Isparta gül hasadı Türkiye’deki muhteşem güzelliklerden biri. Ülkemizin gül bahçesi Isparta’da güller açmaya ve hasat mevsimi başladı. Haziran sonuna kadar sürecek olan bu gül kokulu festival boyunca uçsuz bucaksız gül bahçelerinden güller toplanıp fabrikaya götürülecek ve fabrikalarda gül kokulu sabunlar, kolonyalar, lokumlar, reçeller, temizlik ürünleri yapılacak. Isparta gül hasadı boyunca katılımcılar da gül hasadı yapanlarla gül toplayabilir ve fabrikaları gezebilir. Mis gibi bir festival için yola çıkmaya hazırsanız, güllerin içinden koşarak gidiyoruz Isparta’ya.
Isparta
Geçmişi paleolitik döneme kadar uzanan ve göller bölgesi olarak adlandırılan Isparta, Türkiye’de gül yetiştiriciliğinin merkezi olarak biliniyor. Tarih boyunca Luvi, Arzava, Frigler, Lidyalılar, Persler ve Makedonyalılar gibi farklı kültürlere ev sahipliği yapmış Isparta ayrıca Davraz Kayak Merkezi ile Akdeniz’deki kış turizmiyle de Türkiye’nin kayak merkezlerinden biri konumunda.
Isparta Gül Hasadı Festivali
Sabahın ilk ışıklarıyla Burdur’un Yeşilbaşköy köyündeki Akdeniz ve Göller bölgesinde faal durumda olan Tek Tescilli Tarihi Su Değirmeni’ni görüp bahçesinde güzel bir kahvaltı ile güne başlayın. Kahvaltı sonrasında eğer uygunsa bahçelere girip köylülerle gül toplamayı unutmayın. Ellerinizle gül topladıktan sonra güllerin işlendiği fabrikaya gidip güllerin nasıl işlemlerden geçtiğini görebilirsiniz. Lavanta hasadına denk gelirseniz lavantaların kaynatılma işlemine de şahit olabilirsiniz. Emin olun bu sahneler unutulmazlarınız arasına girecek.
Isparta’da Gezilecek Yerler
Isparta, Akdeniz’in güzelliklerine sahip bir şehir. Başta Davraz Kayak Merkezi ve Kızıldağ Milli Parkı olmak üzere Isparta’da gezilecek yerlerin sayısı oldukça fazla. Eğer Isparta gül hasadı festivali için yolunuz Isparta’ya düşmüşse Lavanta Vadisi, Kovada Gölü, Firdevs Bey Bedesteni, Isparta Müzesi, Eğirdir Kalesi, Zindan Mağarası, Adada ve Antiocheia Antik Kenti, Hoyran Adası gibi önemli yerleri de gezmenizi öneririz. Isparta ile birlikte Burdur’a da uğrayıp, Ağlasun Dağı eteklerine kurulmuş 1700 m rakımlı Anadolu’nun en yüksek antik şehirlerinden biri olan Sagalassos Antik Kenti‘ni de mutlaka görmelisiniz.
Sagalassos, son dönemin en görkemli ve turistler tarafından da en çok ziyaret edilen antik kenti. Kent içinde dünyanın en yüksek lokasyonunda yer alan 9 bin kişilik tiyatroyu, antik kütüphaneyi, çeşme binası, kahramanlık abidesi Heron, anıtsal yapı Antoninler Çeşmesi, lüks malların satıldığı Macellum, Hamam binaları, konser salonu Odeion ve siyası toplantı salonu olan Bouleuterion gibi sayısız tarihi eseri görmek mümkün.
Isparta’da gezilecek yerler arasında Isparta’nın simgesi Gül Anıtı da var. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış Isparta’nın en eski camilerinden Firdevs Paşa Camii ve caminin vakfı olan Isparta’nın en eski çarşılarından olan Bedesten Çarşısı da görülmesi gereken yerlerden. Bu çarşıdan gül kolonyası, gül yağı ve kremi gibi gül içerikli hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Isparta’da Ne Yenir?
Güller şehri Isparta’ya gelmişken Isparta’nın lezzetlerini de mutlaka denemelisiniz. Isparta çarşı içindeki restoranlarda fırın kebabı, sazan dolması, keşkek, haşhaş helvası, gül şerbeti, fasulye boranası gibi tatları tadabilirsiniz.