Singapur, Malay Yarımadası’nın güney ucunda, Ekvatorun tam 137 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada devleti. Kuzeyde Malezya’nın Johor Eyaleti, güneyinde ise Endonezya’nın Riau Adaları ile çevrili, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden birisi. Bu bölgede bilinen ve ilk yerleşen insanların Çinliler ve Malaylılar olduğu söylenir. Resmi dillerinin Malay, Çince ve Tamil olduğundan, dinlerinin ise Budizm ve Hinduzim’in bir kanıtı olarak gösteriliyor. Buradaki yerli halk, bu adalar ülkesine “deniz şehri” anlamına gelen Temasek adını vermişler. Singapur’un asıl modern tarihiyse, 1819 yılından itibaren başlamış. Bu tarihte zamanın sömürgeci milleti olan İngilizler, burayı istila ederek, 1959 yılına kadar idareleri altında tutmayı başarmışlar. Bu zamanda Milletler Topluluğu içerisinde bağımsız bir devlet haline gelmiş. 1963 yılında Malaya, Saravak ve Sabah ile Malaya Federasyonunu meydana getirmek üzere birleşmişler. Fakat bu birleşme fazla uzun sürmemiş. Federasyondaki hâkim grup olan Malaylar ile Singapur bölgesindeki ekseriyeti teşkil eden Çinliler arasında anlaşmazlıklar baş göstermiş. Bunun üzerine yeni bir anlaşma yapılarak, Singapur 9 Ağustos 1965’te ayrı bir devlet olarak yeniden doğmuş.
Singapur hep çok merak ettiğim Asya ülkelerinden biriydi. Görmek hayalimdi, fakat zamanı konusunda bir plan yapmamıştım. Bazen plan yapmamak, bir hayalinizi gerçekleştirmek için en kısa yol olabiliyor. Benim öyle oldu açıkçası ve geçen aylarda Singapur maceramı gerçekleştirdim. Singapur’u çok düzenli, gelişmiş, pahalı bir ülke olarak biliyordum ve hiç yanılmadığımı gidince anladım. İlk havaalanına inince, sadece bir havalananından ibaret olmadığını görebiliyorsunuz. Bir Avm’den farkı olmadığını, bütün lüks markaların sıra sıra dizildiğini, harika botanik bahçelere sahip olduğunu, dünyanın ikinci en güzel havalananından olduğunuzu size zaten hissettiriyor. Singapur şehir devleti olduğundan ve ufak bir yüzölçümü üzerinde konumlandığından, şehrin iklimi ülkenin iklimi ile aynı özelliğe sahip. Yıl boyunca tropikal iklimin etkisinde kalıyor. Hep aynı sıcaklıklara ve basınca sahip ve ortalama günlük sıcaklıklar minimum 23-26 derece en yüksek ise 31-34 derece arasında değişiyor. Kasım ve Mart ayları arasında oldukça fazla yağış olmasına rağmen, yıl boyu sıcaklık ortalamasının neredeyse sabit olması ve en güzel döneminin Mayıs ve Temmuz ayları arasında olması fazlaca turistin akınına uğruyor.
En turistik botanik bahçelerden biri Botanic Garden. 1859 yılında kurulmuş ve yaklaşık olarak 74 hektarlık alana sahip. Singapur Botanik Bahçeleri önemli bir eğlence parkı ve ulusal turizm yanı sıra önde gelen tropik ve bahçecilik kurumuymuş aynı zamanda. National Orchid Garden, dünyanın en kapsamlı tropikal orkide koleksiyonu içeriyor. Sabahları 05:00’de açılan botanik bahçesi, dünyada tek olma özelliğini taşıyor. Ülkenin en güzel flora ve fauna görüntülerinin yanı sıra, burada yaşayan yerli halkın gündüz vakitlerinde kalabalıktan kaçıp sığındıkları bir limanmış.
