Küba’nın başkenti Havana her meydanında, caddesinde ve sokağında insanı kendisine hayran bırakan etkileyici bir şehir. 3 milyondan fazla nüfusuyla Küba’nın en büyük kenti olan Havana’nın tarihi Amerika kıtasının keşfedildiği o yıllara kadar uzanıyor. Havana, 1500’lerin başında yapılmış olan eserler, Akdeniz ve Endülüs mimarisinden izler taşıyan renkli binalar, 19. yüzyıla tarihlenen, barok ve rokoko esintileri olan yapılar, dev meydanlar, anıtlarla bezenmiş bir kent. Barındırdığı bunca tarihi ve kültürel zenginlik dolayısı ile Havana’nın eski kent merkezi olan ‘Havana Vieja’ 1982’den beri Unesco Dünya Mirası listesinde.
Havana’ya İspanyolca’da ‘La Habana’ deniliyor. 7 gece kaldığım Havana’da yaptığım günübirlik geziler dışında toplam 5 tam gün bu kentte zaman geçirmiş oldum. Yetti mi? Evet her yeri gördüm gibi, ama bence bir 5 günüm daha olsaydı bile hala doyamazdım. Binlerce fotoğraf çektim, restoran, cafe ve barlarını keşfettim, tüm ulaşım araçlarını kullandım ve harika bir Küba seyahati yapmış oldum.
Jolly Tur ile Havana’yı gezmek için tıklayabilirsiniz.
Havana’da gezilecek yerleri sizin için sıraladım:
1.El Capitolio
Görür görmez ‘Aaa bu Washington DC’dekinin aynısı değil mi?’ dedirten ‘El Capitolio’ 1929’da neo-klasik mimariye uygun olarak yapılmış. Gerçekten de ABD Kongre Binası ‘The Capitol’ den esinlenerek yapılan ‘El Capitolio’ Küba Devrimi’ne kadar hükumet binası olarak kullanılıyormuş. Şimdilerde yeniden meclis binası olarak kullanılabilmesi için restorasyonda olan binanın içini gezmek mümkün olamıyor. 92 metrelik kubbesiyle tamamlandığında Küba’nın en yüksek binası olan ‘El Capitolio’, Havana’yı gezmeye başlamak için ilk durak konumunda.
2. Castillo de la Real Fuerza (Kraliyet Kuvvetleri Kalesi)
Plaza de Armas’ın hemen kuzey tarafında yer alan bu küçük kale, Amerika kıtasındaki en eski taş yapı olarak biliniyor. 16.yüzyılın ortalarında yapılan ve yıldız şeklinde bir planı olan kalenin etrafı hendek ile çevrili. ‘Castillo de la Real Fuerza’, İngilizcede ‘Castle of the Royal Force’ olarak geçiyor ve Havana’nın liman bölgesini korumak için yapılan ilk müstahkem yapı. Avlusuna giriş serbest, burada fotoğraf çektirebilirsiniz, ama içerideki küçük müze için giriş ücretli.
3. Fortaleza del Morro ve La Cabana Kaleleri
Havana’nın eski kent merkezinin karşı kıyısında yapılmış olan Morro’s Castle yüksek bir tepede olduğundan buradan Havana manzarası harika. Castillo de la Real Fuerza yeterli gelmediğinden, artan ticaretle zenginleşen Havana limanını korumak için yapılmış. 18. yüzyıldaki İspanyol-İngiliz savaşlarında önemli bir rol oynayan Morro Kalesi’nin limanın içlerine doğru devam eden kısmına ise La Cabana deniliyor. La Cabana surları çok daha geniş bir alana yayılıyor ve 18 yüzyılda yapılmış. Morro ve La Cabana bölgelerini gezmek için en az 3 saat ayırmakta fayda var. Çünkü Che’nin evi ve dev İsa heykeli ‘Cristo de La Habana’ da hemen La Cabana’nın yanında yer alıyor. Karşı kıyıya gitmişken bunları da görmeyi ve özellikle Che’nin evi veya İsa heykelinin olduğu noktalardan Havana’yı fotoğraflamayı unutmayın.
4.Plaza Vieja (Eski Meydan)
Havana’nın tarihi merkezi Unesco Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Bu bölgede pek çok tarihi yapı ve güzel meydanlar var. Plaza Vieja (Old Square) yani ‘Eski Meydan’ bu meydanlar arasında bence en güzeli. Rengarenk binaların çevrelediği meydanda Cafe Escoril, Cafe Bohemia, Azucar Bar, eski Buena Vista Social Club üyelerinin çaldığı La Taberna del Beni gibi iyi mekanlar var. Uluslararası markalardan Benetton ve Lacoste şimdiden meydanda mağazalarını açmış bile. Cafe Escorial’den Küba kahvesi almak ve burada soğuk kahve içip serinlemek de Plaza Vieja’ya gelince mutlaka yapılması gerekenlerden.
5. Plaza de Armas
Plaza de Armas hemen Castillo de la Real Fuerza’nın güney kısmında yer alıyor. İspanyollar döneminde askeri yerleşke ve ada valisinin konutu burada bulunduğundan kentin merkezi konumundaymış. Museo de los Capitanes Generales (Silahlar Meydanı ve Genel Kaptanların müzesi) bu meydanda yer alan en önemli yapılardan biri. İspanyol valisinin ikamet ettiği bina olarak kullanılmış yıllarca. Yürümekten yorulduğunuzda meydanın ortasındaki parkta ağaçların gölgesinde dinlenebilirsiniz. Calle Obispo’nun (Obispo Sokağı) doğu ucundaki meydandan bu sokağa girince hemen solda ünlü Ambos Mundo otel yer alıyor.
6. Plaza de la Catedral (Katedral Meydanı)
Katedral Meydanı adını burada yer alan çok eski bir kiliseden alıyor. Meydana adını veren ‘Catedral de La Habana’ 1727 yılında yapılmış. Kilisenin girişi ücretsiz olduğundan serbestçe girilip gezilebiliyor. Meydandaki ‘Palacio del Conde Lombillo’ ve ‘El Patio’ restoranın bulunduğu binaların avlusunu mutlaka görmek gerek. Katedral Meydanı’ndaki çıkmaz sokakta Küba mutfağı konusunda en iyi restoranlardan ‘Dona Eutimia’ ve katedralin hemen önündeki sokağın sol tarafında ise Ernest Hemingway’in Mojito için tercih ettiği ünlü bar ‘La Bodeguita del Medio’ mutlaka uğramanız gereken mekanlardan.
7. Plaza de La Revolucion (Devrim Meydanı)
Devrim Meydanı Havana’nın en büyük meydanı. 1 Mayıs törenlerinin de yapıldığı meydandaki en büyük anıt ülkenin kurucusu olan Jose Marti’ye ithaf edilen 109 metre yüksekliğindeki dev kule. Yıldız şeklindeki kulenin önünde Jose Marti’nin heykeli bulunuyor. Plaza de La Revolucion’daki en bilinen eser ise Che Guevera’nın ikonik imajı. İçişleri bakanlığı binasının dış cephesindeki dev Che Guevera imajının önünde fotoğraf çektirmeden Havana’dan dönmemek gerek. Bu arada Havana’da Fidel Castro’nun hiç heykeli yok, çünkü vasiyetinde kesinlikle istememiş.
