Medeniyetlerin Beşiğinde Eşsiz Bir Serüven Peşinde
Pek çok medeniyete beşiklik eden Güneydoğu Anadolu’nun ve Diyarbakır’ın tarihi, neredeyse insanın bilinen tarihine kadar uzanıyor. İnsanlık tarihi boyunca dünyanın odağı olan bu bölge, tarihiyle ve kendine özgü dokusuyla gerek ülkemizin gerekse dünyanın en fazla merak edilen ve görülmek istenen noktalarından biri. Hoşgörülü insanları, doğal güzellikleri, zengin mutfak kültürü, müziği, halaylarıyla da insanı büyüleyen Güneydoğu Anadolu Bölgesi, konuklarını eşsiz bir serüvene davet ediyor.
Pek çok uygarlığı topraklarında ağırlamış olan Diyarbakır, Türkiye’nin ve hatta dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Geçmişi M.Ö. 7.500’lü yıllara dek uzanan şehir, konuklarını insanlığın ilk yıllarından günümüze bir ziyarete çıkarıyor. Gezilip görülecek ve idrak edilecek pek çok yere ve düşünceye beşiklik eden Diyarbakır’ın hemen hemen her sokağında karşınıza tarihten bir iz çıkıyor. 5700 m uzunluk, 82 adet burç ve dört yöne açılan kapılarıyla Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun şehir surları, üzerilerindeki görkemli kabartmalar ve kitabeler ile görülmeye değerdir. Tarih boyunca önemli bir ticaret güzergahı olan şehrin geçmişinde, yüzlerce yıllık hanlar ve kervansaraylar da önemli bir yer tutuyor.
Malabadi Köprüsü, Anadolu’nun en eski camisi olan Ulu Camii, Bakırcılar Çarşısı, Eyvan Geceleri ve büyüklüğüyle meşhur Diyarbakır karpuzu şehrin simgelerindendir.
Mutfağı
Diyarbakır yemek kültürü açısından da oldukça zengindir. Akşamın geç saatlerinde, tezgahlarda satılan cartlak kebabı geleneksel yemekleri arasındadır. Diyarbakır’ın en ağır yemeklerinden olan kibebumbar, içli köfte, çiğ köfte, bulgur pilavı, kaburga, keşkek, Kibukudur, lebeni, tatlılardan ise burma kadayıf ve Nuriye tatlısı ünlüdür. Bu lezzetlerin tadına bakmadan dönmeyin.
Müzik ve Halayları
Diyarbakır tarihiyle olduğu kadar müziği ve halaylarıyla da dopdolu bir kent. Söz zenginliği, ezgi yapısı, makam geleneği, icra ortamları ve eşlik çalgıları açısından ayrı bir öneme sahip. Geleneksel eyvanlı evlerde düzenlenen Eyvan geceleriyle şenlenen Diyarbakır’da Delilo ve Harrani (esmerim) halayı çekmeden dönmeyin.
Diyarbakır’da tarih boyunca Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüş. Siz de insanlığın en eski yerleşim noktalarından biri olan bu kentte tarihte uzun bir yolculuğa çıkmak için ne bekliyorsunuz.