Singapor’un bir diğer önemli botanik bahçesi ise ‘’ Gardens By The Bay ‘’. Yaklaşık olarak 101 hektarlık alana sahip bu botanik bahçe 2011 yılının sonlarında hizmete açılmış. Marina Rezervuarının hemen yanında. Meşhur Marina Bay Sands Oteli bahçenin hemen karşısında yer alıyor. Park üç bölümden oluşuyor. Güney, doğu ve merkez. Öğrendiğime göre, bu parkın yapılış amaçları arasında, kentin daha yeşillik ve bitki örtüsünü arttırarak yaşam kalitesini yükseltmekmiş. Bence görülmeye değer yerlerden birisi.
Singapur’un en etnik mahallesi diyebiliriz Chinatwon için. 1821 yıllarında Çinli göçmenler tarafından kurulan ve zamanla geniş bir alana sahip olan Chinatwon son derece hareketli bir mahalle. Kreta Ayer, Telok Ayer, Tanjong Pagar ve Butik Pasoh olmak üzere dört bölgeden oluşuyor. Genellikle turistlerin en çok tercih ettiği konaklama, alışveriş ve yemek için tercih ettikleri bir bölge. Chinatown’un yüreği, South Bridge Road üzerinde yer alan çoğu restore edilmiş renkli dükkan evlerden oluşan bölgedir. Birbirine parelel uzanan Mosque Street, Pagoda Street,Temple Street, Smith Street ve Sago Street görülmesi gereken ara sokaklar arasında. Bu ara sokaklarda açık hava tezgâhları, antikacılar, barlar, Çin’e özgü yiyecek malzemeleri satan yerleri bulabilirsiniz.
Sri Mariamman Hindu Temple ( Mariamman Tapınağı ) Singapur’un en eski Hindu Tapınakları arasında yer alıyor. Tapınak Dravidyan tarzı mimariye sahip. Ben gördüğümde çok etkilendim. Tam Çin Mahallesinin ortasında yer alan bu tapınak, Güney Hindistanlı Tamil Hintlileri için yapılmış. Tarihi önem taşıdığından Singapurlular tarafından Ulusal Anıt seçilmiş.
Singapur’un en bohem alışveriş yerlerinden birisi ise Hacı Lane. Daracık sokakları ile tümmada sevenlerin uğrak yeri olmuş. Burası ülkenin en fütüristtik moda butiklerinin yanı sıra ikinci el takılar, kumaşlar, tasarımcı kıyafetleri bulabileceğiniz bolca butiklere sahip. Adres: Haji Lane is near Bugis MRT Station near Kampong Glam, Singapur on Orchard.
Singapur’un en renkli ve eğlenceli yerlerinden biriside bence Universal Studios. Vaktiniz varsa mutlaka görmeniz ve çocuklar gibi eğlenmeniz gereken yerlerden birisi. Universal Studios Sentosa Adas’nda yer alıyor. Giriş yaklaşık olarak 70 Euro civarlarında.
Singapur’da Sanat
Singapur’un tarihini keşfetmek istiyorsanız bir diğer adresler ise müzeler diyebilirim. Singapore Art Museum ( Sanat Müzesi) , Uluslararası çağdaş sanat eserlerinin bulunduğu bir sanat müzesi. 1966 yılında açılan müze, turistlerin en ilgi gösterdiği müzeler arasında yer alıyor. Daha çok Güney Doğu Asya sanat eserlerinin bulunduğu müzede heykel, resim, fotoğrafçılık, performans sanatı gibi bölümlere de yer vermiş. Yer: 71 Bras Basah Yol, Singapur (65) 6332 3222.
Asya Medeniyetler Müzesi; Medeniyetler müzesi nehir kıyısında bulunan harika bir müze. Klasik Singapur mimarisini anlatıyor. 18 yüzyılda inşa edilmiş müze, Asya gelişimini anlatan eserlerle dolu.
Singapur’da AlışVeriş
Singapur’da Yemek
http://kafeinligezgin.blogspot.com.tr/2015/04/singapur-life-in-singapore.html
Jolly Tur ile Singapur Turları için Tıklayınız.