Sonbaharın güzel zamanlarını değerlendirelim dedik ve Edirne’de gezilecek yerler için bir ön araştırma yapıp koyulduk yola. İstanbul’a yakın hafta sonu gidilecek yerlerden olan Edirne kültür ve tarihi bir rota olması nedeniyle ideal rotalardan biri. Bizim de bu seferki yolculuğumuz Trakya’nın ebedi beldesi Edirne‘ye oluyor. Osmanlı Devleti’nin Balkanlara açılan kapısı olan Edirne günümüzde Bulgaristan ve Yunanistan’a sınır komşusu. Osmanlı mimarisinin buram buram yayıldığı o eski caddeler, sıcakkanlı göçmen ev sahipleri sizleri bekliyor. Hazırsanız Edirne gezisine başlıyoruz.
Edirne’de Gezilecek Yerler
Edirne turu yapacakların oldukça işine yarayacağı Edirne’de gezilecek yerler listesi için günübirlik ya da hafta sonu alternatifleriyle bir program yapabilirsiniz. Edirne’nin gezilecek yerleri o kadar çok ki, bu yüzden size zamanınızı iyi değerlendirmenizi öneririm.
Selimiye Camii
Mimar Sinan’ın Ustalık Eseri Selimiye Camii Edirne gezilecek yerler listesinin bir numarası. Mimar Sinan Selimiye Camii’yi yaparken 90 yaşında olduğu için Selimiye’ye ustalık eseri deniliyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Selimiye Camii’yi gezmek için bile Edirne’ye gidilir. Edirne’nin neresinde olursanız olun görülen Selimiye Camii’ye hayran kalacaksınız.
2. Beyazıd Külliyesi
Edirne gezimize 2. Beyazıd Külliyesi ile devam ediyoruz. İçerisinde medreseyi, şifahaneyi ve 2. Bayezid Camisi’ni de barındıran külliye yapılan restorasyon ve düzenlemelerle Edirne’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
Sadece Osmanlı dönemindeki gelişmelerden ziyade İslam dünyasının tıp literatüründe ne derece ilerlediğini kaynaklarla paylaşmış bu yapıyı oluşturanlar. Odaların birisi sadece bunun için ayrılmış. Öğrenci odaları geçmişin izlerini yansıtıyor. Kullanılan eşyalar, Osmanlıca yazıtlar, giyim kuşam gibi unsurlar oldukça dikkat çekici ve izlemeye değer diye düşünüyorum. Geçmişte bu derece bir anlayışın gelişmiş olmasını görmek beni şaşırtıyor. Bu şaşkınlığın sebebi elbetteki en az bir asır önceki düşünce yapısı. Günümüzde hala uygulanmak da olan tıbbi yöntemler… Dağlama yöntemi uygulanıyor. Bir takım deri hastalıklarında bu yöntem sıklıkla kullanılıyormuş.
Bu görüntülerin temeli minyatürlerden gelmektedir. Canlandırmalar, uygulanılan yöntemler tamamiyle gerçektir. Dağlama yöntemi kesin bir ustalık istemektedir. Özellikle vücuttaki iskelet yapısından kaynaklanan problemlerin çözümün de dağlama yöntemi kullanılmaktaymış. Kemiklerden birisi dışarıya doğru kaymış ise etrafı dağlanarak sinire zarar vermeden tedavi ediliyormuş. Ne diyelim acı verici gözükse de dönemin koşullarında akıllıca.
Bayezid Camii
Edirne’de gezilecek yerler listemizde yer alan 2. Beyazid Cami’siyle devam ediyoruz. Külliyede koca bir günü harcayabilirsiniz. Pişman olmayacağınız bir harcama olacaktır.
Bulutlar farklı bir izlenim oluşturuyor… Kimileri bu tablodan derin bir iç sıkıntısı çekebilir, ancak manzarası görmeye değer…Camideki ilginç bir detay gözüme çarpıyor; imamların namaz kıldırdığı yerdeki işlemelerin aynısı cami kapısına doğru yeniden karşımıza çıkıyor. Yorum veya gerçektir ancak aldığım cevap oldukça güzel: ‘Camiye girdiğinde secden burasıdır ama o secde dışarıda da seninledir’ Yani dini sadece cami içerisinde yaşamayın uyarısında bulunmuşlar.
Camiyle ilgili son anekdotumuz caminin tadilatıyla ilgili: Resme iyice odaklanmanızı istiyorum. Haç işareti göreceksiniz. Evet o gördüğünüz Hristiyanlığın sembolü olan haç işaretini tadilatı yapan yabancı işçiler bir zamanlar gizlice işlemişler.
Av Köşkü
Vaktimiz daralmaya başladığı için bundan sonraki duraklarımızı hızla geçmek durumunda kalıyoruz. Edirne’de gezilecek yerler listesine almanızı önereceğim Av köşkü av tutkunu olan Osmanlı padişahlarının uğrak yeriymiş. Sizler için birkaç fotoğraf karesi paylaşmak istedim. Av köşkünde sonbaharın bütün yansımalarını görebiliyoruz. Meşhur yağlı güreşlerin yapıldığı alandan sonra oldukça yakın av köşkü. Vaktiniz olursa uğramanızı kısa bir çay molası vermenizi tavsiye ederiz.
İstasyon
Edirne’de gezilecek yerler için sonraki rotamız Meriç ile iç içe olan kent ormanı.. Ortalık biraz sakin olsa itiraf ediyorum yaprakların arasında yuvarlanmak isteyebilirdim. Harika bir manzara, doğa harikası ne derseniz deyin. Edirne’ye geldiğim için bir kez daha mutlu oluyorum. Ancak bir eleştirimiz de yok değil. Ormanda sanki eli baltalı şahıslar çok yaygın. Yetkililer umarım bunlardan haberdardır deyip eski istasyona doğru yola koyuluyoruz. Sanırım baş tacı Selimiye’ye uğramadan gezimizi sonlandıracağız.
Oldukça kalabalık bir turist grubu karşılıyor bizi eski istasyonda. Sınıra en yakın yerlerden biri olması bunda etkilidir diye düşünüyorum. Eski istasyon şimdilerde üniversitenin bir kolu konumunda. Restore edilmiş ve üniversitenin kullanımına bırakılmış. Tabii olarak bu çevreye olumlu yansımış. Fotoğraf karesi bana balkan caddelerini anımsatıyor. Küçük sevimli ve sıcak… Otantik kafeler, yarı Türkçe konuşan turistler, bulutlu rüzgarlı bir Edirne gününde içimizi ısıtıyor. Özellikle buraya gelmenizi kesinlikle öneriyorum.
Edirne şehir içi ulaşımda sıkıntılı bir ilimiz değil. Araçlı veya araçsız seyahat yapabilirsiniz. Seyahatinizin kalitesi sizlere kalmış. Yemek konusunda ise paylaştığımız duraklarda yöresel lezzetler bulabilirsiniz. Gözlemeler, börekler, Meriç kıyısındaki üniversite ve DSİ’nin alanları, kaliteli ve uygun, ancak yine de meşhur Edirne ciğerini tatmadan ayrılmayın derim.
Üç Şerefeli Camii
Mimar Sinan’ın Selimiye Camii’yi yaparken ilham aldığı Üç Şerefeli Camii de Edirne’de gezilecek yerler arasında yer alıyor. Mimar Sinan’ın ustası tarafından yapılan Üç Şerefeli Camii her bir minaresinin farklı inşa edilmesiyle oldukça ilgi çekici yapılar arasında yer alıyor.
Meriç ve Tunca Köprüsü
Edirne’yi Edirne yapan güzelliklerden biri de köprüleri. Meriç ve Tunca Köprüsü Edirne’de gezilecek yerler listenizde mutlaka olsun. Doğa fotoğrafçılarının da uğrak yeri olan Meriç ve Tunca Köprüleri, tarihin birer yansıması olarak günümüze kadar gelmiş güzelliklerden sadece birkaçı.
Edirne’ye Ne Zaman Gidilir?
Edirne hava durumu hakkında bilgi sahibi değilseniz baştan söyleyelim. Edirne’de kışları epey sert geçiyor. Bu yüzden Edirne’ye ne zaman gidilir sorunun cevabını kış olarak veremeyeceğim. Edirne hava durumu kışları soğuk, yazları da oldukça sıcak. Bu da demek oluyor ki sonbahar ya da ilkbahar ayları bu şehre gelmek için en ideal zamanlar.
Edirne Otelleri
Eğer günübirlik yerine konaklamalı olarak Edirne gezisi düşünüyorsanız o halde Edirne otelleri araştırmasına başlamanızı öneririm. Bu konuda şanslısınız çünkü Edirne otelleri birçok segmente göre ihtiyaçları karşılayabiliyor. Şehir merkezine yakın bir otelde kalarak doyasıya Edirne turu yapmak için yola çıkmaya hazır mısınız?