8. Museo de La Revolucion (Devrim Müzesi)
Bugün ‘Devrim Müzesi’ olarak ziyaret edilen bina, 1920’de yapılmış ve yıllarca başkanlık sarayı olarak kullanılmış. Neo-klasik mimariye sahip binanın iç dekorasyonunu Amerikan Tiffany&CO yapmış. 1959’daki devrimden müzeye çevrilen binaya giriş ücreti 9 CUC. En üst kattaki odalardan başlayarak gezilen Devrim Müzesi’nde Küba Devrim’ni kronolojik olarak anlatan fotoğraflar ve o dönemde kullanılan eşyalar var. Che Guevera ve Fidel Castro’nun eşyalarının da bulunduğu müzenin arkasındaki açık alan ise onları Meksika’dan Küba’ya getiren ünlü gemi ‘Grandma’ ile birlikte yine o dönemde kulanılmış olan uçak ve askeri araçlar sergileniyor.
9. Malecon Bulvarı
Habana Vieja (Eski Havana) dan başlayıp Vedado semtinden Miramar’a kadar kilometrelerce devam eden Malecon Bulvarı Havanalıların akşamları buluşma noktası konumunda. Deniz kenarı boyunca uzanan Malecon’da klasik Amerikan arabalarıyla veya Coco taksilerle tur atmak yapılması gerekenlerin başında geliyor.
Malecon üzerinde Amerikan konsolosluğu, Hotel Nacional de Cuba, Parque Jose Marti gibi pek çok görülecek yer var. Akşamüstü muhteşem günbatımını izlemek için Malecon’a gidebilir, Kübalılar gibi yanınıza yiyecek içecek bir şey alıp sohbet edip etrafı izleyerek keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.
10. Calle Obispo
Calle Obispo yani Obispo Sokağı Havana Vieja’daki yayalaştırılmış en önemli sokak. Pek geniş olmayan bu sokakta Museo Numismatico (Madeni Para Müzesi) ve Museo de los CDR (Devrimi Koruma Örgütü Müzesi) gibi müzeler var. Batıda Parque Central tarafında Hemingway’in müdavimi olduğu ünlü bar ‘Floridita’nın önünden başlayan Calle Obispo, doğuda Ambos Mundo otelin ilerisinde Plaza de Armas’a kadar devam ediyor. Burada yer alan eczane ve yine sokak üstündeki otellerin avlularını da es geçmeyin derim.
11. Paseo del Prado (Prado Caddesi)
Pasaeo Del Prado, Havana’nın Eski Havana (Habana Vieja) ve Centro Habana semtlerini ayıran oldukça geniş bir cadde. Deniz kenarından, kuzeyde Malecon Bulvarı’ından başlayan cadde ortasında ağaçların bulunduğu geniş kaldırımıyla keyifli bir bulvar. Güneye doğru Neptuno caddesi, Parque Centro (Merkez Park) önünden El Capitolio’ya kadar uzanan caddede geçtiğimiz aylarda dünyaca ünlü bir moda markasının kreasyonları sansasyonel bir defileyle sergilenmişti.
12. Casa Fuster
Kübalı sanatçı Fuster’in evi ve yaşadığı bölge olan Jaimanitas semti Havana’daki çok ilginç yerlerden biri. Barcelona’daki Park Guell’i anımsatan Casa Fuster, küçük seramik parçalardan yapılmış rengarenk bir dünya. Sanatçı Fuster önce kendi evini yapmış ve çok beğenilince komşuları da ona bu seramik işlerinden yaptırmış. Şimdi tüm mahalle Fuster’in eserleriyle masal diyarı gibi olmuş. Casa Fuster’de, Fuster’in yaptığı tablo ve sanat eserlerinden satın almak da mümkün.
13. Atatürk Büstü
Binlerce kilometre uzağa Havana’ya kadar gelip ülkemizin kurucusu Atatürk’ün büstünü görmek kadar gurur verici ne olabilir? Eski Havana’da Castillo de la Real Fuerza kalesinin hemen sahil tarafındaki parkta yer alan Atatürk büstünün üzerinde Türkçe olarak ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ yazıyor. Bizlere de ulu önderimizin Havana’daki büstü önünde bayrağımızla saygı duruşuna çekmek ve fotoğraf çektirmek düşüyor. 20. yüzyılın en önemli liderine sahip olmak bizi Havana’da da duygulandırıyor.