turizm konusunda cazibe noktası konumundadır. Temiz plajlarının güzelliği ile de çevre şehirlerden ve Türkiye’nin farklı illerinden misafirlerini tatil yapmaları denize girmeleri konusunda da ağırlamakta. Bölgeye yakın olan İnkumu Plajı da popüler olan plajların arasında bulunmakta olup son derece denize girmek için elverişlidir. Amasra’ya geldiğinizde tarihi Amasra kalesinin dar sokaklarında ilerleyerek yüksek bir tepeden ilçenin güzelliğinin seyrine kesinlikle varmalı bu güzelliği sizde keşfetmelisiniz!
Konaklama:Amasra özellikle yaz aylarında turizmin yoğun olduğu zamanlarda tıklım tıklım insanlarla dolup taşmakta,adeta yere iğne atsanız düşmeyecek durumda olduğunu söyleyebilirim. Amasra’da konaklama konusunda kişisel olarak seyahat eden seyyah ve gezginler için her ne kadar çadır kamp alanları olmasa bile bu konuda oteller,ve pansiyonlar imdadınıza yetişecektir. Bireysel olarak konaklamanızı dilerseniz kendi belirlediğiniz alanlarda kamp çadırınız ile kamp alanı oluşturarak konaklamanızı sağlayabilirsiniz.
Bölgede ev pansiyonculuğu uygun fiyat konusunda konaklama açısında en çok tercih edilen konaklama seçimi arasında bulunmakta olup bu konuda verdikleri hizmete göre ilçede bulunan otellerde konaklama konusunda bölgeye gelen insanlara güzel hizmetler sunmaktadır. Konaklama konusunda özellikle turizm konusunda yaz aylarında otel ve pansiyonlarda doluluk oranına göre yoğunluk yaşanmaktadır. Kış aylarında nerede ise bölge adeta kendi halindedir. Yeme içme konusunda bu konuda da oldukça iddialıdır Amasra. Zengin Amasra mutfağının yöresel eşsiz leziz ve lezzetli yemeklerinden yiyebilir,dilerseniz şehir lokantalarında diğer tadların da keyfine vararak yemek kültürünün güzelliklerini tanıyabilir; özellikle deniz ürünlerinin tadına bakmanızı tavsiye edebilirim!
Amasra’nın doğal güzelliklerinin yanında tarihi ve stratejik olarak baktığımız zaman deniz ulaşımı konusunda geçmiş medeniyetlere ev sahipliği yapmış olduğu bölgeye yapacağınız ziyaretle gözlemleyebilirsiniz.
Bölge tarih ve turizm açısından gezmeniz görmeniz gereken mutlaka uğramanızı düşündüğüm yerleri tavsiye etmekteyim.İşte size Amasra’ya geldiğinizde mutlaka uğramadan gitmeyin dediğim yerler:
Fatih Cami:İlçede en eski tarihi yerleşim yerleri arasında 9.yüzyılda Amasra kalesi içerisinde yapılmış bir Bizans kalesi iken Amasra’nın 17 Ekim 1460 yılında karaların ve iki denizlerin Hakan’ı İstanbul Fatih’i II. Mehmed ( Fatih Sultan Mehmed ) Han ve Vezir-i azâm Mahmud Paşa tarafından Cenova’ lılardan alınarak Amasra’nın fethi sırasında camiye çevrilmiş tarihi ahşap ağaçlar ve taşlardan yapılma Fatih Cami !
Amasra Kalesi:Amasra şehir merkezi içerisinde bulunan 15.yüzyılda camiye çevrilmiş olan ve günümüzde Kültür Turizm Bakanlığına bağlı olarak Amasra Sanat Evi olarak kullanılan Küçük Klise ( Şapel ).
Gürcüoluk Mağarası:
Çakraz-Kargacık koyu yakınlarında, Amasra’ya 15 km uzaklıkta;içerisinde 20 den fazla odadan oluşan sarkıt ve dikitleri bulunan sizi görsel olarak etkileyecektir.
Galla Pazarı: Halk arasında bilinen ismi Karılar Pazarıdır. Amasra şehir merkezinde her salı ve cuma günleri olmak üzere haftada 2 defa yörede ve yöreye yakın köylerden kadınların yetiştirdiği süt ve süt ürünlerinin yanında günlük köy yumurtalarının; doğal ve organik olarak yetiştirilen mevye-sebzelerin alıcısına ulaştırmak için tamamen kadınlardan oluşan durumdan dolayı bu ismi almıştır.
Çekiciler Caddesi: Amasra şehir merkezinde bulunan şehir merkezi içerisinden Amasra kalesine gidiş-geliş güzergâhında; dar sokak içerisinde el yapımı hediyelik eşyaların satıldığı özellikle turizm sezonunun yoğun olduğu yaz mevsiminde adım atmakta zorlanacağınız oldukça yoğun olan alışveriş dükkanlarının konuşlandığı caddenin ismidir.Bu caddede bulunan yerleşik dükkanlarda el emeği göz nuru yöresel hediyelik eşyaları bulmanız ve satın alıp sevdiklerinize Amasra hatırası olarak hediye etmeniz mümkündür.
Ağlayan Ağaç: Bölgeye yapılan tatil ve seyahatlerde insanların görmeyi çok istedikleri yerlerin başında ise Amasra kalesine çıkan dar sokaklarından geçildikten sonra rahatlıkla Boztepe mahallesinde denize nazır bakan bölümde tam 350 yaşında olduğu tahmin edilen ve yılda ortalama 250.000 (ikiyüz elli bin) kişinin ziyaret ettiği Selvi Ağacı bulunmaktadır. Genellikle nisan ve mayıs aylarında olmak üzere havanın sisli olduğu dönemlerde ağacın bu olayı gerçekleştirmesine şahit olan yerli ve yabancı turistler ise şaşkınlıklarını gizleyemiyor! Ağlayan Ağaç olarak bilinen bu selvi ağacı sisli havalarda denizden aldığı nemi bünyesinde toplayarak yılda birkaç kez yapraklarından su damlatıyor, bu olaydan dolayı halk arasında oldukça kutsal sayılıyor ve insanlar tarafından gerçekleşmesi için dilekler tutuluyor ! Ben dilek tutmadım ama; dilerseniz Amasra’ya yolunuz düşerse ağlayan ağaca uğrayıp bir dilek de siz tutun, kim bilir belki dileğiniz günün birisinde gerçekleşebilir.
Amasra Plajları: İlçe merkezinde denize girilecek belli başlı plajlar bulunmakta olup bu konuda ulaşım dilerseniz kendi taşıtlarınız ile veya da diğer ulaşım araçları olan minibüslerle günü birlikte ulaşabilirsiniz. Amasra ilçesinin tanınmış plajları tatil yapmak için kesinlikle idealdir. Amasra merkezde herkesçe bilinen büyük plaj ve küçük plaj şehir sınırları içerisindedir. Merkezde denize girilmesi pek tavsiye edilmiyor kesinlikle. Bölgenin en tanınmış plajları Çakraz ve İnkum plajlarıdır!
Ülkemiz maden bakımında oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Amasra ilçesinde zengin kömür havzaları ve kömür madenleri bulunmakta olup bölgede bulunan kömür ocaklarından çıkarılan taş kömürler sanayiden tutun da elektrik üretiminde,ısınmadan farklı alanlar için üretim konusunda ciddi derecede Türkiye ekonomisine katkı sağlamakta olup çıkarılan taş kömürü rezervi oldukça fazladır. Bu bakımdan Amasra’yı da önemli taş kömürü madenlerinin üretim yerlerinden biri olarak ön sıralarda saymış olsam sanırım bu konuda kesinlikle yalan söylememiş olurum!
Amasra’yı ve Amasra’nın güzelliklerini saatlerce yazmamım kesinlikle yanlış olacağını söyleyebilirim. Amasra’yı görmemiş; Amasra’ya seyahat etmemiş iseniz gelin kendinize bir iyilik yapın ve en kısa zamanda dünyanın gözbebeği Çeşm-i Cihan Amasra’ya yolunuzu mutlaka düşürün..
Jolly Tur ile Amasya Turları için tıklayınız.