Bu zamana kadar İstanbul müzeleri gezisi yapmamışsanız bir hafta sonunuzu günübirlik İstanbul turuna ayırın derim. Bir kültür başkenti olan, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan ve binlerce yıllık geçmişi ile farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim şehir İstanbul’da görülmesi gereken müzeleri sizin için yazdım. İstanbul’da yaşayanlar için bu kenti turist gözüyle gezmek aslında hiç de zor değil. Dünyanın en güzel şehirleri arasında yer alan İstanbul, bir açık hava müzesini andıran tarihi ve kültürüyle hemen herkesin turist gibi gezmesi gerektiğine inandığım bir kent. Hazırsanız birlikte İstanbul müzeleri keşfine çıkalım ve bu kez farklı rotalarla İstanbul turu yapalım.
İstanbul Müzeleri
İstanbul turu yapmak için şimdi en güzel zamanlar. Tarihi ve kültürü ile tıpkı bir kütüphane gibi bilgiler sunan İstanbul’u, İstanbul’da yaşayanların da tam olarak keşfetmediğini düşünüyorum. Bunca yıllık birikimi ve geçmişi ile her adımda yeni şeyler öğrenebileceğimiz İstanbul’u keşfetmek için yola çıkıyorum. İşte İstanbul’da mutlaka gidilmesi gereken müzeler.
Topkapı Sarayı
İstanbul’u İstanbul yapan sembollerin başında geliyor Topkapı Sarayı. Tarihi Yarımada’nın merkezinde yer alan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saray olan Topkapı Sarayı, bugün de tüm görkemiyle İstanbul’un kalbi olmayı başarıyor. Dünya üzerindeki en köklü tarihi yapılardan biri konumunda olan ve 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı, günümüzde müze olarak kullanılmaya devam ediyor. Dünyanın en zengin müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı, hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin turistlerin yoğun ilgisini görüyor. Yerli turistlerin de en çok ziyaret ettiği müzelerin başında yer alan Topkapı Sarayı Müzesi hırka-i saadet dairesi, kutsal emanetler, imparatorluk hazinesi, Avrupa porselenleri, padişah kaftanları, gümüşler ve portre koleksiyonları gibi farklı koleksiyondan eserler barındırıyor.
UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer alan Topkapı Sarayı’nda dört avlu ve harem dairesi bulunuyor. Enderun Avlusu tarafında bulunan Osmanlı dönemine ait nadide minyatür ve hat sanatları ile kaşıkçı elması ise en çok ilgi çeken eserler arasında yer alıyor.
Adres: Sultanahmet Meydanı, Fatih / İstanbul
Ayasofya Müzesi
Dünyanın en eski katedrali olan ve dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilen Ayasofya Müzesi, her yıl dünyanın birçok yerinden misafirleri ağırlarken Türkiye genelinde de en çok ziyaret edilen müzelerden biri oluyor. 325 yılında Bizans İmparatoru tarafından kilise olarak yaptırılan Ayasofya Müzesi, İstanbul’un fethinden sonra Sultan II.Mehmet tarafından camiye çevriliyor. “Kutsal bilgelik” ya da “ilahi bilgelik” anlamına gelen aya sofya kelimesinden adını alan Ayasofya Müzesi, 15 yüzyıl boyunca ibadet yeri olması nedeniyle dünyanın en uzun süreyle ibadet yeri olmuş yapılarından biri konumunda. Sanat tarihi ve mimarlık dünyasının baş yapıtları arasında yer alan Ayasofya Müzesi, günümüzde müze olarak kullanılıyor ve başlı başına İstanbul turu yapmak için bir sebep oluyor.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi
İstanbul müzeleri içerisinde ayrı bir öneme sahip olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, islam eserlerini kapsayan ilk müze olma özelliğini taşıyor. Mimar Sinan tarafından yaptırılan Süleymaniye Cami-i Külliyesi’nin içinde yer alan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde Osmanlı Dönemi’ne ait eserler, erken islam döneminden 20. yüzyıla kadar uzanan zaman dilimini kapsayan koleksiyonlar, hattat ustalarının eserleri ve ferman gibi belgeler görülebiliyor. Yaklaşık 13.000’e yakın eser sayısı ile İstanbul turu yapacakların es geçmemesi gereken Türk ve İslam Eserleri Müzesi ayrıca Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde açılan son müze olma özelliğine de sahip.
Adres: Sultanahmet Meydanı, No:46, 34122 Fatih / İstanbul
İstanbul Arkeoloji Müzesi
Kültürel zenginliği açısından dünyadaki müzeler arasında en zengin koleksiyona sahip müzelerden biri oluyor İstanbul Arkeoloji Müzesi. Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Erken, orta ve geç bronz dönemi, Helen, Roma ve Bizans dönemine ait eserleri içerisinde barındıran müzede Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç bölüm bulunuyor. Arkeoloji Müzesi kısmında İskender ve tabnit lahdini, Osman Hamdi Bey tarafından dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury’ye yaptırılan Eski Şark Eserleri Müzesi’nde Anadolu ve Mezopotamya’nın Yunan öncesi, Mısır ve Arap Yarımadası’nın İslam öncesi çağlarına ait eserlerini, Osmanlı sivil mimarisinin İstanbul’da bulunan tek örneği olan Çinili Köşk’teki nadide eserleri mutlaka görmelisiniz.
Adres: Cankurtaran Mahallesi, 34122 Fatih / İstanbul
Kariye Müzesi
Doğu Roma İmparatorluğu döneminde kilise olarak inşa edilen Kariye Müzesi, mozaikleriyle ünlü bir yapı. Bizans’ın İtalyan Rönesansına benzeyen en önemli yapısı olan Kariye Müzesi’nde Meryem Ana doğumu, Cebrail’in İsa’nın doğumunu müjdelenmesi gibi sahneler yer alıyor. Mozaiklerle betimlenen sahnelerden biri olan ve az hasarla günümüze ulaşmış gerçek bir sanat eseri konumunda bulunan ‘Diriliş’, Kariye Müzesi’nin en etkileyici bölümleri arasında yer alıyor.
Adres: Dervişali Mahallesi, Kariye Cami Sokak, No:8, 34087 Fatih / İstanbul
Galata Mevlevihanesi Müzesi
Yüzyıllar boyunca musiki ile bilimi bir araya getiren mevlevihaneleri keşfetmek için İstanbul turunuza Galata Mevlevihanesi Müzesi‘ni mutlaka ekleyin derim. Türk kültürünün önemli yapı taşlarından biri olan mevlevihaneler içerisinde önemli bir konumda yer alan Galata Mevlevihanesi, günümüzde müze olarak zengin koleksiyonuyla kapılarını misafirlerine aralıyor. İstanbul’un en eski mevlevihanesi olan ve 18. yüzyıl barok tarzıyla inşa edilen Galata Mevlevihanesigiriş kapısı üzerindeki Sultan Abdülmecid’in tamir kitabesi, Türk musiki aletleri ve Şeyh Galib gibi divan şairlerinin el yazması eserleri ile görülmeye değer.
Aya İrini Anıt Müzesi
İstanbul Modern Sanat Müzesi
Borusan Contemporary
Muhteşem bir manzaraya sahip olan, boğazın ev sahipliği yaptığı Borusan Contemporary, Rumelihisarı’nın en dikkat çeken binasında yer alıyor. Perili Köşk’te bulunan Borusan Contemporary sanat, medya ve iletişim meraklıları için mutlaka ziyaret edilmesi gereken müze ve sanat galerilerin başında yer alıyor. Hafta içi ofis, hafta sonu müze olaak kullanılan Borusan Contemporary içerisinde video, yazılık, ışık gibi araçlar kullanılarak yapılan modern sanat eserlerini görebilirsiniz. İstanbul müzeleri gezinizde müze sonrası keyifli bir boğaz turu da yapmak cabası.
Adres: Rumelihisarı, Balta Limanı Hisar Cd. No:5, 34470 Sarıyer / İstanbul