Karadeniz yemekleri kendine has lezzetleriyle Türkiye’nin eşsiz güzelliklerinden biri. Bu güzel coğrafya üç bölgeye ayrıldığından, her bölgenin de kendine has yemekleri bulunuyor. Mısır, fındık, hamsi ve çay elbette Karadeniz denildiğinde akla ilk gelen lezzetler oluyor. Peki siz Karadeniz yemekleri hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Belki daha önce Karadeniz turu yaptınız ve muhteşem Karadeniz yemeklerinin tadına baktınız. Belki de yeni bir Karadeniz gezisi var yakınlarda planlanan… İşte bu geziler sırasında notlarınız arasına alacağınız Karadeniz yemeklerine dair notlar almak isterseniz, doğru yerdesiniz.
Karadeniz Yemekleri
Kaygana, karalahana çorbası ve dolması, sarıkiraz kavurması, Trabzon yağı, Vakfıkebir ekmeği, minzi peyniri,hamsi, öğmeç, Trabzon pidesi, pepeçura, laz böreği, hamsikuşu, fasulye kavurması, mısır ekmeği ve daha onlarca farklı lezzet… Hepsi de Karadeniz yemekleri arasında birer vazgeçilmez. Evlerde ya da restoranlarda yiyebileceğiniz Karadeniz yemekleri içerisinde hangisinin damak tadınıza uyduğunu gelin birlikte seçelim.
Hamsi
Balık denince Karadeniz’de akla gelen ilk hamsi balığıdır. En az kırk çeşit yemeği vardır hamsinin Karadeniz topraklarında. Bu yüzden Karadeniz yemekleri içerisinde hamsinin tuzlusu tatlısı, kısacası her çeşidi bulunur. Eğer mevsiminde gitmişseniz hamsinin en lezzetli halini Karadeniz’de tadabilirsiniz. Yanına da şöyle mis gibi tazecik mısır ekmeği de aldınız mı. Oh mis.
Kaygana
Ne demiştik? Hamsi her yemekte kendini gösterir Karadeniz’de. Onlardan biri de kaygana. Bir tür omlet ya da krep diyebileceğimiz bir yemek olan kaygana farklı tariflerle yapılsa da Karadeniz’de yenmesi elzem olan tarifi hamsi ve kavrulmuş sebze gibi tuzlu malzemelerle olanıdır.
Karalahana
Bu eşsiz doğanın otlarından da çok yemek yapılır Karadeniz’de. Karalahana her evin bahçesinde yetişir. Karadenizli olmayanların da bildiği yemek olan karalahananın en çok sarması ve çorbası tüketilse de bu lezzetli otla daha birçok farklı yemek yapılıyor.
Mısır
Karadeniz’de tüketilen en değerli ürünlerden biridir. Kış boyunca unundan faydalanılarak, bir çok yemek yapılır. Sene boyunca tüketilecek mısırlar, Karadeniz kadınlarının güzel şarkıları eşliğinde Mısır Meclisi’nde hazırlanır.
Muhlama / Kuymak
Rize ve bölgesinde Muhlama, Trabzon tarafında ise Kuymak olarak bilinen o eşsiz lezzet ise her gün yenilse bıkılmayacak kadar güzeldir. Her yöre farklı tarzda yapar muhlamayı. Kimisi, peynirini bol koyar, kimisi mısır ununu fazla ekler. Kimisi sütle kimisi de suyla pişirir. Ne şekilde yapılırsa yapılsın, tadı muhteşemdir.
Kuru Fasulye
Meşhur Çayeli fasulyesini muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur. Şimdi o meşhur Çayeli fasulyesini yerinde yemenin vakti geldi. Sütte beklenerek yapılan ve güveçte pişirilen mis gibi fasulyelerin tadına bakmak için Karadeniz’de bir çok alternatifiniz var.
Karadeniz’de Nerede Ne Yenir?
Hamsiköy’de Hamsiköy Sütlacını, Akçabat’da Akçaabat Köftesini, Trabzon tereyağı ve Koloti peynirinden yapılan meşhur kuymağı tatmadan, Trabzon sınırlarından çıkmayın!
♦ Trabzon Çamburnu Hancıoğulları Tesisleri
Hancıoğulları tesisleri deniz kenarında, yüksek bir tepede konumlanmış, harika bir yer. Manzara tek kelimeyle insana huzur veriyor. İçeri girer girmez balıkları dizi dizi dizilmiş görünce, inanın gözünüz dönüyor. Biz hem balık, hem de köfte tadımı yaptık, ama hala tadı damağımda desem yeridir. Mısır ununda pişmiş balıklar o kadar tazeydi ki, yerken bile hemen anlıyorsunuz. Akçabat köftesi de tadılmaya değer.
♦ Rize Çayeli Lale Lokantası
Ününü dünyaya kanıtlamış gurmelerin bile kusur bulamadığı bir restoran Çayeli Lale Lokantası. 1973 yılından bu zamana kadar hizmet veren, her fırsatta kendini yenileyen bir müessese. Başlangıçta 3-4 masa ile sadece kuru fasulye ve mercimek çorbası sunarken, şimdi menüsünde yok yok. Dile kolay 41 senedir aynı kişi yönetiyor. Hala Ali Osman Temurci ve ailesinin güzel yemeklerini tadıyoruz. Oğlu Ömer Bey de aynı babası gibi misafirperver ve geleneklerinden ödün vermeyen biri.
Hep rahmetli anneannemin yemeklerine hayran olarak yaşadım ve hala onun tadı damağımda kalan yemeklerini hatırlarım. Lale Lokantası’nda anneannemin elinin tadını hissettim ve o kadar mutlu oldum ki size anlatamam. Karadeniz’de Lale Lokantası’na uğramadan dönmek hayatınızın hatalarından biri olabilir.
Denemenizi önereceğim lezzetler arasında; Lale Special, (Karışık et ve kuru fasulye ile sunuluyor.) karalahana sarma, et sote, çoban kavurma, turşu ve pideler. Kavurmalı pide tek kelimeyle muhteşemdi.
♦ Çamlıhemşin Şenyuva Köyü Çinçiva
Geçen sene çekilen bir Karadeniz dizisi sayesinde çok meşhur olmuş Şenyuva Köyü… Eğer bu köyü gezerken, dereye bakarak bir şeyler tatmak isterseniz, Çinçiva’ya uğrayın. Muhlama benim favorilerim arasında.
♦ Savarona Cafe
Eğer Rize’yi en tepeden seyretmek istiyorsanız Savarona Cafe en doğru adreslerden biri. Huzur dolu yerde Rize’nin eşsiz manzaranı seyredebilirsiniz. İki kız kardeşin kendi elleriyle hazırladıkları yöresel yemekler ise tadılmaya değer.
Yabani bitkilerden hamuçera (dağ çileği), mora (ahududu), lifor (böğürtlen), ahlat (yabanarmudu) Karadeniz’in sevilen meyveleri arasındadır. Karayemiş ise her bahçede genelde bulunur. Şeker hastaları için şifa kaynağıdır. Karadeniz’e gittiğinizde tamamen doğal ortamlarda hazırlanmış olan reçellerden lütfen almayı unutmayın!
♦ Karadeniz yemekleri ile birlikte size bir de Karadeniz turunda yapacağınız benzersiz aktivitelerden bahsedelim mi? İşte Karadeniz gezinizi benzersiz kılacak 10 deneyim.
♦ Hala Karadeniz turu yapmamışsanız size güzel nedenler hazırladık. Karadeniz turu yapmak için 11 neden yazımıza bekleriz.
Jolly ile Karadeniz turuna çıkmak için tıkla!