GAP’tan Van’a Yolculuk

Yazının icat edildiği matematik, kimya, astronomi gibi bilimlerin doğduğu yerdir Mezopotamya. Diğer yanda neredeyse 2000 metre yükseklikteki Doğu Anadolu… Göz alabildiğine uzanan sert doğası ile insanda büyük şehirlerde karşılaşılmayan bir derinlik duygusu uyandırıyor. Kültürel açıdan Güneydoğu ve Doğu Anadolu tarihi çetin doğası, el sanatları ve yemekleri ile belki de Türkiye’nin en ilgi çekici bölgeleri.

Uygarlığın Beşiği Mezopotamya

Güneydoğu Anadolu Projesi sebebiyle GAP bölgesi olarak anılan şehirler Urfa, Adıyaman, Gaziantep, Mardin ve Batman’dır. Yukarı Mezopotamya olarak adlandırılan ve Fırat’la Dicle nehirleri arasındaki coğrafyayı kapsayan bu bölge bambaşka bir gezi deneyimi sunuyor. Fırat kıyısında kelaynak kuşlarını, Dicle kıyısında ise Hasankeyf‘i mutlaka görmeniz gerekiyor.

Urfa’ya yolunuz düştüğünde mutlaka bir sıra gecesine katılın ve yerel eğlencenin tadına varın. Orada yaşayan birine dönüşmek değil midir zaten tüm gezilerin amacı? Kart atacağınız bir yakınınız varsa da Mardin’i bekleyin! Mardin’deki PTT binası Türkiye’nin en güzel postanesi sayılıyor.

Yükseklerde ve Serin Doğu Anadolu

Doğu Anadolu epey yüksekte kalıyor, dolayısıyla da biraz serin oluyor! Çıkacağınız gezide buna uygun kıyafetler götürmeye dikkat etseniz iyi olur. Ahlat’ta bin yıldır ayakta kalmış anıtsal Selçuklu mezarları yer alıyor. Van yolunda ise muhteşem Ağrı Dağını görmek mümkün!

Van’ın tabii ki en ilgi çekici gezi noktası Van Gölü. Türkiye’nin en büyük gölü olan bu doğal yapı 1646 metre yükseklikte bulunuyor. Sodalı suyu cildi ipek gibi yapıyor. Akdamar Kilisesi de ilginç bir konumda kurulmuş. Buraya da gidip dış duvarındaki kabartmalara ve içindeki fresklere yakından bakmalısınız.

Anadolu’ya Özgü Büyüleyici Hediyelik Eşyalar

Alışveriş için ekstra bütçe ayırmanızı tavsiye ederim, zira ilgi çekici bin bir çeşit ürün satın almak isteyeceksiniz! Mesela Hatay’dan defne sabunu ya da Gaziantep’ten pek tabii Antep fıstığı! Antep’in sedef kakmaları da çok meşhur. Güzel bir tavla alabilirsiniz bu şehirden.

Mardin’de ise Süryani şarabı ve bıttım sabunu, Mardin veya Midyat’ta da gümüş telkâri takılar ilginizi çekecek. Van göçebe kültürünün hala yaşadığı bir şehir olarak halı dokumacılığında usta! Doğu Anadolu’ya özgü el halılarını buradan satın alabilirsiniz. Aman, pazarlık yapmayı ihmal etmeyin! Urfa çarşısı, çay dışında bir şey almasanız da gezmeye değer. Çarşı içinde Gümrük Han’da Arap kahvesi “mırra” içip dinlenebilirsiniz.

GAP Şehirlerinden Van’a Lezzetle Doyuran Bir Rota

Gelelim yemeklere! Acı seviyorsanız Doğu’dan başka bir yere gitmeyin. Urfa’dan acı biber isot alarak bavula yerleştirin. Antakya’da künefeyi, Antep’te fıstığı ve baklavayı muhakkak deneyin. Mardin’de ise kendine özgü pek çok lezzeti tatmanız gerekiyor. Mevsim uygunsa dünyada sadece Van Gölünde bulunan inci kefali balığını da tatmadan dönmeyin. Ne de olsa başka yerde deneme şansınız olmaz!

Rota ilginizi çektiyse Jolly Tur’un GAP’tan Van’a yolculuk turuna hemen katılmalısınız. Çünkü burada anlatılanlardan çok daha fazlası var Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir