Kıbrıs demek Girne demek. Uzun süredir aklımda Kıbrıs turu yapma fikri vardı ve turumun ilk ayağını Girne olarak belirlemiştim. Akdeniz’in incisi yavru vatan Kıbrıs için yola çıkmadan önce Kıbrıs hakkında ufak araştırmalar da yapmıştım elbette. Siz de daha önce Kıbrıs’a gitmediyseniz bilmeniz gereken en önemli şey şu ki, Kıbrıs’ta trafik tersten akıyor.
Muhteşem denizi ile dünyaca ünlü tatil destinasyonlarından biri olan, plajlarıyla hayranlık uyandıran, tarihi yapılarıyla ilgi çeken ve eğlence hayatıyla göz dolduran her zaman iyi bir fikir olan Kıbrıs turum için ilk durağım olan Girne gezim sonrasında sizlere de rehber niteliğinde olması için bir Girne listesi hazırladım.
Girne
Kıbrıs’ta bir liman kenti olan Girne, bölgenin de turizm başkenti konumunda. 1974’teki Kıbrıs Harekâtı’na kadar şehir nüfusunun çoğunluğunu Kıbrıslı Rumlar oluşturmuş, harekât sonucunda bölgede bir göç yaşanmaya başlamış. Kentin güneyinde Girne Dağları, kuzeyinde ise Akdeniz bulunuyor. Girne’de iki adet üniversite bulunması buradaki genç nüfusun oranını da artırmış. Girne Amerikan Üniversitesi ve Girne Üniversitesi’nin bölgeye oldukça katkıda bulunduğunu söyleyebilirim.
Girne’ye Nasıl Gidilir?
Girne’ye gitmek için Kuzey Kıbrıs’ta bulunan tek hava limanı olan Lefkoşa Ercan Hava Alanı’na gidiyoruz. Evet, Girne’ye gitmek için önce Lefkoşa’ya gitmemiz gerekiyor. İstanbul ya da birçok farklı ilden Lefkoşa’ya direkt uçuş bulmak mümkün.
Ercan Havaalanı’ndan Girne yaklaşık 37 km sürüyor. Burada genelde Lefkoşa’dan Girne’ye nasıl giderim soruları soruluyor. Bunun için hava limanında transfer hizmeti alabilir ve otelinize gidebilirsiniz. Ya da taksi kullanarak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Eğer toplu taşıma arıyorsanız üzgünüm ki Ercan Hava Alanından Girne’ye direkt otobüs yok. Bunun için Lefkoşa merkeze gitmeniz ve oradan Girne otobüslerine binmelisiniz. Ya da tüm bunlarla uğraşmadan, tur aracılığı ile transfer dahil bir hizmet alarak rahatça tatilinizi yapabilirsiniz.
Girne Gezi Rehberi
Eğer bu yaz Kıbrıs otellerinde tatilinizi planladıysanız ve Girne’yi de gezmek istiyorsanız bence bu yazıdaki yerleri mutlaka notlarınıza dahil edin. Eğer benim gibi sadece otelde kalmakla yetinmeyip her gittiğiniz yeri hunharca keşfetme duygusu içerisine giriyorsanız siz zaten Kıbrıs tatilinizde Girne turu yapmadan duramayacaksınız muhtemelen.
Girne Kalesi
Keşfime elbette şehrin sembolü olan Girne Kalesi ile başlıyorum. Heybetli yapısıyla Kuzey Kıbrıs’ı çevreleyen Girne Kalesi ayrıca Kıbrıs’ın en görkemli yapılarından biri. Tarih sayfalarında 1191 yılında Üçüncü Haçlı Seferi esnasında Arslan Yürekli Richard’ın Kıbrıs Kralı İsak Kommen’i yenmesi ve Kıbrıs’ı ele geçirmesi üzerine adını duyduğumuz ve geçmişi oldukça eskiye dayanan bir yapı olan Girne Kalesi’nin kaç yılında inşa edildiği kesin olarak bilinmiyor. Arap akınlarına karşı savunma amacı ile Bizans’lılar tarafından yapılan kaleyi keşfederken içeride yer alanları de es geçmeyin derim. Zira kalenin içerisinde St. George Kilisesi, 1570 yılında Osmanlıların Kıbrıs fethi sırasında şehit düşen Osmanlı Amirali Cezayirli Sadık Paşa’nın lahit, Batık Gemi Müzesi bulunuyor.
St. Hilerion Kalesi
10. yüzyılda inşa edilen St.Hilerion Kalesi, 500 metre uzunluğunda surlarının üzerinde 9 burç halinde yapılmış. Hayranlık uyandıran bir kale olan St.Hilerion, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Beşparmak Dağları üzerinde kurulan üç kaleden biri olan ve en batıda yer alan St.Hilerion Kalesi, Arap akınlarına karşı korumak için yapılmış. Denizden 700 metre yükseklikte bulunan ve tepe bir noktada konumlanan St.Hilerion Kalesi bu ismi, Arapların Kudüs’ü fethetmelerinin ardından Kıbrıs’a göç eden bir keşişten alıyor.
Girne Limanı
Girne Kalesi’ni geride bırakıp hemen burada yer alan Girne Limanı‘na uğruyorum. Burası Kıbrıs’ın da en canlı bölgelerinden biri. Özellikle akşam olduğunda cafe ve restoranlar dolup taşıyor burada. Taze deniz ürünleri ve Kıbrıs’a özgü yemekleri bulabileceğiniz birçok restoran var Girne Limanı’nda. Ben de gün batımını yakalamak ve şahane bir manzaraya karşı keyif yapmak için limandaki yerimi alıyorum.
Karaman Köyü
Eski adı Karmi olan Karaman Köyü Instagram’ı çoşturacak desem yeridir. Bir İngiliz Köyü burası. Şaka değil gerçekten köyün tamamı İngiliz. Zaten halk arasında da Karaman Köyü için İngiliz Köyü deniliyor. 1870’li yıllarda ada sömürge haline gelince bu köy İngiliz aristokratlarının dikkatini çekmiş ve kendileri buraya yerleşmeye başlamış. Keşfedilmeyecek gibi de değil gerçekten! Muhteşem bir doğası ve atmosferi var Karaman Köyü’nün. Tam fotoğraflık bir yer. Daracık sokaklar, renkli ve bahçeli evler bu köyü güzelleştiriyor.
Bellapais Manastırı
Kıbrıs gezisi listesi yapılacaksa o listeye Bellapais Manastırı‘nı dahil etmemek olmaz. Beylerbeyi Köyü’nde yer alan Bellapais Manastırı Beşparmak Dağları manzarasına sahip enfes bir konumda yer alıyor. Manzaraya hakim bir kayalık üzerine inşa edilen Bellapais Manastırı Kıbrıs’ta görülmesi gereken en önemli eserlerin başında… Ziyarete açık olan Bellapais Manastırı 1158 ve 1205 yılları arasında inşa edilmiş. Kuzey sahillerinin tümüne hükmedebilen görüşü ile gotik mimarinin izlerini taşıyan manastırda ayrıca çeşitli konserler ve etkinlikler de düzenleniyor. Savaş yıllarında tahribat alan ve hala üzerinde kurşun izleri bulunan Bellapais Manastırı’nın içerisinde ziyaret edilebilen bir de kilise bulunuyor.
Antiphonitis Manastırı
Beşparmak Dağları’nın eteklerinde kurulmuş bir başka manastırla daha karşınızdayım. Kıbrıs adeta manastır diyarı desem yanılmam. Burada keşfedilecek tarihi yapılar o kadar çok ki… İşte Antiphonitis Manastırı da onlardan biri. Anlamı, “Cevap Veren İsa”… Kıbrıs’ın önemli yapıları arasında yer alan Antiphonitis Manastırı da bir Bizans mimarisi. Bu yapıyı özel kılan ise içerisinde yer alan fresk, resim ve kabartmalar. Özellikle de kubbesinde bulunan İsa tasviri görülmeye değer. Günümüzde müze olarak kullanılan Antiphonitis Manastırı, bulunduğu konum gereği “Doğa Yürüyüş Yolları” üzerinde yer alıyor ve burayı bahar aylarında ziyaret ederseniz her yerin orkidelerle kaplı olduğunu görüyorsunuz.
Baldöken Osmanlı Mezarlığı ve Ağa Cafer Paşa Camii
Belki okuduğunuz birçok yerde adına denk gelmediniz ama Kıbrıs gezisinde mutlaka uğramanızı isteyeceğim bir yer var. Osmanlı-Roma savaşlarında şehit düşen askerlerimizin mezarlarının bulunduğu Baldöken Osmanlı Mezarlığı... Girne’nin hemen girişinde yer alan Baldöken Osmanlı Mezarlığı ile birlikte yine bir Osmanlı yapısı olan Ağa Cafer Paşa Camii‘yi görmelisiniz. Osmanlılar tarafından 16. yüzyılda inşa edilen Ağa Cafer Paşa Camii, Girne’nin en tarihi camilerinden biri.
Karaoğlanoğlu Müzesi ve Şehitliği
Kıbrıs’ın tarihi yerleri gezimi anlamlı kılıyor. Savaş gören topraklardan biri olan Kıbrıs’ta ziyaret ettiğim Karaoğlanoğlu Müzesi ve Şehitliği de anlamlı yerlerden biri oldu. Girne yolu üzerinde yer alan ve Kıbrıs Barış Harekeatı’nda şehit düşen askerlerimiz için yaptırılan Karaoğlanoğlu Şehitliği ve hemen yanında yer alan açık ve kapalı Karacaoğlan Müzesi’ni mutlaka görün derim. Müze içerisinde 1974 deki Barış harekatında çıkartmanın ilk günlerinde karargah olarak kullandıkları evlerinde roket atar ile vuran Binbaşı İbrahim Karaoğlanoğlu ile Yüzbaşı Fehmi Ercan’ın ve tüm şehitlerimizin anısına yaptırılan müzede savaş döneminden kalan birçok sembol görülüyor.
Yavuz Çıkarma Plajı ve Barış ve Özgürlük Anıtı
Karaoğlanoğlu Müzesi ve Şehitliği’nin hemen yanında yer alan ve Kıbrıs için oldukça önemli bir simge olan Yavuz Çıkartma Körfezi‘ni ve plajını da ziyaret ediyorum. Bu bölge 1974 Kıbrıs’a ilk askeri çıkarmanın yapıldığı yer açısından önem taşıyor. Yine Yavuz Plajı’nı gören tepede barış harekatında şehit olan askerlerimiz anısına yaptırılan Barış ve Özgürlük Anıtı‘nı da görmeden dönmeyin derim.
Bufavento Kalesi
Dediğim gibi Kıbrıs’ta görülecek tarihi yapılar o kadar çok ki, detaylı bir Kıbrıs turu yapmak için iyi bir planlama yapmak gerekiyor. Bence bölgeyi iyi bilen ve tarihi bilgisi de iyi olan bir rehberle de buralar çok daha farklı geziliyor. Şimdiki durağım Kıbrıs’ta yer alan üç kaleden biri olan Bufavento Kalesi. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen ve biraz zor bir ulaşıma sahip olan kale 1911 yılında Richard tarafından olası Arap akınlarına karşı savunma amaçlı yapılmış.
Kıbrıs turu için diğer şehirlere doğru yolculuk yapacağımdan dolayı bazı yerleri görmedim. Zaman yetersizliği olduğu için gitmek isteyip de gidemediğim, listemdeki yerler şöyleydi
- Evlalios Kilisesi: Burası terk edilmiş bir Ortodoks kilisesi.
- Ramadan Cemil Meydanı: Aslında sürekli buradan geçtim ama fotoğraf çekmeye fırsatım olmadı. Merkezi bir meydan ve Girne mahkemesi ve postahanesi burada.
- Kirsokava: Roma döneminde mezarlık olarak kullanılan yer.
- Church of the Archangel: Bir başka Ortodoks kilisesi
- Saint Magar Kilisesi: Ermeni kilisesi. Kudüs’e hacı olmaya giden Ermenilerin ziyaret ettiği yer.
Girne’de Yeme İçme
Eee çok gezdim yoruldum artık bir yemek molası verme zamanı. Kıbrıs’ta yemek olayı size sürprizler yaşatmaz çünkü benzer bir yemek kültürü olduğunu göreceksiniz. Ben Girne’de, Kıbrıs’a özgü yöresel tatları tatmak istedim ve doğruca kızarmış hellim peyniri, şeftali kebabı, Kıbrıs mantısı piruhi yemeye odakladım kendimi.
Kıbrıs Otelleri
Kıbrıs otelleri her yaz dolup taşan, birçok ünlü sanatçıyı ağırlayan ve oldukça deneyimli ekipleriyle ultra her şey dahil, her şey dahil, yarım pansiyon ve farklı seçeneklerle hizmet veren ve balayı, casinolu, deluxe özellikleriyle farklılaşan bir yaz klasiğidir. Kıbrıs turu yapacaksanız bütçenize uygun bir otel tercih edip seyahatinize başlayabilirsiniz. Peki Kıbrıs otelleri için nereyi seçmelisiniz? Bunun için size farklı alternatifler sunabiliriz. Lefkoşa otelleri ile Kuzey Kıbrıs’ın tarihi bölgesini keşfedebilir, Girne otelleri ile Kuzey Kıbrıs’ın kalbinde seyahat edebilir, Bafra otelleri ile keyifli bir tatil imkanı bulabilir ve Magosa otelleri ile muhteşem bir denizle komşuluk edebilirsiniz.
Kıbrıs Gezisi için göz atabileceğiniz rehberi de linke bırakıyorum
Jolly İle Kıbrıs Otelleri‘ne Göz Atmak İçin Tıkla