Ne Garipmiş Şu Çinliler!

ÇİN en sakin kişiliklere bile hayat boyu unutulmayacak heyecan verici bir seyahat vaadeder. Dünyanın yaşayan bu en eski uygarlığı kimi zaman geçmişten gelen garip gelenekleri kimi zaman da modern dünyanın en uç noktasındaki zıplamalarıyla sizi her dakika şaşırtır. Buna bir de Çinlilerin tuhaf, komik ve ilginç gelenekleri eklenince şaşırmaktan yorulduğunuzu hissedersiniz kimi zaman. İşte Buyurun  ne garipmiş şu Çinliler dedirtecek gerçekler:

Çin

Barutu, pusulayı, matbaayı ve kağıdı bulan Çinlilerin porselen ve ipeği de bulmuş olmalarına şaşırmazsınız. Peki ya KETÇABI  ve TUVALET KAĞIDINI kim buldu dersiniz? Tabii ki Çinliler…

Hamburgeri ve kolayı Amerikalılar bulmuş olabilir, ama ketçap olmadan bir şeye benzemez ki :)

Çinli bebekler dünyanın en tatlı bebekleri olmasına rağmen geçen aya kadar devlet yalnızca her aileye 1 çocuk  tanıyordu. Henüz 2 aydır artık 2. bebeği yapma hakları var. Ancak erkek bebek çok makbul olduğundan kürtaj ayı geçene kadar ülkede bebeklerin cinsiyetinin söylenmesi yasak. Tabii ki Çin takvimine göre cinsiyet hesaplamada % 90 doğruluk sağlayan yöntemleri var :)

Çin

Çinlilerin gözleri neden çekik? Hiç merak ettiniz mi? Hemen söyleyeyim, aslında gözleri çekik değil. Kökenleri Sibirya ve Kuzey Asya bölgesinden gelen bu sevimli ırk uzun yıllar kar, fırtına ve soğuktan gözlerini korumak için daha uzun ve düşük bir göz kapağı yapısı geliştirmiştir. Yani gözleri çekik değil kısık gözükür bu yüzden. Şimdilerde gençlerde moda olan göz kapağı küçültme ameliyatı ve Çin Malı çizgi filmlerindeki  kocaman gözlü sevimli karakterler hep o iri göz sevdasından işte.

Çin‘de pek çok erkeğin serçe parmağı tırnağını hatta bazen tüm tırnaklarını uzattığını görürsünüz. Aslında son derece tiksinç görünen ve ilk sorduğumda ‘kulaklarını ve burunlarını daha rahat karıştırmak için’ cevabını aldığım ve _’ıyyy Çin Malı işte budur’ diye düşündüğüm  bu durum meğer onlar için bir statü simgesiymiş. Konfiçyüs döneminden beri asiller ve din adamları -elleriyle çalışan işçi sınıfından biri- olmadığını belirtmek için uzatırmış tırnaklarını. İşte o dönemin yansıması olan moda bugüne kadar gelmiş.

Eğer lüks caddelerde, avmlerde değil Şangay‘ın varoşlarında dolaşırsanız pantolonlarının arkası boydan boya ayrık poposu açıkta 2-3 yaşlarında çocuklar görürsünüz. En soğuk havada bile üstleri kapkalın ‘bizim kız bizden kaçar style’ giyim tarzının sebebi ise çok basit. Çocuklar tam tuvalet eğitimine başlamışken altlarını ıslatmasın. ‘Anne çiş’ dediği anda olduğu yere çöküp yapmayı öğreniversin diye. (Bir nevi aerodinamizm diyelim :)

Sanırım çocuk sayısı sınırlı olduğu için çocuklar baş tacı. Elbette geleneklerinden gelen bir çocuk terbiyesi yöntemleri vardır, ama özellikle Şangay’ın en meşhur (Avrupalılar tarafından en çok bilinen) Fake Market Han City Shopping (East Nianjing Road 580) adeta bir çocuk yuvası gibi. Pasajın her katında boş alanlar bebek arabaları, oyun parkları ve sıfırdan 10’a her yaştan çocukla dolu. Çocuklar bebeklikten esnaf yetişiyor orada. Ha oynarken çocuğun çişi mi geldi, Tuvalete hiç gerek yok. Tutuverir annesi şu çöp kutusunun üstüne yavrucağı. Haydi annem çişşş!

Bu ülkede ilginç hatta çocuksu bazı inanışlar var. Haydi buyrun bir tane daha. Çoğu binada otelde ve sıralama gerektiren yerlerde 4 rakamı yok. Yada 4-14-24 sayısını atlayıveriyorlar bir şekilde. Çünkü ‘dört’ün söylenişi ‘ölüm’ kelimesiyle aynı. Bu onları son derece rahatsız ediyor. İşte size dört dörtlük  bir gariplik daha :)

Çin

Sabah, öğlen hatta günün her hangi bir saati evden bir şey almaya çıkıyorsunuz, döneceksiniz diyelim. Hemen öyle pijamalarınızla, ev panduflarınızla sokağa çıkabilirsiniz. Hiç üst değiştirmeye gerek yok. Çin’de pijamalarla geceliklerle tüylü ev terlikleriyle sokaklarda dolaşmak, metrolara binmek gayet normal. Benim gibi şaşkın turistler dışında kimse sizi yadırgamaz.

Çinliler sürekli ellerinde sıcak su dolu şişelerle dolaşır. Çarşıda, takside, resmi daire, yolda izde biberonunu tutmuş bebekler gibi sıcak su kaplarıyla görürsünüz onları. Kimi zaman içinde yeşil çay yaprakları ve limon parçaları da oluyor. İster lüks bir restoran olsun ister bir esnaf lokantası önden hemen sıcak su geliyor içmeniz için. Neden? Çünkü adamlar olayı çözmüş. Mide tüm vücudun dengesini sağlayan, bizi tüm hastalıklara karşı ilk adımda koruyan en önemli organ. Hatta ikinci beyin. Ve midenin dostu sıcak su. Yemekten önce vücudumuzu arındıran, sonra ise hazmı kolaylaştıran sıcak su Çinli abilerin ve ablaların her dem 20 yaşında göstermelerinin de en büyük sırrı. İnanamazsanız yalnız birkaç gün bolca sıcak su içmeyi deneyin. Farkı farkedip kadim Çin tıbbına dua edeceksiniz. (Aracıyı da unutmayın ha!)

Çin

Çin hakkında ilginç gerçekler öyle bir yazıyla falan bitmez. Tabii ki anlatmaya devam edeceğim. Siz Kutubalığınızın peşinden yüzün yeter :)

 

 

Gezmeye bahane arayan, sebep yoksa icat çıkartan, yol olmazsa gökyüzüne merdiven dayayan, sineğin yağını hesaplayıp sırf gezme olsun diye öküz altında buzağı arayanların sayfası. Öyle çok fazla ansiklopedik bilgi yok.(Bir Wikipedia değiliz yani). www.kutubaligi.com. Açık bir vizyonu, gizli bir misyonu var. Gizli görev şu; Ben gezdim sen de gez, sen gördün o da görsün. O görmüş öteki de yazsın, beriki tatsın, onunkisi söylesin. Maksat 'bak balık bile kavağa çıkmış, biz ne duruyoruz' hissi yaratmak, dış mihrakları yakından aratmak. Gaz vermek, haz almak.Slogan neydi? Gezmeyelim de taşa mı dönelim;)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir