İznik Turu Yapacaklar İçin 6 Benzersiz Deneyim: Bir Başka İznik Gezisi

İznik çinisiyle, tarihiyle, gün batımıyla dört mevsimi de ayrı güzel yaşayan yerlerimizden biri. Vatikan tarafından kutsal şehir ilan edilen, Anadolu’daki ilk Türk başkenti olan, şehir surları ile çevrili İznik’i keşfetmek ve benzersiz deneyimlerin yer aldığı farklı bir İznik turu yapmak için ise yola çıkmanın şimdi tam zamanı.

Bursa’ya bağlı olan ve zeytinin en güzel yetiştiği yerler arasında bulunan İznik’i keşfederken hem Anadolu medeniyetlerini hem de antik çağın gizemini keşfedeceksiniz. Doğal güzellik bakımından oldukça zengin bir yer olan İznik’in baş tacı olan İznik Gölü’nde ise güzel hatıralar ve yeni deneyimler biriktireceksiniz. Eğer hafta sonu nereye gitsek diye düşünüyorsanız, cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

İznik

İznikTarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer burası. Bu anlamda Türkiye’nin en kültürel yerleşim yerlerinden biri konumunda. Roma İmparatorluğu’ndan Bizans’a ve Osmanlı’ya kadar uzanan geniş kültürel geçmişi ile adeta açık hava müzesi olan İznik, dünyaca ünlü sembollere de ev sahipliği yapıyor. M.Ö 7. yüzyılda yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanan, Makedonya İmparatoru Büyük İskender’in generallerinden Antigonos’tan adını alan ilçe, uğradığı savaşlar ile Lysimakhos’un eline geçince de karısı Nicaea’nın adını alıyor. Farklı isimlerle adlandırılan bölge en nihayet adını İznik olarak nihayete erdiriyor.

Tarih boyunca Hristiyanlıkta en önemli 3 şehirden biri olmuş bu yer. Hristiyan dünyasının ilk dini toplantısının yapılması nedeniyle de bu önemi hala taşımakta. Dünyanın tüm ülkelerinin 228 piskoposunun katılıp Hristiyanlığın temel ilkelerini kararlaştırdıkları bir yer olması da dini bir merkez olarak önemini bir kez daha kanıtlıyor.

Türk tarihindeki önemi de saymakla bitmiyor. Anadolu’nun ilk başkenti olan İznik, Selçuklu Devleti’ne başkentlik etmiş ve bu dönemde adı ‘Nicaea’nın İzi’ anlamına gelen ‘İznik’ olarak değiştirilmiş. Osmanlı’nın ilk medresesi ve aş evinin yapıldığı İznik, tarihi boyunca birçok tarihçi, sanatçı, bilim insanı yetiştirmiş. Hem kültür hem ticaret merkezi olan ilçe, günümüzde de kültürel değerleri ile ilgi çeken destinasyonlardan biri konumunda.

Gezginler İçin 6 Benzersiz Deneyim

Eğer sadece gezmek görmek size yetmiyorsa çok doğru yerdesiniz. Çünkü şu an burayı keşfetmekle kalmayacak, birçok unutulmaz deneyim de yaşayacaksınız. Hem gezmeyi hem macera yaşamayı hem yöresel lezzetlerin tadına bakmayı hem de lokal bilgiler öğrenmeyi seviyorsanız o halde aşağıdaki maddeleri tek tek gerçekleştirmelisiniz.

İznik Gölü’de Muhteşem Gün Batımını İzleyin

İznikİznik Gölü’nde gün batımı bir ressamın tablosunu andırıyor. Türkiye’de gün batımının en güzel göründüğü yerlerden biri olan bu gölde hiç unutamayacağınız manzaralara şahit olacaksınız. Fotoğraf çekmeye ve bakmaya doyamayacağınız gölde akşamın en güzel hali ile unutulmaz anlar yaşayacaksınız.

Önce efsanelere sonra da yapılan araştırmalara göre altında batık bir şehrin bulunduğu İznik Gölü‘ndeki gün batımları her mevsim şahane oluyor. Ama eğer İznik turu ekinoks döneminde yapılıyorsa o zaman en güzel gün batımına denk geldiniz demektir. Şansınıza bir de hava bulutlu değilse o zaman tadından yenmez. Bu yüzden eylül ayında gerçekleşecek ekinoks için şimdiden İznik turu planlamanızı yapın derim.

