Bebeğim Geliyor, Tatile Gitmeli miyim?
Yaz mevsimi yaklaşıyor. Herkese tatil planlarını şimdiden yapmaya başladı. Hatta çoktan tatile gidenlerimiz bile var. Bu yıl da denizin, kumun ve güneşin keyfini çıkarmak ya da tarihin derin izlerinde serüvene çıkmak isteyenler planlarını yapıyorlar. Peki hayatının en keyifli dönemini geçiren ve minik yavrusunu kucağına almak için sabırsızlanan hamileler için tatil nasıl olacak? Özellikle hamileliğinin son dönemini yaşayan birçok anne adayı için yaz demek, sıcak ve kabus demek. Anne adaylarımız tatil çıkarken nelere dikkat etmeliler? Uçak ya da uzun saatler süren otobüs, araba yolculuklarına çıkabilirler mi? Yanlarına neler almalılar ya da hangi kontrolleri yaptırmalılar? İşte cevaplar…
Genellikle hamileliğin ilk aylarında, eğer herhangi bir sağlık sorunu da yoksa seyahat için de bir engel bulunmuyor. Yine de seyahatin yapılacağı mekanın uzaklığı, hangi taşıtla buraya gidileceği, aracın seçimi, araç içi konfor gibi durumları önceden tespit etmek de fayda var. Yolculuk sırasında başınıza gelebilecek olası durumları önceden düşünerek hareket ederseniz çok daha rahat seyahat edebilirsiniz. Uzmanlar genellikle hamileliğin 14-28. haftaları arasında belirlenmiş bir sağlık sorunu yoksa anne adayının seyahatinin önünde herhangi bir engel olmadığında hemfikirler.
Araç İçi Konfora Dikkat
Otobüs ya da otomobil gibi kara araçlarını tercih edecekseniz hem kendiniz hem de büyümekte olan minik bebeğinizin konforu için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu unutmayın. Öncelikle ne kadar uzağa gidecekseniz gidin ya da uzun saatler yolculuk ederseniz edin, mutlaka 1,5-2 saatte bir küçük molalar vererek kendinizi dinlendirin. Uzun mesafeli yolculuklarda otomobilden inerek ya da otobüsün koridorunda birkaç adım atmanızda büyük yarar var. Bu hareket, kan dolaşımınızı düzenleyerek sizi ve bebeğinizi rahatlatacaktır. Yine dikkat etmeniz gereken önemli bir kural, eğer otomobilin önünde oturacaksanız emniyet kemerinizin çok sıkı olmamasına ve karnınıza baskı yapmamasına özen gösterin. Rahat giysiler giymeyi, araç içinde kullanabileceğiniz ve belinizle başınıza destek olacak küçük bir yastık almayı unutmayın. Araç içi konfor sizin için çok önemli. Bu yüzden hızlı giden şoförlere küçük bir uyarımız var; annemizi ve minik bebeğimizi çok sarsmadan götürmek gerekiyor. Onları sarsmamaya özen gösterin.
– Emniyet kemerinin karnınızın üstünden değil altından geçmesini sağlayın,
– Kemerin kalçalarınızın hizasında olmasına dikkat edin,
– Emniyet kemeri omuz kısmı bağlandığında tam göğüs arasında olmalıdır,
– Kemerin boyun hizanızda olması tehlikelidir.
Uçakla Seyahat Edebilir miyim?
Bir anne adayı olarak sizi uçakla seyahat etme konusunda kısıtlayan hiçbir durum bulunmuyor. Sadece doktorunuzun kontrolünde olmanız ve kronik bir sağlık sorununa sahip olmamanız yeterli. Havayolu şirketlerinin de bu konuda oldukça sıkı kuralları var. Şirketlerin büyük çoğunluğu, havada gerçekleşecek bir doğum riskine karşı 35-36. haftadan sonra genelde hamileleri uçuşa kabul etmiyorlar. 28 haftadan büyük hamileler içinse doktor raporu istiyorlar. Bunlar uluslararası havacılık kuralları gereği konulan sınırlar. Ancak sizin erken doğum, yüksek tansiyon, diyabet, kanama vb. risk taşıyan bir durumunuz yoksa uçak yolculuğu yapmanızda hiçbir sakınca yok.
Uçak yolculuklarında dikkat edilecekler:
– Uzun süreli uçuşlarda kan dolaşımını rahatlatmak için 2 saatte bir birkaç adım atın, biraz yürüyün.
– Kemerinizi gerekli durumlar mutlaka takın ancak karın bölgenize baskı yapmamasına özen gösterin.
– Havalimanına girerken güvenlik kapılarından geçmeyin. Bunun için güvenlik görevlilerinden destek alabilirsiniz.
– Uçuş sırasında ihtiyacınız olabilecek tüm malzemeleri aldığınızdan emin olun.
– Bol bol sıvı tüketmeye gayret edin. Ancak su için, çay ya da kahve değil.
– Ani ağrılar, ishal, ateş, şişlik, kusma vb. bir şikayetinizde hızla kabin görevlileri ile iletişime geçin.
Herkes Denize Giriyor, Ya Ben?
Hamilelik döneminde spor yapmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için son derece önemlidir. Hele de bu spor yüzme ise… Yine bunu engelleyecek bir sağlık sorununuz yoksa yüzebilirsiniz. Ancak atlamalar, dalmalar, kaydıraklar, su oyunlarını biraz ertelemek kaydıyla. Havuza da girebilirseniz ancak mümkünse denizi tercih edin. Bu hem suyun temizliği hem de dik merdivenler yerine sahilden daha rahat girmeniz için önemlidir. Havuzları temiz tutmak için birçok kimyasal kullanılmaktadır. Genelde bunların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri pek yoktur, ancak tedbirli olmakta fayda var. Yine yüzerken kendinizi çok zorlamayın.
Güneşlenebilir miyim?
Hamilelik döneminde tatille ilgili en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan biri güneşte geçireceğiniz vakittir. Uzmanların bu konuda çok net uyarıları bulunmakta. Üstelik sadece hamileler için değil, herkes için. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmayın. Gölgede oturabilirsiniz, ancak bunun da süresini çok uzatmamaya özen gösterin. Bol sıvı alın, cildinize uygun koruyucular sürün. Mutlaka gözlük ve şapka takın.