Kafkas Yaylaları Turu ile Türkiye’yi keşfetmek için sıradaki rotamızı Türkiye’nin çatısı olarak adlandırılan Erzurum, bembeyaz bir ufka şahitlik edeceğiniz Kars, muhteşem manzaralarıyla Ardahan, yeşilin bin bir tonuna denk geleceğiniz Artvin’e çeviriyoruz. Yemyeşil ve oksijen deposu yaylalardan geçerek, adeta bir filmin içindeymiş gibi yolculuk edeceğimiz bu turda, Anadolu’nun muhteşem güzelliklerine bir kez daha şahit olacağız. Kafkas Yaylaları turu ile ülkemizin gittikçe popülerleşen şehirlerinde, tarihi yerleri gezip doğal güzelliklere tanık olacağız.
Kafkas Yaylaları Turu
Bu yaz kültür turları ile Anadolu’yu keşfetmeye hazır mısınız? Cevabınız evetse şahane manzaraların, hayran kalınası yaylaların içinden geçerek tertemiz bir hava eşliğinde yöresel yemeklerin tadına bakacağız ve medeniyetler diyarı ülkemizde görmedik yer bırakmayacağız…
1) Erzurum
Türkiye’nin çatısı olarak bilinen Erzurum gezilecek yerler açısından Türkiye’nin görülmesi gereken illerinden biri. Kafkas Yaylaları turu ile Erzurum’un tarihi ve kültürel duraklarına gidiyoruz. Elbette Erzurum gezimizi meşhur Erzurum cağ kebabıyla sonlandırmadan dönmeyi düşünmüyoruz.
Üç Kümbetler
İlk durağımız Saltuklular dönemine ait olan Üç Kümbetler. Erzurum gezilecek yerler arasında görülmesi gereken tarihi Üç Kümbetler, Anadolu Selçuklu mezar yapılarının en güzel örnekleri arasında yer alıyor.
Çifte Minareli Medrese
Anadolu’nun açık avlulu en güzel medrese örneği olarak kabul edilen Çifte Minareli Medrese, Erzurum’un sembolü haline gelen bir Selçuklu eseri olarak biliniyor.
Erzurum Ulu Camii
Atabey Camii olarak da bilinen ve 1179 yılında Saltuklu beylerinden Ebul Fetih Muhammet Nasrettin tarafından yaptırılan Erzurum Ulu Camii, kırlangıç çatı örneği olarak ülkemizde tek örnek kabul ediliyor.
Erzurum Evleri
Ulu Camii gezimiz sonrasında ise istikamet tarihi Erzurum evlerinde. Dokuz tarihi evin birleştirilmesiyle oluşturulan ve bir etnografya müzesi kadar çok ürüne ev sahipliği yapan Erzurum Evleri, Erzurum gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı.
Taşhan
Tesbih ve takı yapımında ismi dünyaca ünlü olan Oltu Taşı bulabileceğimiz Tarihi Taşhan ile Erzurum gezisine devam ediyoruz. Burada kendinize hediye edebileceğiniz, farklı tasarımlara sahip takılar bulabilirsiniz.
Öşvank Manastırı
Gürcü krallığı döneminde yapılan ve on bir asırdır ayakta duran Öşvank Manastırı ve kilisesi, Erzurum’da görülmesi gereken tarihi yapılardan biri.
Tortum Şelalesi
21 metre genişlik 48 metre yüksekliğe sahip olan Tortum Şelalesi’ne karşı bir çay molası vermenin zamanı geldi. Türkiye’nin doğa harikalarından biri olan Tortum Şelalesi, Erzurum gezimizin en güzel duraklarından biri.
Haho Manastırı
Yine Gürcü Krallığı döneminde yapılmış ve adını yanında akmakta olan Hahuli çayından alan manastır özellikle Gürcü ikonografilerin yetiştiği ve Gürcü kilise resimlerinin temellerinin atıldığı yer olarak önem taşıyor.
Narman Peribacaları
Doğu Anadolu’nun Kapadokya’sı olarak adlandırılan Narman Peribacaları’nı görmek üzere Erzurum’un Narman ilçesine hareket ediyoruz. Ağrı Dağının yaratmış olduğu volkanik etki ile oluşmuş Narman Peribacaları, etkileyici fotoğraflar çekmek için ideal yerlerden biri.
2) Kars
Türkiye’nin kültür kentlerinden Kars‘ın popülerliği son yıllarda büyük bir artış gösterdi. Hatta Doğu Ekspresi ile Kars adeta bir trend halini aldı. Biz de Kafkas Yaylaları turu ile gezi programımıza Kars’ı elbette dahil etmeyi unutmadık. Hazırsanız, Kars’ın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için Kars gezilecek yerler listemize başlıyoruz.
Sarıkamış
1.Dünya savaşında Ruslara karşı direnişin sembolü olan Nene Hatun’un köyünü görüp, Ağrı Dağı’nın volkanik taşlarından yapılmış Çobandede Köprüsü‘nde fotoğraf molası verdikten sonra Sarıkamış’a varıyoruz. Allahuekber Dağları’nda bu topraklar için canlarını vermiş olan şehitlerimizi anmak için Sarıkamış Şehitliği‘ne uğruyoruz.
Katerina Köşkü
Çar II. Nikola döneminde yaptırılmış olan Katerina Köşkü, Kars gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Kars’ın farklı mimarisi sizi oldukça şaşırtacak. Şaşırtıcı Kars mimarisinin en güzel örneklerinden biri de Katerina Köşkü oluyor.
Fethiye Camii
Şehir merkezinde bulunan ve Rus mimarisinin Anadolu’daki en güzel örneği olarak tanımlayabileceğimiz, zamanında katedral olarak inşa edilmiş ama Rusların bölgeden çekilmesiyle camiye dönüştürülmüş olan Fethiye Camii de Kars gezimiz sırasında göreceğimiz tarihi yerlerden.
Kars Kalesi
Kafkas Yaylaları turunda Kars’a gidip de Kars Kalesi‘ni görmeden dönmek olmaz. Kars Kalesi’ne çıkıp yukarıdan Kars’ı fotoğraflamayı da unutmuyoruz.
Kümbet Camii / 12 Havariler Kilisesi
Kars Kalesi’nin eteklerinde yer alan, Kale İçi Mahallesi’nde bulunan 12 Havariler Kilisesi, Kars’taki Ermeni kiliselerinden bir diğeri. Doğu’nun Ayasofya’sı olarak bilinen ve Gürcü-Ermeni krallığı olan Bagratlı Hanedanı tarafından inşa edilen 12 Havariler Kilisesi ya da Kümbet Camii, 12 havarileri anmak için yapılmış. Kars’ta görülmesi gereken özel yerlerden biri…
Ani Harabeleri
Kars gezimizde sırada Ermenistan sınırında bulunan ve tarihte Ermenistan’a başkentlik yapmış olan Ani Harabeleri var. Oldukça farklı bir yer olan Ani Harabeleri de Kars gezilecek yerler rehberimiz için mutlaka olması gereken yerlerden biri.
Boğatepe Köyü
Türkiye’nin ilk Peynir müzesini görmek için bu kez rotamızı Boğatepe Köyü‘ne çeviriyoruz. Bu köyde on altı ayrı çeşit peynir üretiliyor, 1800-2600 metre yükseklikteki Kars ve Ardahan yaylalarında Kafkas-İran-Turan iklimlerinin çakışarak ortaya çıkarmış olduğu bitki çeşitliliği ile beslenen hayvanlardan temin edilen süt ile yapılmış Gravyer, Eski Kaşar, Türkmen Saçak, Malakan, Tulum, Otlu, Kelle, Tel, Çürük, Çanak gibi tescilli peynirlerin tadına bakma imkanı da buluyoruz.
Çıldır Gölü
Kış aylarında buz tutup üzerinde kızakla geziler yapılmasıyla meşhur olmuş Çıldır Gölü için yola çıkıyoruz. Muhteşem fotoğraflar çekebileceğimiz Çıldır Gölü ile Türkiye’nin doğal güzelliklerine bir kez daha hayran oluyoruz.
3) Ardahan
Kars’ın komşusu Ardahan da Kafkas Yaylaları turu ile görülecek şehirler arasında yer alıyor. Çıldır Gölü’nün bir kısmı Ardahan’da bulunuyor. Ayrıca doğal güzellikleri ile tanınan Ardahan gezisinde rotamıza güzel manzaraları fotoğraflayacağımız durakları da bol miktarda ekledik.
Şeytan Kalesi
Çıldır’a 15 kilometre uzaklıktaki Yıldırımtepe Köyü’nün hemen ilerisinde yer alan Karaçay Kanyonu’nun ortasında kayalıkların zirvesinde bulunan tarihi ‘Şeytan Kalesi‘, Ardahan gezilecek yerler listesinde mutlaka olmalı.
Çam Geçidi
Akarsular tarafından oluşturulan ve su yataklarının büklümler yapmasıyla oluşan menderesleri de görerek 2470 metre yükseklikteki Çam Geçidi, fotoğraf çekmek için es geçilmeyecek yerlerden biri.
4) Artvin
Türkiye’nin doğal güzellik açısından en şanslı illerinden biri Artvin, Kafkas Yaylaları turu ile keşfedeceğiniz bir başka şehir. Artvin gezilecek yerler açısından yemyeşil manzaralar vadeden güzelliklere sahip. Bir kez gittikten sonra buraya yeniden gelmek isteyeceğinize eminiz.
Şavşat – Karagöl
Karagöl Sahara Milli Parkı sınırlarında ilerliyor ve Şavşat Karagöl’e varıyoruz. Ormanlarla kaplı bir coğrafyada doğallığını koruyan Şavşat Karagöl, doğa ile iç içe olacağınız yerlerden biri.
Laşet Vadisi
Doğu Anadolu ikliminden Karadeniz iklimine geçişi bizlere bir görsel şölen halinde sunacak olan Laşet Vadisi, görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Yavuzköy Seyir Tepesi
Artvin’in gözde turizm bölgelerinden biri olan Şavşat ilçesindeki Yavuzköy Seyir Tepesi‘nde fotoğraf çekmeden Şavşat’tan ayrılmak olmaz.
Yusufeli
Çoruh nehri boyunca ilerliyor ve Yusufeli’ne varıyoruz. Kaçkarların eteğine kurulmuş bu güzel ilçe aynı zamanda Trans Kaçkar yürüyüş parkurunun da önemli bir merkezi. Bu yüzden birçok trekking-highking grupları, Yusufeli’ne seyahat ediyor ve muhteşem bir doğada yürüyüş yapıyor.
Jolly ile Erzurum, Kars, Ardahan ve Artvin’i Keşfetmek İçin Tıkla