Gün Batımında İznik Gölü’nde Kanoya Binin

İznikGüneş batıyor. Gölün rengi ile göğün rengi birbirine karışmış. Bu muhteşem anı ister sahildeki çimlere uzanarak ister iskelelerden ister yol kenarındaki banklara oturarak yaşayabilirsiniz. Gölde gün batımı öyle şahane ki nereden izlenirse izlensin aynı duyguları veriyor size. Ama benim önerim bir iki saat kiralayacağınız kano ile gölün üzerinden bu ana tanık olmanız. Yok ben kanoya binemem ama suyun da üzerinde olmak istiyorum diyorsanız o halde tekne turlarına katılıp yine bu muhteşem anın tadını çıkartabilirsiniz.

Tarihi Keşfedin, Geçmişin İzini Sürün

İznikYola çıkmadan önce İznik’te gezilecek yerler araştırmasına başladıysanız notlar arasına alınacak birkaç tarihi yer önerisi yapmam şart oldu demektir. Bu ilçe, tarihi oldukça eskiye dayanan bir yer. Bu sebeple buranın tarihini bilen bir rehber ile keşfetmek çok daha doğru olacaktır. Hristiyanlar tarafından tanınan kilise, surların dört kapısı arasında en önemli olan üzerinde antik Yunanca yazılar ile Roma zafer takı formunun bulunduğu Lefke Kapı ve İstanbul Kapısı, eskiden kilise olan ve Orhan Gazi tarafından camiye çevrilen, Mimar Sinan’ın yaptığı mihrabı ile efsaneleşen Ayasofya Cami, ilk Osmanlı Medresesi olarak bilinen ve günümüzde çarşı olarak kullanılan Süleyman Paşa Medresesi, Osmanlı’nın ilk camisi olarak kabul edilen Hacı Özbek Camii, Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılan çinileriyle ünlü Yeşil Camii, Roma döneminden kalan Dikilitaş, İznik Müzesi, Hacı Bayram Veli’nin öğrencileri arasında yer alan din adamı Eşrefoğlu Abdullah Rûmi tarafından yaptırılmış Eşrefzade Camii ve İznik Kalesi bu güzel ilçede görülecek yerler arasında bulunuyor.

Kendi Çininizi Yapın

İznikİznik dendiğinde akla ilk gelen şeylerden biri İznik çinisi oluyor. Sanırım burada çininin meşhur olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Kütahya ile birlikte çini konusunda ünlü olan değerlerimizden biri olan Bursa’nın bu güzel ilçesinde çini atölyelerini ziyaret edebilir, evinize çini alabilir hatta kendi çininizi kendiniz yapabilirsiniz. Önce kısa bir eğitim alıp ardından çininizi yapmaya başlıyorsunuz bu atölyelerde. Şekil verme, boyama, teknik bilgiler ile birkaç saatte oldukça kapsamlı ve verimli geçen eğitim sürecinde ortaya bir ürün koyuyorsunuz. Tabii çini yapmanın, özellikle de çini boyamanın zor ve sabır gerektiren bir iş olduğunun altını çizeyim.

Zeytin Bahçelerinde Gezin ve Tadım Yapın

İznikMarmara Bölgesi’nin nimetlerinden biri de zeytin oluyor. Eğer siz de kahvaltıda zeytinsiz yapamayanlardansanız burada bol bol zeytin ve zeytinyağı tatma imkanı bulacaksınız. Dilerseniz salamura atölyelerine katılıp zeytinin nasıl yapıldığını da deneyimleyebilirsiniz. Ama bunun için turunuzu kasım gibi planlamanız gerekiyor.

Kano Festivaline Katılın

Burada kano yapmak alelade bir etkinlik değil, çünkü o bir festival güzeli. Her yıl 31 Mart-2 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen kano festivaline katılabilir ve farklı bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz. Karsak Boğazı’ndan ve Kayıkhane Tesisleri’nden suya giren kanolar, gölde muhteşem manzaralar vererek süzülür. Yalnız, festival şartlarını okuyup gitmenizde fayda var. Çünkü festival zamanında kano kiralama hizmeti bulamayabilirsiniz. Eğer kanonuz yoksa, festivale izleyici olarak katılıp göl ve kano temalı enfes fotoğraflar da yakalayabilirsiniz.

Alternatif Gezi Önerileri

♦ Eğer farklı güzergahları da keşfetmek isterseniz Bursa rotasını takip ederek bozulmamış dokusuyla hayranlık uyandıran tarihi köy Cumalıkızık‘a da uğrayabilirsiniz.

♦ Yolunuzu Mudanya’ya düşürürseniz Mudanya gezi rehberini okuyup keşif notları da çıkartabilirsiniz.

♦ Bursa, İstanbul’a yakın tatil yerleri konusunda da oldukça elverişli bir yer. Aynı rota üzerinde birden fazla keşif yapabilir, Bursa’ya yakın yerlere giderek dolu dolu bir tatil yapabilirsiniz.


Jolly İle Bursa’yı Keşfetmek İçin Tıklayın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir