Myrlea’dan Mudanya’ya Yolculuk: Mudanya Gezi Rehberi

Mudanya gezi rehberi hazırlamak üzere yola çıkmaya hazırsanız bu sevimli bölgenin yüzyılların verdiği yorgunlukla kendi halinde yaşamını sürdürdüğüne tanık olmaya hazır olmalısınız. Bursa’nın en gözde ilçesi olmasının yanı sıra tarihi olaylara baş mimarlık eder bu şirin ilçe. Bursa merkeze 30 dakikalık mesafede bulunur. Merkezdeki yoğunluk ve koşuşturmadan uzaklaşmak için Bursalıların ve çevre illerin kaçış yeridir. Sakin ve sıcak insanlara eşlik eden dar sokaklar, küçük ve şirin konaklar yer alır Mudanya’da. Eskiden yazlık yerleşimi olan Mudanya bu görevi daha sakin ve kırsallığını koruyan Kumyaka ve Tirilye‘ye bırakmıştır. Mudanya’ya 10 km uzaklıkta bulunur bu iki belde. Mudanya gibi tarihî açıdan zengin olan bu yer Mudanya gibi eski bir Rum yerleşimidir.

İnsanlar geçimlerini zeytin ve balıkçılık ile sağlamaktadır. Tirilye ismi Hıristiyanlık tarihinde önemli bir olaydan, yani ilk konsül toplantısından aforoz edilen 3 papazın buraya sürgün edilmesinden dolayı verilir. Tirilye bir dönem “Zeytinbağı” olarak anılsa da 2011 yılında resmi olarak eski ismine yeniden kavuşmuştur.

Gelelim tekrar Bursa Mudanya’ya…

Mudanya gezi rehberi

Mudanya Gezi Rehberi

Yapılan araştırmalarda Mudanya tarihi MÖ 7. yy’a kadar dayanmaktadır. İlk kentleşme ise MÖ 700’lerde Kolofonlular tarafından Mrylea adında kurulmuş bir sahil kentidir. Bölge yaşamı boyunca sürekli işgale uğramıştır. Makedonya kralı Philiposs tarafından istila edilir ve Apameia adında bir şehir kurulur. Kurulurken kent deniz yoluyla gelecek saldırılar için büyük ve geniş bir hisarla çevrilir. Günümüzde bu hisarın kalıntıları Kumyaka ve Tirilye mevkilerine giderken görülebilmektedir. Lakin bir süre sonra şehir tekrar istila edilir. Yeniden imar edilerek kurulan şehir ‘Montaina’ adında yükselir. Mudanya isminin kökeni olacaktır bu şehir.

Mudanya gezi rehberi

1321 yılında Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi tarafından fethedilerek Osmanlı toprağına katılır. Savaş zamanlarına kadar Osmanlı idaresinde olan Mudanya 1920’de İngiliz istilasına uğrar. Şükrü Çavuş’un direnişinden dolayı İngilizler geri çekilir yaklaşık 10 gün sonra Yunan Orduları işgal eder bölgeyi, fakat Türk Ordusunun 30 Ağustos Büyük Taarruzunun zaferle sonuçlanması üzerine İtilaf devletleri TBMM’ye mütareke çağrısında bulunur. Bu antlaşma için toplanılacak yer ise Mudanya sahilinde bulunan görkemli köşktür.

Mudanya gezi rehberi

3 katlı olan bu gösterişli köşkte 19. yy’dan kalan eserlere ve toplantı sırasında kullanılan eşyalar bulunur. Kültür Turizm Bakanlığı tarafından müze olduktan sonra civardaki insanların ailelerinden yadigar kalan eserler de bu müzeye bağışlanarak sergilenmesine vesile olur.

Müzenin hemen yanında bulunan renkli Rum konaklarını görebileceğimiz Girit mahallesi olarak anılan yer bulunur. Muhteşem anlara tanıklık edeceğiniz konakların bazıları kafe-restoran olarak işletilmektedir.

Mudanya gezi rehberi

Bu mekanlarda tarihin değişimine tanıklık etmek isteyenler Kültür turlarından Bursa İznik ve Uludağ turlarına katılarak ziyaret etme imkanına sahip olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir