Kendi Başına Bir Dünya: Kapalıçarşı

İstanbul’un ve Dünya’nın en büyük ve en eski çarşısı olma özelliğini taşıyan Kapalıçarşı İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in emriyle yöreyi Türkleştirme ve kültürümüzü yayma kurulmuştur.

Kapalıçarşı’nın Bizans döneminde inşa edildiğine dair söylentiler de bulunmaktadır. Bunun sebebi de dört kapıdan birinin üstünde Bizans kartalının bulunmasıdır, fakat mimari üslubun tamamen Osmanlıya ait olması bu iddiayı çürütmektedir.

Kapalıçarşı binası kapalı bir çarşı özelliği taşıması ve kapılarının kilitleniyor olması dolayısıyla çok güvenli bir binaydı. Bu özelliği insanların en değerli eşyalarını, mücevherlerini burada bir kasa kiralayarak saklamasına vesile olmuştur. Bu sebeple Kapalıçarşı dünyanın en eski bankası özelliğini de taşımaktadır. Bu çarşı bu özelliği dolayısıyla pek çok değerli hazineye ev sahipliği yapmıştır.

Kapalıçarşı kendine ait Özel Güvenlik Teşkilatı’nın bulunması ile de dikkati çekmektedir.

Kapalıçarşı’da aklınıza gelebilecek envaı çeşit ürün satılmaktadır. Bunu sayıyla ifade etmek gerekirse çarşıda 97 farklı ürün satıldığını görüyoruz.Bakır, altın, hediyelik eşya, deri ürünler…

KapalıçarşıKapalıçarşı

KapalıçarşıKapalıçarşı

Kapalıçarşı eski tarihlerden günümüze kadar pek çok gezginin kitabına ve yazısına konu olmuştur. Geçmiş tarihlerde gezginler dükkân sahiplerinin ağırbaşlılığı ve dürüstlüğünü çok saygıdeğer bir şekilde överlerken günümüzdeki gezginler ise dükkân sahiplerinin pek çok dili konuşarak müşteri çekmeye çalıştıklarından bahsetmektedirler.

eski-kapalicarsi

Kapalıçarşı kendi başına bir dünyadır. Bunun kanıtı da 22 adet kapısının, 3600 adet dükkânın, kendi içinde Sağlık Ocağı ve Polis Karakolu’nun, tüm Banka Şubelerinin ve Postanesinin bulunmasını gösterebiliriz.

Kapalıçarşı’da da İstanbul’un pek çok tarihi yapısında olduğu gibi 5 defa yangına maruz kalmıştır. 16. Ve 17. Yüzyıllarda yangın ve depremler nedeniyle zarar gören bina 1894’teki depremde tamamen yıkılmıştır. 1898’de yeni baştan inşa edilmiştir. Ardından 1943 ve 1954 yıllarında yaşanan yangınlardan sonra yapılan tamiratlarla Kapalıçarşı günümüzdeki halini almıştır.

Kapalıçarşı

Eskiden Kapalıçarşı’nın her bir sokağı ayrı bir loncaya ayrılmış şekildeydi. Örneğin yorgancılar, bakırcılar, altıncılar gibi. Ve dükkânlar arasında rekabet kesinlikle yasaktı.

Zamanında esnafı imparatorluğun en zenginlerinden olma özelliğini taşımaktaydı.

Dev bir labirenti andıran Kapalıçarşı mutlaka herkes tarafından ziyaret edilmesi gereken Osmanlı kültürünü yansıtan bir yapıdır.

Jolly Tur ile İstanbul Turları için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir