Pamukkale ve Hierapolis Antik Kenti

Koyun Atlatma Festivali  74 liraya almış olduğumuz biletlerle sabah Denizli’ye vardık. Denizli yazımda da anlattığım gibi, bu şehir içinde bir çok meziyeti barındırıyor. Sahip olduğu kültürel mirasın yanında, bir de Pamukkale var ki içinde, ünü kendisini geçmiş.

Denizli’den yaklaşık 20 dakikalık bir araba yolculuğu ile Pamukkale’ye vardık. Pamukkale, kaynak sularının kirecinden oluşmuş bir jeolojik yapı. Neredeyse kilometrelerce uzaktan da görülen travertenler, dünyanın her yanından akın akın turistin gelmesine sebep oluyor. Özellkile de Japonlar geldiği için her yanda Japonca yazılmış tarifeler dolu. Eğer Müze Kartınız yoksa, 25 lira ödeyerek Pamukkale travertenleri ve Hierapolis Antik Şehrine girebiliyorsunuz.

İçeri girince uzunca bir yürüyüş yolu bekliyor sizi. Önce bir seyir terasına geliyorsunuz. Maalesef zamanında kıymetini bilemediğimizden , bugün suları çok azalmış bir bölümü ve an alttaki doğal havuzu görüyorsunuz. Buralardaki travertenlere giriş yasak. Yürüyüş yoluna devam ettiğinizde, sizin de girmenize izin verilen alan geliyor. Küçük kalmış bu alanda, çok insan olunca biraz izdiham oluyor, ama yine de çok güzel. Zemin çok kaygan. Bu yüzden özellikle selfie yaparken dikkat etmek gerekli, zira bir tusistin düşüşüne şahit olduk.

Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi içinde bulunan Pamukkale travertenleri, doğal su kaynaklarından çıkan su içindeki kardondioksitin buharlaşması sonucu, geriye kalan karbonatlı minerallerin kristalleşmesi sonucu oluşan doğal bir yapı. Görsel zenginliğinin yanı sıra, aynı zamanda da sular şifalı. Kalp, tansiyon, romatizma, felç ve sinir hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Eğer kaynağın çıktığı yerden içilirse, böbrek ve mide rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmekte.

Pamukkale travertenleri ve şifalı suları

Travertenlerden yürümeye devam ettiğinizde Hierapolis Antik Kenti’ne ve Antik Havuz’una ulaşıyorsunuz. Antik Havuz’a 32 lira ödeyerek giriş yapabilirsiniz. İlk başta pahalı olduğunu düşünsem de, binlerce yıllık sütunların üstünde yüzmenin buna değeceğini sonradan anladım. Bir yandan duvardan akan şifalı kaynak sular, diğer yanda turkuaz renkli şifalı bir su…

Hierapolis Antik Havuzu

Yola devam ettiğinizde yine UNESCO Dünya Mirasları Listesi içinde yer alan, bütün ihtişamı ile antik kent karşınıza çıkıyor. Çoğunluğu yıkılmış olsa da, sutünlar hala bütün heybetiyle karşınızda…İsmini Telephos’un eşi Hiare’en aldığı düşünülen ve Bergama Kralı II. Eumenes tarafından kurulan bu kentin şifalı sulardan faydalanmak amacıyla burada kurulduğu kesin. İçinde yaklaşık 15 hamam, St Phipple Martyion Kilisesi, Aziz Philippus şehitliği, Arkeoloji Müzesi, Lahitler ve heykeller salonu, mezarlıklar ve oldukça ihtişamlı bir amfi tiyatro barındırmakta.

Hiearapolis Antik Kenti

Hierapolis Antik Kenti

Hierapolis Antik Kenti

Bir tam günün geçirilmesi gereken Pamukkale travertenleri ve antik kent, gün batımı saatlerinde ise bir başka güzel. Travertenlerden güneşin batışını izledikten sonra, mavi saatleri kaçırmamak adına, oldukça dik bir yokuş olan tiyatronun yolunu neredeyse koşarak çıktık. Tepesine geldiğimde nefes nefeseydim, ama içeri girdiğimde tiyatronun heybetli görünüşü nefesimi daha da kesti. İnanılmaz bir ihtişam tam tepesinden doğan dev bir dolunay ile birleşince ortaya muhteşem bir manzara kaldı…

Pamukkale'de gün batımı

Çocukken evde dedemden kalan kare format bir makinam vardı. Ne olduğunu, nasıl çekeceğimi hiç anlamama rağmen elimden hiç düşürmezdim onu. En sevdiğim şeydi onunla oynamak. Aradan yıllar geçti, yolum beni tekstil dünyasına yönlendirdi. Yıllarca süren tasarım ve yöneticilikle geçen iş hayatım sırasında çok seyahatlerim oldu ve bu seyahatlerim süresince makinam elimden hiç düşmedi. Sonunda baktım ki fotoğraf dünyam olmuş. Dünya ise evim! Yaşanılmış olan her şeyin bir anlam ifade edebilmesi için, saklanması, paylaşılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğine inandığım için, fotoğraflarımı, anılarımı ve hayallerimi www.morvaliz.com adlı blogumda paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir