Kültür turlarının vazgeçilmezi Kapadokya gezi rehberi için bir liste hazırladık sizlere. Periler diyarı, güzel atlar ülkesi Kapadokya’nın büyülü atmosferine doğru bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? İşte Türkiye’nin dünyaca ünlü turizm bölgelerinden biri olan Kapadokya gezisinin olmazsa olmazları…
Kapadokya
Kapadokya, dünyanın birçok ülkesinden her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin turizm cenneti olan Kapadokya’yı özel kılan ise doğal coğrafi oluşuma sahip olması. Başta fotoğraf meraklıları olmak üzere seyahat sevenleri misafir eden Kapadokya gezi rehberi detaylarını sizler için hazırladım.
Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Bölgesi 60 milyon yıl öncesi Erciyes, Hasandağ ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu tabakaların, yağmur ve rüzgar gibi tabiat olaylarının aşındırması ve şekil vermesi ile ortaya çıkıyor. İnsan yerleşimi Paleolitik döneme kadar uzanmakta. Hititler’in yaşadığı topraklar daha sonraki dönemlerde Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Kayalara oyulan evler ve kiliseler, bölgeyi Roma İmparatorluğu’nun baskısından kaçan Hristiyanlar için devasa bir sığınak haline getirmiştir. Günümüzde ise Kapadokya olarak adlandırılan bölge, coğrafi oluşumlarının 250 km2′ lik bir alanda yoğunlaşmış, başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde,Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölgedir. En çok ziyaret edilen bölgeler ise Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara’ dır.
Kapadokya Ulaşım
Kapadokya gezi rehberi için önemli bilgilerden biri de yol… Rotamı Bursa’dan-Konya-Kapodokya-Kayseri olarak planladık ve ailece düştük yollara. Kapadokya’ya uçakla gelecekler Nevşehir hava alanından ya da Kayseri hava alanı üzerinden gidebilirsiniz. Genelde Kayseri uçuşları daha uygun olduğundan bu hat üzerinden gelmek tercihiniz olsun. Kapadokya turu yapmak isteyenlerin ise doğru bir tercih yaptıklarını düşünüyorum çünkü bu bölge turlarla güzel gezilebilen bir bölge. Birçok gezilecek yer arasında mesafe olduğu için araç ihtiyacı oluyor. Ayrıca bölge hakkında anlatımlar yapılması da Kapadokya’yı gezerken oldukça gerekli bir ihtiyaç.
Kapadokya Otelleri
Kapadokya otelleri her zaman yüksek doluluk oranına sahip. Turizme önem veren Kapadokya otelleri de her ihtiyaca yönelik farklılıklar gösteriyor. İster konak, ister otel, isterseniz mağara otelde konaklama imkanınız bulunmaktadır. Fiyatlar ise gecelik kişi başı ortalama 100TL civarındadır. Kapodokya otelleri tercihinizi Göreme tarafından yana kullanın derim. Çünkü bölgenin tam ortasında kalıyor ve tüm gezilecek yerlere yakın. Bunun için Göreme Otelleri‘ne göz atabilir; bütçenize ve zevkinize uygun otel araştırması yapabilirsiniz.
Kapadokya’da Ne Yenir?
Bölge turistik olması sebebi ile yeme-içme bakımından zengin. Alternatifi bol. Herhangi bir mekan önermeyeceğim. İster pide ve çeşitlerini yiyin, isterseniz meşhur testi kebabının sunumuna kanın…Dilerseniz Kayseri’ye geçip,eşsiz mantısı ile ziyafet çekin. Fiyatlar ortanın bir tık üstünde. Testi kebabı 1 kişi 26-35 TL arası. Mantı ise 17TL civarında.
Kapadokya Gezi Rehberi Olmazsa Olmazlar
Kapadokya gezi rehberi hazırlamak için bölgeyi karış karış geziyorum. Kapadokya gezilecek yerler bir hayli fazla. Görülmesi gereken yerlerin arası ise birbirine çok da yakın sayılmaz. Bunun için Kapadokya turu yapmak epey avantaj sağlıyor.
Göreme Açık Hava Müzesi
Müze, MS.4. yüzyıldan 13.yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatının yaşandığı yer, görmeye fazlasıyla değer bir kaya yerleşim yerlerinden bir tanesi. Göreme,bence Kapadokya gezinizin başlangıç noktası olmalı.3 tarafı kayalıklar ve peri bacalarıyla çevrili olan Göreme, büyüleyici mimarileriyle dikkat çeken pek çok kiliseye ve manastıra ev sahipliği yapıyor.Kiliseler,şapeller,ve yemekhaneler derken hemen,hemen her kayanın içinde karşınıza çıkan tarihi yapılar sizi kimi zaman girintili çıkıntılı,çoğu zamansa büyüleyici boyutlara taşıyor.Buraya müzekart ile girebilirsiniz.
Kapadokya Sanat Tarih Müzesi
Kapadokya Sanat Tarih Müzesi, Kapadokya’ya kültür gezileri yapan kültür dostlarının vazgeçilmez mekanlarının başında geliyor.150 yıllık tarihi konak, Türkiye’de açılan ilk özel el yapımı Bebek Müzesi olarak hizmet veriyor.Kültür Bakanlığı’nın yaptığı değerlendirme sonucunda “Kültür Bakanlığı’na bağlı Özel Müze” statüsünü almış.Giriş ücreti 10TL.
Uçhisar Kalesi
Uçhisar Kalesi Kapadokya’nın zirvesi, en güzel manzaraya sahip noktalarından bir tanesi.Kale 1000 yıldan fazla süre boyunca kullanılmış. Hatta 1950’li yıllara kadar insanlar kale içine oyulmuş odalarda yaşarmış. Bölgeye çok hakim bir noktada bulunduğu için stratejik açıdan önemi büyük. Kalenin tünellerle bölgenin değişik noktalarına bağlandığı da söylenir ama bu tünellerle ilgili henüz herhangi bir ize rastlanmamış.
Güvercinlik Vadisi
4100 metre uzunluğunda ve Kapadokya’nın en uzun vadilerinden biri olan vadidir.Vadinin Batı tarafında,Uçhisar Kalesi bulunuyor. Zaten ilk önce kaleye çıkın;Kaleden inerken yol ayrımını göreceksiniz. Vadiye adını veren güvercinlikler ise,vadinin doğu tarafında bulunuyor. Vadinin tabanında yürüyüş sırasında terk edilmiş olan güvercinlikler, yüzyıllardır güvercinlere ev sahipliği yapmış.Üzüm bağlarında ve bahçelerinde toprağın verimini arttırmak için güvercin gübresi kullanılmış.Giriş Ücretsizdir.
Avanos
Kapadokya gezinizin olmaza olmaz yerlerden biri hiç şüphesiz Avanostur. Avanos’ta binlerce yıldır süre gelen bir kültürle tanışacak ve belki de kendiniz deneyimleyerek bu kültürün bir parçası olacaksınız.Çanak-çömlek yapımı ve halıcılık kültürünün merkezi olan Avanos’da hem bu işi ustalarından öğrenebilir,hem de sevdiklerinize hediyelikler alabilirsiniz. Chez Galip Saç müzesine girip binlerce saç örneğini görebilirsiniz.Buranın birde hikayesi var,müze sahibinden dinleyebilirsiniz.En azından Avanos’ta çamurla oynamanın zevki,insanın tüm stresini atmak için birebir.Üstelik 10TL
Ortahisar
Ortahisar’da yer alan heybetli kaleleri mutlaka görmelisiniz.Seyahatiniz sırasında binlerce yıldır tüm ihtişamıyla ayakta duran Ortahisar Kalesi,sizi de etkisi altına alacak.
Ürgüp
Ürgüp (Üçgüzeller), Kapadokya’nın en hareketli ve en kalabalık bölgesi olarak dikkat çekiyor. Kapadokya gecelerinde keyifli vakitler geçirebileceğiniz pek çok mekan da yer alan Ürgüp’te; meşhur Asmalı Konak’ı ve Temenni Tepesi’ni mutlaka görmelisiniz.Hatta Temenni Tepesi’nde eşsiz manzaraya karşı,kumda pişen bir Türk kahvesi keyfi yapmadan dönmeyin.
Temenni Tepesi
Temenni Anıt Mezarı 1288 yılında, Kılıçarslan için yaptırılmıştır.Anıt Mezar Ürgüp‘ün merkezinde yer alan Kadıkalesi’nin en yüksek noktasındadır.Anıt Mezara 700 m.uzunluğundaki tünel kullanılarak ulaşılmaktadır.Şu an bu tünelin ziyaretçilere bir kısmı açık durumdadır.Anıt Mezar,Anadolu’da bir dönem en zengin kütüphane olması ile önemlidir.Mutlaka görülmesi gereken bir yer…
Kızıl Çukur
Göreme Açık Hava Müzesi’ne 3 km, Ürgüp’e 5 km, Ortahisar’a 2 km, Çavuşin’e ise yalnızca 1 km mesafede bulunuyor.Bitki örtüsü, doğal kaya oluşumları ve renkleriyle Kızılçukur Vadisi; bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri. Bölgede nadir bulunan kızıl-tüf-kaya oluşumlarının çoğunu içerisinde bulunduran ve güneşin batışıyla iyice kızıla bürünen vadi,gün batımını seyretmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin sık sık ziyaret ettiği eşsiz bir manzara sunuyor.Buraya genelde atlarla turlar yapılmaktadır.Fiyatı 1 saati 100 TL
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Kapadokya’nın 36 yeraltı şehri arasında en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu yeraltı şehri 1963 yılında tesadüfen bulunmuş ve 1967 yılında turizme açılmış olup,Toplam 12 kattan oluşan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin günümüzde 8 katını gezme şansımız var.Diğer katlar kapalı.Yeraltı’nda yakın zamana kadar faal olan dünyanın en eski akıl hastanesi bulunuyor.Birde kaymaklı yeraltışehri var orayıda mutlaka gezmenizi tavsiye ederim…Müze kart geçerlidir.
Ihlara Vadisi
Göreme’ye 100 km mesafede bulunan Ihlara Vadisi, dünyanın en büyük 2.kanyonu olma özelliği taşıyor.Ihlara,gerçekten de doğanın mucizesi diyebileceğimiz türden bir yer.Vadi,sayısız kilise ve manastırı da ev sahipliği yapıyor. Melendiz Çayı’nın kenarında yürümek ise insana ayrı bir huzur ve keyif veriyor.Ihlara Vadisi,14 km’lik uzunluğa ve yer yer 100 metreyi bulan derinliğe sahip.Buraya da müze kart ile giriş yapabilirsiniz.
Kapadokya Balon Turu
Kapadokya balon turu olmazsa olmazdan;fakat bildiğiniz üzere fiyatlar pahalı,tur düzenleyen birçok firma var.Ortalama fiyat 300 TL civarında. Pazarlık mümkün. Tabii ki fiyatın yüksek olması aslına bakarsanız normal,1 balon uçuşu için ekip çalışması yapılmakta.Bu organizasyon için en az 10 kişilik bir ekip sabah 6 civarı uçuş noktalarına gitmekte ve balon inene kadar süreci takip etmektedir.Maliyet yüksek yani…Ama değer …
Kapadokya’nın eşsiz güzellikleri gezmek, görmek için en az 2 güne ihtiyaç var. Kapadokya gezilecek yerler doya doya gezilecekse 3 gün en ideali diyebilirim.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir;
* Kapadokya’da Balona Binmek Dışında Yapılacak 10 Şey