Gaziantep yemekleri namını dünyaya duyurmuşken bir gurme turu yapmamak olmazdı. Tarihi İpek yolu üzerinde olması sebebiyle, ekonomik açıdan en gelişmiş kentlerimizden biri Gaziantep. 1918 yılında İngiliz ve Fransızlar tarafından işgal edilmesine rağmen, Antep halkının kahramanca mücadelesinden dolayı, ‘Gazi’ ünvanını almış. Zeugma Müzesi belki de Antep’te etkileneceğiniz en güzel yerlerden biri. Kültür, sanat, tarih adeta iç içe… Bir de dillere destan Gaziantep Mutfağının kendini dünyaya kanıtlamış olması ise Gaziantep için ayrı bir değer.
Gaziantep Yemekleri
Gaziantep denince ilk aklınıza ne geliyor bilmiyorum, ama benim için dillere destan Antep mutfağı gelir. Gaziantep’te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle, kendine ait 252 çeşit yemek türü bulunmakta. Her Gaziantep ziyaretimde, farklı bir deneyim yaşamak ise ayrı bir zevk.
Kebap çeşitleri, köfteleri, çorbaları, tatlıları… Burada her yerden lezzet damlıyor. Aslında kilo almak istemeyenler için tehlikeli bir mutfak Antep Mutfağı.
Antep mutfağında sebzeli, ekşili, yoğurtlu, ayvalı kuşbaşı kebabı, tike kebabı derken, 32 çeşit kebap hazırlanıyor. 15 çeşit dolma, 26 çeşit köfte, 22 çeşit helva derken bu liste uzayıp gidiyor. Yoğurt yoğun olarak Antep mutfağında kullanılmakta. Çağla aşı, öcce, mahlita köfte, yuvalama, çiğdem aşı, simit aşı, ekşili köfte, içli köfteler, çiğ köfteler, lahmacunlar ve daha neler neler…
Antep mutfağında biber, patlıcan, haylan kabağı, acur, pirpirim, fasulye, domates, bamya en çok tercih edilen sebzeler olmakla birlikte baklagiller de yanında sunulmakta.
Gaziantep’in Lezzet Durakları
Bayazhan, Sahan Şirehan, İmam Çağdaş, Çulcuoğlu, Üçler Kebap, Aşina, Halil Usta yemek için ideal restoranlardan.
Baklavacılardan bahsetmek gerekirse, Zeki İnal Antep’e gidince benim ilk uğradığım yerlerden biri. Küçücük bir dükkan olmasına rağmen, ürünleriyle ününü dünyaya kanıtlamış. Hayatımda şöbiyet tatlısını yediğim tek yer Zeki İnal… Kaymaklı ve fıstıklı olunca insanı gerçekten de büyülüyor.
Güllüoğlu, İmam Çağdaş, Yusuf Ziya fıstıklı baklavaları, kuşgözü, dolama ve kadayıfı ile sizlere sıra dışı Gaziantep lezzetleri sunuyor.
Sabah kahvaltısında katmer ile başlamadan olmaz. Katmerci Zekeriya bu işin gerçekten de erbabı. Odun ateşinde pişirilen katmerlerin lezzetini ancak tadınca anlayabilirsiniz.
Tahmis kahvesinin keyifli ortamında okkalı bir kahve ise tadılmaya değer. Ortamın güzelliği ise size ayrı bir neşe katıyor.
Antep’e gelip de Bakırcılar Çarşısı gezilmeden olmaz. Bakırcılar Çarşısında yan yana dizilmiş ustaların, birbirinden güzel ürünlerinden, evinizde kullanmak üzere alabilirsiniz. İstanbul’dan çok daha uygun ücretli olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Keyifli Tadımlar…
Jolly Tur ile Gaziantep Yöresel Tatlar turuna gitmek için tıklayınız…