Hıdırellez nedir bilmeyenimiz yoktur ama biz yine de kısaca bahsedelim. Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır. Bu yüzden Hıdırellez duaların, dileklerin, yenilenmenin bir günü olarak kutlanır.
Hızır; yaygın bir inanca göre hayat suyunu içerek ölümsüzlüğe erişmiş kişinin ismidir. Hızır’ın zaman zaman özellikle de baharda zor durumda olanlara yardım etmek amacıyla insanlar arasında dolaştığına inanılıyor. Hızır’ın gelişinin bolluğu, bereketi ve sağlığı temsil ettiğine inanılıyor.. Allah katında ermiş ya da peygamber olduğuna inananlar da var.
Hıdırellez’de Ne Yapılır?
- Gece ibadet edilir. Temizlik çok önemlidir. Kıyafetlerden, evin içindeki kap kaçağa kadar her şey temizlenir.
- Erken kalkmanın uğur getirdiğine inanılıyor. Geç kalkarsan da eğer hiçbir işin rast gitmiyor.
- Sabah dua etmek, dilek dilemek, ailece toplu yemek yemek ve kabir ziyareti çok önemli
- Kadınlar ellerine ve ayaklarına kına yakıyor. Erkeklerle ilgili bir bilgi yok. Sanırım orası size kalmış
- Dilekler bir kağıda yazılarak akarsulara ya da denizlere bırakılıyor.
- Nişanlı çiftler birbirine hediye verir.
- Evler ilaçlanmaz ve süpürülmez.
- Açlar doyurulur, dargınlar barıştırılır ve üzüntülü olanlar neşelendirilir.
- İçki içilmez, kumar oynanmaz.
- Maya kullanmadan yoğurt çalınır. Yoğurt mayalanırsa Hızır’ın eve uğradığına inanılıyor.
- Evlerin pencere ve kapıları kapatılmaz.
- Çamaşır yıkanmaz. Yünlü giysiler güneşe çıkarılır.
- Hıdrellez günü un elenmez, ekmek yapılmaz. Kısaca unlu olan hiçbir şeye dokunulmaz.
- Yeşil ot, dal ya da çimen koparılmaz.
- Bağ ve bahçelerde çalışılmaz.
- Eve kuru çalı-çırpı götürülmez.
- Ve son olarak Hıdırellez duası edilir. Bu yüzden siz de dilek dilerken Hıdırellez duası etmeyi unutmayın!
Hıdırellez günü kutlamalar geniş, yeşillik ve suya yakın alanlarda yapılır. Hazırlıklar da buna göre gerçekleştirilir. Kutlamaların yapılacağı alana büyük de bir ateş yakılıyor. Yakılan ateşin üzerinden 3 kere atlamanın tüm sağlık sorunlarını alıp götüreceğine inanılır. Tabi sağlık sorunları gidecek diye atlarken de dikkat edin yanmayın.
Hıdırellez’in en önemli sayılan töreniyse niyet oyunu. Bölgelere göre ismi farklılık göstermektedir. Bunlarda bazıları niyet çekme, baht çömleği, bahtiyar ve bahtıbar’dır. Çok keyifli bir oyuna benziyor.
Bu oyun genç kızların talihlerini açmak için oynanıyor. Arife günü bir testi ile su getirilir ve bu su çömleğe boşaltılır. Su dolu çömleğin içine herkes kendi nişanını atar. Bunlar genelde yüzük ve küpe gibi eşyalar oluyor. Daha sonra çömleğin üzeri bir örtü ile kapatılıyor ve bir gül ağacının dibine konuluyor. Küpün üzerine de usulen bir kilit koyularak kitleniyor. Bir gece mayalanmaya bırakıyoruz. Şaka şaka.. 😂
Ertesi gün çömlek gül ağacının altından alınıp ve kilidi açılıyor. Kilit açıldıktan sonra bir kişi niyetleri maniler okuyarak çekmeye başlıyor. Bu maniler eşliğinde kimin nişanı çıkarsa da onun bahtına sayılıyor.
Hıdırellez Ne Zaman?
Her yıl 6 Mayıs günü Hıdırellez kutlamaları baharın gelişini karşılamak amacıyla düzenlenir. Ülkemizde birçok şehirde gerçekleştirilen kutlamalara birçok yabancı turist de katılım gösteriyor. Hıdırellez ne zaman ve nerede kutlanacak diye sormaya başladıysanız Türkiye’nin renklerinden Kakava Şenlikleri bu yıl 5-6 Mayıs tarihinde Edirne’de gerçekleşecek.