2020 Patara Yılı: Patara Gezi Rehberi

2020 Patara Yılı İlan Edildi

Patara Antik Kenti

Fethiye ve Kalkan arasında yer alan ve ülkemizin cennet köşelerinden biri olan Patara 2020 yılına adını yazdırdı. Likya döneminde liman şehri olarak kurulan Patara, su yolları, amfi tiyatrosu, şehir kapısı, sütunlarla süslenmiş mermer yolları, meclis binası ve pek çok nadide yapılarıyla, Anadolu topraklarının tarihi zenginliğini yansıtacak muhteşem bir yer.

Patara Kaş ilçesinin sınırları içinde yer alıyor. Kaş’ın son dönemlerde keşfedilmesi ile beraber Patara’ya da yoğun ilgi gösteriliyor. Özellikle Kaş gerçekten doğası, plajları ve muhteşem koyları ile istisnasız gelen herkesi büyülüyor. Kaş ve Patara’ya yakın olan Kaputaş plajı size okyanusta yüzme keyfini hissettirecek kadar egzotik. Hem turizm sektörünün yoğun olduğu yerlere yakınlığı ile hem de doğal güzelliği ile hem yurt içinden hem yurt dışından ziyaretçi ağırlıyor. 2020 Patara Yılı ilan ederek hem ülkemizin hem de Patara’nın tarihi zenginliğini dünyaya tanıtacak kapıları aralamış olduk.

Patara Hakkında Önemli Bilgiler

Patara Antik Kenti

Patara köklü bir geçmişe sahip olduğu için her dönem farklı özellikleriyle ön plana çıkmış mistik bir kent. Likya Birliği’nin başkenti ve birlik yönetimden oy hakkına sahip 16 şehirden bir tanesi.

Mitolojik öykülerde Patara’nın adı sık sık anılıyor ve bu öykülerde su perisi Lykia ile birlikte Apollon’un oğlu Paturus’un bu şehri kurduğu belirtiliyor.

Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın Pataralı olduğu söyleniyor.

Patara plajı 18 km uzunluğunda beyaz kumlara sahip bir plajdır.

Patara, uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi ilan edilmiş bir bölge. Caretta Carettalar ürüme yeri olarak yüzyıllardır Patara kumsallarını kullanıyor.

Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti

Patara Likya’nın en önemli ve en eski şehirlerinden biri. Liman şehri olarak kurulması sebebiyle hem ticaretin hem de yönetimin kalbi bu kentte atıyor. Hitit metinlerinden öğrenilen şehrin adı günümüze kadar kendini koruyarak devam etmiş. Binlerce yıl geçtikten sonra bile adının değişmemesi gerçekten büyüleyici. İ.Ö 13 yüzyılda öğrenilen bu ad aynı seslerle günümüzde de anılıyor. Patara Tepecik doğu yamacında kazı çalışmalarında çıkarılan taş balta, demir çağı öncesinde bile burada yerleşim olduğunu kanıtlıyor. Yine aynı yerde Tepecik Akropolü’nde bulunan seramikler, orta tunç çağı özelliklerini barındırıyor. Tarihçilerin aktardıklarına göre Patara’nın içinde bulunduğu vadide o dönemde denize açılabilecek tek yer olması ne kadar önemli bir kent olduğunu ispatlıyor.

Likya, önemli merkezlerden biri olduğu için birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Seleukos Krallığının Likya’yı himayesi altına almasıyla, Patara başkent olarak kabul edilir. Amfi tiyatro ve meclis binası gibi anıtsal yapıların çoğu bu dönemde inşa edilir. Romanın Patara’yı alması sonucu kent önemini yitirmeye başlar ve adli işlerin görüldüğü bir merkeze dönüşür. İ.S 43 yılında Roma Eyaleti olarak anılır. Patara Bizans dönemi himayesinde Hristiyanlar için önemli bir bölge olmaya başlıyor. “Noel Baba” olarak bildiğimiz Saint Nicholaos, Pataralı’dır. Ayrıca St. Paul Roma’ya ulaşmak için Patara’dan gemi ile yola çıkmıştır. İmparator Konstantin’in başkanlık ettiği İ.S. 325’teki İznik Konsülü’nde Lykia’nın tek imza yetkilisi Piskopos Eudemos’un Patara Piskoposu oluşu kentin bu devirde de ciddiye alındığının kanıtı niteliğinde. Orta çağ boyunca önemini sürdüren Patara, Türklerin gelmesiyle de önemli bir merkez olarak günümüze ulaşmıştır.

En Eski Meclis Binası: Likya Birliğinin Başkenti

Patara Meclis Binası

Likya Birliğinin başkenti olan Patara Antik kentinde yer alan en eski meclis binasını Montesquieu, “Yasaların Ruhu” adlı kitabında “Antik Dünyanın En Mükemmeli” olarak belirterek hem mimarisi hem de düşünsel boyutu anlamında övmüştür. İlk defa yönetim biçiminin demokrasi olarak uygulanmaya çalışılmasının önemi ve kentin entelektüel yapısının gelişmişliği o dönem için gerçekten “Mükemmel”den başka bir kelimeyle tarif edemeyiz. Düşünün yani Milattan Önce 2. Yüzyılda Amfi tiyatronun karşısına 20 sıralı 1400 kişilik kapasiteye sahip bir meclis binası inşa ediliyor. Günümüzden 2200 yıl önce yapılıyor. Bütün bakımları ve restorasyonu, TBMM tarafından üstleniliyor.

Patara’ya bir ömür veren Arkeoloji Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın aktardığına göre: “Günümüz kapitalist sistemin emellerine alet ettiği Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicolaos buralarda yaşamış. Aynı zamanda, Likya Birliğinin anayasasının temelleri burada atıldı ve ve bu anayasanın izlerini Amerika yönetim anayasasında bulabilmekteyiz.” bilgilerini aktardı.

Dünyaca Ünlü Plajlardan: Patara Plajı

Patara 18 km Plajı

Dünya’nın en güzel plajlarından biri olan Patara Plajı 18 kilometre uzunluğu ve bembeyaz kumlarıyla cennetten düşme saklı bir yer gibi. Şöyle söyleyebiliriz eğer Maldivler’i kumsallarını çok merak ediyorsanız o kadar yol gitmenize gerek yok Patara Plajına gittiğinizde Maldivler’i merak etmenize gerek kalmıyor. 18 kilometrelik Patara plaj ayrıca Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettalar’ın milyonlarca yıldır yumurta bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri.

Patara Plaj’ında gün batımı kartpostallara konu olacak manzaraya sahip. Tamamen batıya doğru bakan bembeyaz kumsal batan güneşin muazzam rengiyle beraber görsel şölen oluşturuyor. Eğer Patara Plajı’na gitmeyi düşünüyorsanız, gün batımını izlemeden geri dönmemelisiniz. Vaktiniz kısıtlı olsa bile, akşam saatlerine yakın bir vakitte plajı ziyaret ederek bu manzaraya mutlaka şahit olun.

Patara Gezilecek Yerler

Daha önce de belirttiğimiz gibi Patara tatilinizi bitirmeden önce yapmanız gereken en önemli iki şey var. Bu ikisini önem derecesi olarak sıralayamayacağımız için tekrardan belirtiyoruz. Patara Plajında ve Patara Ören yerinin keyfini muhakkak çıkarın. Zaten gezebileceğiniz her yer bu iki nokta ile bağlantılı. Mesela herkesin beğendiği ve çölde olma hissi veren Patara Kum tepeleri Patara Plajında. Patara Harabeleri, Patara Amfi Tiyatrosu Patara Ören yerinde.

Bu iki yerin haricinde Patara gece eğlencesi için güzel mekanlara sahip. Patara Türk Hamamları da oldukça ilgi görüyor. At biniciliğinin de sevildiği Patara Plajında kumlu yolları at eşliğinde aşabilirsiniz. Atlar ile geçirdiğiniz safari etkinliğinde Patara Antik Kenti’nden başlayarak Athena Tapınağı, Likya döneminden kalan hamamlar, lahitler ve kalıntıların bulunduğu 15 km’lik yolu yemek, yüzme ve çamur banyoları ile bitirebilirsiniz.

Ayrıca aşağıda belirtmiş olduğumuz Patara’ya çok yakın saklı cennetlere gitmenizi tavsiye ederiz.

1. Kaputaş Plajı

Patara Kaputaş Plajı

Kendinizi Okyanusta hissettirecek kadar egzotik olan Kaputaş plajı dünyanın en güzel plajları arasında. İlk olarak tepeden görerek büyüleneceğiniz plaja dik merdivenlerden inerek ulaştıktan sonra denizin keyfini çıkarabileceksiniz.

2. Kalkan

İki katlı taş evleri, dar taştan sokakları ile Akdeniz beldesi olmanın getirdiği bütün güzellikleri içinde barındırıyor Kalkan. Düşünün yani Kalkan’a geldiğinizde taştan yapıların arasında arkanızda Toroslar karşınızda ise muhteşem renkleriyle Akdeniz. Kalkan Sahil Kasabasında hem denizin ve mimarinin tadını çıkarabilir hem de lezzetli deniz ürünlerinin tadına varabilirsiniz.

3. Saklıkent

Patara Saklıkent

Saklıkent Milli Parkı içinde yer alan Saklıkent kelimenin tam manasıyla doğa harikası. Arazinin kalkerli bir yapısı olması sebebiyle suyun kolayca aşındırdığı yer, fay çatlaklarının da yardımıyla sarp ve derin bir kanyon haline gelmiş. Kanyonun uzunluğu 18 km, yüksekliği ise yer yer 200 metreye kadar ulaşıyor.

4. Bezirgan Yaylası

Likya yolu üzerinde yer alan Bezirgan Yaylası, yaz aylarının getirdiği Akdeniz sıcaklarından kaçmak için yerleşilen bölgelerden bir tanesi. Serin ve temiz havasıyla doğanın tadının çıkarılabileceğiniz güzel yerlerden bir tanesi. Patara’dan buraya ulaşmak yaklaşık 20 dakika civarı sürüyor.

5. Patara Ören Yeri

Patara Ören yeri hizmet saatlerini yaz ve kış dönemi olarak ikiye ayırıyor. Sabah 8:30 da açılan müze yaz döneminde 21:00’da kış döneminde ise 17:30’da kapanıyor. Giriş ücreti ise şu anda  30 TL. Müze Kart ile Patara Ören Yeri’ne giriş yapabilirsiniz.

Patara Ören yerinde Anadolu’dan Roma’ya gönderilen tahılların depolandığı “Granarium” tahıl deposu, en eski yerleşim yeri olan “Saray”, Likya Birliğinin toplantılarını gerçekleştirdiği “Meclis Binası”, 5000 kişilik “Tiyatro”, “Korinth Tapınağı”, “Ves-pasian Hamamı”, “Sütunlu Cadde” ve “Zafer Takı” antik kentte görülebilecek yapılardan birkaçı.

6. Modestus Takı (Zafer Takı)

Patara harabelerinin en gösterişli yapılarından bir tanesi olan Roma Zafer Takı, yoldan geçen herkesin dikkatini çekerek adeta bir davetçi konumundadır. Patara Antik Kentinin giriş kapısı olan Modestus Takı MS 100 yıllarında Roma Bölge Valisi adına inşa edildiği düşünülüyor. Yeni restore edilen takın üzerinde vali Mettius Modestus ve ailesini onurlandıran bir yazıt bulunmaktadır.

7. Vespasian Hamamları

Roma döneminde kente inşa edilen 4 hamamın tamamına Vespasian Hamamları deniliyor. Merkez Hamamı, Liman Hamamı, Nero Hamamı ve Küçük Hamam ayrı bölmeler olsa da bütün olarak Vespasian Hamamları olarak işlemiş. MS 60’lı yıllara uzanan inşa edilme süresiyle Anadolu topraklarının en eski hamam yapıları olarak kabul görülüyor.

8. Granarium (Tahıl Ambarı)

Günümüzde kullandığımız şehir su dağıtma sistemine uygun olarak inşa edilmiş Granairum’un şehir merkezinin dışında olması sebebiyle kente gelen ya da yurt dışına giden buğdayın depolandığını gösteriyor. Granrium’un 65×32 metre ebatlarıyla Patara Ören yerinin en önemli yapılarından bir tanesi.

9. Antik Deniz Feneri

MS 65 yılında Roma İmparatoru Neron tarafından inşa edilen deniz feneri, dünyanın bilinen en eski deniz feneri yapısı.  Patara Limanı’nın her iki köşesine 12 metre yüksekliğe inşa edilen Neron Deniz Feneri, kum fırtınaları, tsunami ve depremlerin etkisiyle kendini koruyamamış.

10. Tepecik Yerleşkesi

30 metre yükseklikteki doğal bir kaya parçasının üzerine konumlanan Tepecik Yerleşkesi şehrin savunma merkezlerinden bir tanesi. Konumu ve yüksekliği sebebiyle hem karayolları hem de limanın rahatça gözlemlenebildiği yerde MÖ 6. yüzyıldan MS 5. yüzyıla kadar yerleşim izleri görülmüş.

Çölleri Aratmayan Patara Kum Tepeleri

Patara Kum Tepeleri

Yaz geldiğinde artık dillerden düşmeyen Kaş’ın Patara Plajında yer alan bu kum tepeleri kendinizi çöl yolculuğunun içinde hissettiriyor. Tepeler, incecik bir kuma sahip olması ve muhteşem manzarasıyla ön plana çıkıyor. Patara Kum Tepelerine çıktığınızda hem Patara Plajını hem de antik kenti görebiliyorsunuz. Tepeleri şekillendiren kumlar rüzgarın durumuna göre konumlarını değiştirebiliyor. Bu muhteşem kum tepeleri sadece ülkemizden değil dünyanın dört bir köşesinden turistlerin ilgisini çekiyor. Burada çok güzel fotoğraflar çekinebilir ve unutulmaz bir gün batımı manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Caretta Caretta Kaplumbağaların Yaşam Alanı

Caretta Caretta

Caretta Carettaların Türkiye’de 22 noktada üreme ve yuvalama alanı var. Bunlardan bir tanesi de daha önce de bahsettiğimiz gibi Patara Plajı. Caretta Carettaların sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirmesi ve üreyebilmesi için burası koruma bölgesi ilan edildi. Üreme ve yuvalama dönemlerinde saat 20:00’dan 08:00 kadar plaja giriş yasaklanıyor. 2019 senesi Patara Plajında sevindirici bir rekora imza atıldı. Plajda tespit edilen 286 caretta caretta yuvasından 17 bin 421 yavru çıkışı olurken, 17 bin 323’ü denize ulaştı.

PATARA HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

1. Patara Nerede?

Patara Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Fethiye ve Kalkan bölgelerinin tam arasında kalan saklı cennet Akdeniz’in incileri arasında.

2. Patara’ya Nasıl Gidilir?

Kendi özel aracınız ile Patara’ya gelmeyecekseniz, şehirler arası otobüsleri kullanarak Kaş Otobüs Terminaline gelerek buradan minibüsle Patara’ya ulaşabilirsiniz. Eğer havayolu ile gelecekseniz ilk olarak Antalya Havaalanına iniş yaptıktan sonra Antalya şehir merkezine oradan da Kaş merkeze ulaşmanız gerekmekte. Özel aracınız ile Fethiye- Finike yolu üzerinden Patara’ya ulaşabilirsiniz. Yaklaşık denize doğru uzanan 5 km’lik muhteşem yoldan sonra saklı cennete ulaşacaksınız. Eğer Antalya merkezden Patara’ya gitmek isterseniz d330 yolu üzerinde 3 saatlik bir  yolculuk sizleri bekliyor olacak.

3. Patara Ören Yerine Giriş Ücretli mi, Ne Kadar?

Patara Ören Yerine giriş ücretli. 2020 Güncel Patara Ören Yeri giriş fiyatı 30 TL. Öğrenci ve Öğretmenlere, Askeri personele özel indirimler uygulanıyor. Ayrıca, Müze Kartınız varsa, Patara Ören Yeri’ne ücretsiz girebilirsiniz.

4. Patara’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Patara Gelemiş Köyü sınırları içerisinde yer aldığı için, muhteşem köy lezzetlerinden tatma fırsatını kesinlikle kaçırmayın. Gelemiş köy çarşısı içinde güzel bahçeli kır lokantalarında piliç çevirme, ızgaralar yiyebilir yörük çadırlarında yer sofrası ile lezzetli gözlemelerden tadabilirsiniz. Ayrıca bizim dikkatimizi çeken bir nokta köy meydanındaki pizzacı, turistlerin akın ettiği bir işletme. Başarılı pizzalar sunun yerde ilginç bir de bar bulunuyor. Açık havalı vitamin barda oturanlar, içeceklerini içerken bir yandan da hedef tahtasına ok atışı yapıyorlar. Patara’da bulunan restoranlarda taze deniz ürünleriyle de  ziyafet çekebilirsiniz.

Jolly’nin Patara’ya giden turlarıyla Patara’yı ve tüm Likya bölgesini keşfetmek için Likya Turlarını İnceleyin.

1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir