Doğu Ekspresi turu yapmak ve Anadolu’yu keşfetmek… Yaklaşık 25 saatlik süren tren yolculuğu yaparak her an pencereden muhteşem bir manzara izlemek… Ovalar, nehirler, göller, dağlar ile arkadaş olmak ve hayat boyu unutulmaz bir deneyim kazanmak… İşte Jolly ile Doğu Ekspresi turu tam olarak insana ‘unutulmaz bir deneyim’ kazandırıyor. Doğu Ekspresi, Ankara ile Kars arasında sefer yapan ve Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum illerinden geçerek Kars’a ulaşan TCDD taşımacılık trenidir. Herkesin hayatta bir kere denemesi gereken Doğu Ekspresi turu için hazırsanız tren kalkıyor.
Doğu Ekspresi Turu Nedir?
Son günlerin popüleri Doğu Ekspresi ile Anadolu’da masal gibi bir seyahat için yola çıkıyoruz. Jolly’nin Doğu Ekspresi turları farklı tarihlerde ve tren ya da uçak alternatifleriyle gerçekleşiyor. 5 gün sürecek Doğu Ekspresi turunda güzergahımızda Erzurum ve Kars var. Bir not: Doğu Ekspresi kışın ne kadar güzelse bahar aylarında da o kadar güzel oluyor. Kışın buz tutan Çıldır Gölü yerini yemyeşil ağaçlara ve çiçeklere bırakıyor. Yolculuk, giderken uçak ile dönerken Doğu Ekspresi ile gerçekleşecek ve Erzurum’dan başlayarak Kars’ta bitecek.

Doğu Ekspresi Turu Nasıl Geçiyor?
Doğu Ekspresi hakkında her şeyi öğrenebileceğiniz yazıyı linkten okuyabilirsiniz. Genel olarak Doğu Ekspresi ile yolculuk ne kadar uzun sürse de tren oldukça keyifli oluyor. Doğu Ekspresi’ne daha önce hiç binmediyseniz Doğu Ekspresi nasıl bir tren, hangi vagon bana göre, yanıma ne almalıyım, Doğu Ekspresi güzergahı nasıl gibi sorulara linkteki yazı ile yanıt bulabilirsiniz. Dediğim gibi Doğu Ekspresi turu ile yolculuk yaklaşık 25 saat sürüyor. Bu yüzden eğer ilk kez böyle bir yolculuğa çıkacaksanız detaylı Doğu Ekspresi yazısına mutlaka göz atmalısınız. Trende neye ihtiyacınız olacak, yemek yiyebilecek bir yer var mı gibi tüm soruların cevapları Doğu Ekspresi rehberinde sizi bekliyor.

Doğu Ekspresi Turu İle Görülecek Yerler
Doğu Ekspresi turu ile aynı anda birçok yeri görmek mümkün. Bir Anadolu masalı derken de tam olarak bundan bahsediyordum. Anadolu’yu keşfedebileceğimiz birbirinden tarihi duraklar var bu turda. Doğu Ekspresi turu ile hem Erzurum’u hem de Kars’ı gezeceğiz. Erzurum’da bir günde tarihi yerleri keşfedecek ve yöresel lezzetlerini tadacağız. Kars’ta Baltık mimarisi ile iç içe geçen sokaklarda yürüyüp, Kafkas gecesinden aşık atışmasına kadar farklı kültür deneyimleri yapacağız.

Erzurum Gezilecek Yerler
Doğu Ekspresi turu ile ilk gün rotamız Erzurum oluyor. Günübirlik Erzurum turu ile buranın tarihi duraklarını ziyaret ediyoruz. Erzurum’da gezilecek yerler arasında Erzurum Kongre Binası, Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Atabey Cami (Ulu Cami) ve Tarihi Erzurum Evleri bulunuyor.
Erzurum Kongre Binası
Ermeni Kız Yatılı Okulu olarak eğitim veren ve Erzurum Kongresi’nin toplandığı ilk bina, Erzurum’da gezilecek yerlerden biri. 1864’de Mıgırdiç Sanasaryan tarafından bina, Cumhuriyet Dönemi sonrası da okul olarak kullanılmış. Erzurum Kongre Binası hem dıştan hem de içten sizi büyüleyecek. Koskoca bir tarihi yeniden yaşayacaksınız bu binada. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dolaştığı yerlerde dolaşacak, milli mücadelenin kıvılcımlarını yüreğinizde hissedeceksiniz.

Erzurum Kongresi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tam bağımsızlığı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı yerdir. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz kararının da alındığı Erzurum Kongre Binası herkesin görmesi gereken yerlerden biridir. 1960’da Atatürk ve Erzurum Kongresi Müzesi olarak ziyarete açılan Erzurum Kongre Binası, Erzurum’da gidilecek ilk durak oluyor.

Üç Kümbetler
Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan ve 12. yy ile 14. yy tarihleri arasında yapıldıkları düşünülen tarihi kümbetler Erzurum gezilecek yerler arasında bir diğer önemli durak. Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer alan Üç Kümbetler’in en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu söylenmektedir. Emir Saltuk, belli bir kişi temsil etmemekte sadece saygın bir kişi olduğunu işaret etmektedir. Emir Saltuk kümbeti, sekizgen gövdeye sahiptir. Kümbetin taş külahı koni biçiminde yükselir. Tam ortasında ise sivri bir kubbe bulunur. Emir Saltuk kümbetinde iki renkli taş kullanılmıştır. On iki hayvanlı Türk takvimine ait hayvan figürlerinin yer aldığı Üç Kümbetler, Doğu Ekspresi turumuzun önemli duraklarından biri oluyor.

Çifte Minareli Medrese
Selçuklular Dönemi’ne ait olan Çifte Minareli Medrese’nin Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Naif bir mimarisi olan medresenin özellikle taç kapısında Selçuklu taş süslemesindeki derinliğe ve estetiğe hayran kalınıyor. Açık avlulu, iki katlı ve dört eyvanlı bir yapı olan Çifte Minareli Medrese’nin taş işçiliği hayranlık uyandırıyor.

Yakutiye Medresesi
1310 yılında İlhanlı hükümdarı Sultan Olcayto döneminde Gazan Han ve Bolugan Hatun adına, Hoca Yakut Gazani tarafından yaptırılan Yakutiye Medresesi, Anadolu’daki kapalı avlulu medreselerin en büyüğü. Motifleri ve süslemeleri ile Erzurum’un en gösterişli yapılarından biri olan medrese
mukarnaslı bir kubbeye sahip.

Taş Han ve Oltu Taşı
Anadolu’nun görkemli dağlarıyla çevrelenmiş ve Palandöken dağının eteğine kurulu olan Erzurum’da gezilecek yerler arasındaki diğer önemli durak ise Taş Han. Doğu Ekspresi turunda alışveriş için Taş Han’da serbest zaman veriyoruz. Bu zamanı bölgenin ünlü oltu taşlarını alabileceğimiz Taş Han‘da değerlendiriyoruz. Taş Han’da oltu taşı alabileceğiniz birçok dükkan var. Genelde tespih olarak değerlendirilen oltu taşlarının hemen her çeşidi yer alıyor tarihi Taş Han’da. Oltu taşı Erzurum’un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminde çıkartılan yarı değerli bir taş. Kolay işlenebiliyor ve genellikle siyah renkte oluyor. Oltu taşına siyah rengi veren ise bir karbon bileşeni oluyor.

Tarihi Erzurum Evleri
Tarihi Erzurum evleri, Doğu Ekspresi turu ile Erzurum duraklarımızdan bir diğer tarihi yer oluyor. Eski Erzurum evlerini tanıyabileceğiniz bu tarihi evler, bir çatı altında toplanmış ve hem restoran hem de müze haline getirilmiş. Tarihi Erzurum evlerinin içinde yüzyılı aşkın bir yaşta olan eşyalar sergileniyor. Ayrıca otantik bir dokusu olan bu evlerde kahvaltı yapıp, çay içebiliyorsunuz. Tarihi Erzurum evleri hem turistlerin hem de yerel halkın ilgisini çekiyor. Erzurum evleri, geniş ailelerin yaşadığı büyük ev tiplerinin bir örneği. Geleneksel kültürün bir ürünü olan Erzurum evleri, tandır yapma yeri, teras, bahçe gibi bölümlerden oluşuyor.

Tarihi Çobandede Köprüsü
Erzurum gezilecek yerlerin çoğu merkezde yer alsa da bölgenin tarihi İpek Yolu’nda bulunması çevresinde de keşfedilecek yerleri karşınıza çıkartıyor. Doğu Ekspresi turu ile yol üzerinde fotoğraf molası verdiğimiz tarihi bir köprü de bu duraklardan biri oluyor. Erzurum’un Horasan ilçesinde yer alan ve Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan Çobandede Köprüsü‘nde de fotoğraf molası veriyoruz. Aras Nehri üzerinde tarihi bir köprü olan Çobandede Köprüsü, 13. yüzyıl sonlarında İlhanlılar’ın veziri Emir Çoban Salduz tarafından yapılmış. Tarihi Çobandede günümüzde koruma altına alınmış değerlerimizden biri.

Erzurum Yemekleri
Erzurum ne kadar tarihi bir kentse, bir o kadar da yöresel lezzetlere ev sahipliği yapan bir yer. Cağ kebabı, herle aşı, tatar böreği, ekşili dolma, ayran aşı, kesme çorbası, çiriş, şalgam dolması, kadayıf dolması, pekmezli baklava, aşotu çorbası, hasuta, lalanga, dut çullaması, su böreği, kete gibi birbirinden lezzetli Erzurum yemekleri bizi bekliyor.
Erzurum Kıtlama Çay
Tarihi Erzurum evlerinin otantik dokusu şahane bir manzara yaratıyor. Burası aynı zamanda kahvaltı ve çay molası için de uğrak bir nokta. Tarihi Erzurum Evleri’nde Erzurum kıtlama çay molası vermeden olur mu? Kıtlama çayı duyanınız mutlaka olmuştur. Şeker çayın içine atılmayıp çayla birlikte eş zamanlı yenilerek yapılıyor. Bu anlatım yeterince gözünüzde canlanmıştır diye düşünüyorum:) Kıtlama çay olarak bilinen şekerin ısırılıp kırılması geleneği bu şekerin büyükçe olmasından dolayı ortaya çıkıyor. Yani kıtlama eylemi şekeri küçültme amaçlı ortaya çıkmış ve bu bir gelenek olarak Erzurum ve birçok yerde uygulanmıştır.

Ye Gör Cağ Kebap’ta Cağ Kebabı
Erzurum turu sonrası kentin burayla özdeşleşmiş bir yemek olan cağ kebabını tatmak için yine buranın çok tercih edilen restoranına gidiyoruz. Erzurum yemekleri ile turumuzun en can alıcı noktalarından birine geldik. Birçok farklı lezzet içerisinde sanırım herkesin beklediği an meşhur Erzurum cağ kebabı yenilecek olan an oluyor. Erzurum’da cağ kebabı yemek için birçok alternatif bulunuyor. Ama cağ kebabında en lezzetli duraklardan biri Ye Gör Cağ Kebap Veysel Usta oluyor.

Erzurum mutfağının olmazsa olmazı cağ kebabı lezzetini, etlerinin kalitesinden ve kömürde ağır ağır pişmesinden alıyor. İnce şişlere geçirilerek herkese birer birer ikram edilen cağ kebabı siz dur diyene kadar gelmeye devam ediyor. Hatta buralarda cağ kebabı rekorları da yapılıyor. Kim en fazla şiş yerse rekoru cağ kebabı tarihine adını yazdırıyor. Ve ne kadar cağ yediğiniz de bu şişlere göre sayılıyor.

Kadayıf Dolması
Erzurum’da ne yenir sorusunun cevabı ne kadar cağ kebabı ise bir o kadar da kadayıf dolması ve pekmezli baklava oluyor. Erzurum’da kadayıf dolması yemek için de adresimiz Ye Gör Cağ Kebap Veysel Usta oluyor. Artık Erzurum’dan Kars’a koşarak gidebiliriz:) Kadayıf dolması Erzurum yemekleri arasında olmazsa olmaz. Yanına da mis gibi Erzurum çayı ile Erzurum yemeklerine veda edip artık Kars’a doğru gitme vakti geldi.

Kars’ta Gezilecek Yerler
Kars son zamanlarda büyük bir turizm hareketliliği yaşıyor. Kars denilince elbette Doğu Ekspresi de ilk akla gelen oluyor. Doğu Ekspresi ile Kars, son zamanlarda herkesin seyahat etme arzusunu harekete geçiren bir eyleme dönüşmüş durumda. Üzerine bir de Kars’ın ne kadar farklı ve görülmeye değer bir yer olduğunu fark edince, bu kente seyahat etmek kaçınılmaz oluyor. Doğu Ekspresi turu ile biz de Kars’ın tarihini ve Kars’ta gezilecek yerleri keşfetmeye başlıyoruz.
Sarıkamış Şehitliği
Kars’a varır varmaz ilk olarak 90 bin şehit verdiğimiz, Allahuekber Dağları’nda yer alan Sarıkamış Şehitliği‘ne uğruyoruz. Birinci Dünya Savaşı’nda Doğu cephesinde şehit düşen askerlerimiz anısına yapılan temsili bir mezarlık olan Sarıkamış Şehitliği, herkesin görmesi gereken bir yer. ‘Sarıkamış diye kırıldı 90 bin evin ocağı’ türküsündeki hüznü iliklerinize kadar hissedeceğiniz Sarıkamış Şehitliği’nde tarihi bir kez daha yaşayacaksınız. Sarıkamış’ta çetin hava şartları nedeniyle donarak şehit olan askerlerimizin naaşlarının çoğu defnedilmeden karlar üzerinde bırakılmak durumunda kalmıştır. Karlar eriyince naaşları ortaya çıktığı için tıpkı bir kardelenin hikayesine benzer askerlerimizin hikayesi. Bu yüzdendir ki kardelen, Sarıkamış şehitlerinin sembolüdür.

Ani Harabeleri
Kars’ta gezilecek yerler listesinin zirvesinde Ani Harabeleri gelir. 1001 kiliseli şehir olarak tarihte isminden sıkça söz ettirmiş ve Ermenilere başkentlik yapmış dini bir yer olan Ani Harabeleri görülmeye değer. Ermenistan sınırımızı oluşturan Arpaçay’ın kıyısına kurulan Ani Harabeleri günümüzden bin yıl önce 100.000 kisinin üzerinde nüfusa ev sahipliği yapmaktaydı. Volkanik renkli taslarla yapılmış kiliseler ve katedrallerin görüntüsü hayranlık uyandırıcı. Ani Harabeleri içerisinde yer alan birçok tarihi yapıyı da görmek mümkün oluyor. Türklerin Anadolu’da inşa ettikleri ilk cami olan Emir Manuçehr Cami, Keseli Kilise-Resimli Kilise-Büyük Katedral (Fethiye Camii), Surlar, Aslanlı Kapı, Emir Manuçehr Cami, Ani Harabeleri’nin içerisinde yer alan önemli yapılar.

Çıldır Gölü
Kars’ta gezilecek yerler arasında sırada kışın buz tutan, baharda ise manzarası ile gözlere şenlik sunan Çıldır Gölü var. Genelde Çıldır Gölü’nün buz tutmuş fotoğraflarına alışkın olanlar için bu manzara biraz garip gelecek. Ama Çıldır da her göl gibi su görünümünde oluyor. Tabii arada sırada:) Baharın güzel atmosferini Çıldır Gölü kenarında yaşıyor ve Ardahan ile Kars sınırlarında kalan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü’nde muhteşem fotoğraflar çekiyoruz. Çıldır Gölü’nün bir başka özelliği de burada sarı sazan balığının yetişmesi.

Boğatepe Köyü
Doğu Ekspresi turu ile Türkiye’nin ilk peynir müzesini görmek için Boğatepe‘yi de ziyaret etmek mümkün. Boğatepe Köyü‘nde 16 farklı peynir üretiliyor. 1800-2600 metre yükseklikteki Kars ve Ardahan yaylalarında Kafkas-Iran-Turan iklimlerinin birleşimiyle oluşan bitki çeşitliliği ile beslenen hayvanlardan temin edilen süt ile yapılan gravyer, eski kaşar, Türkmen, saçak, Malakan, tulum, otlu, kelle, tel, çürük, çanak gibi tescilli peynirlerin tadına bakma şansı bulabiliyorsunuz. Ve elbette burada peynir alışverişi de yapabiliyorsunuz.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi
Kars’ta gezilecek yerler arasında es geçilmemesi gereken bir yer var. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi… 19.yüzyılda Kars’ın Rus ordularının istilasına uğramasıyla şehri savunan askerlerimiz ve halkımız anısına yaptırılan
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi herkesin görmesi gereken bir yer. Ruslara karşı 1855 tarihinde Tabyalar Savaşı olarak da bilinen ve kanlı tabya olarak adlandırılan Kafkas Cephesi’nin kanlı tabya binası, 1828 yılında Ruslar’ın Kars’a yaptıkları saldırılarında bir gece baskını sırasında tabyadaki askerlerin tamamı şehit edildiği için bu adı alıyor.

Beyaz Vagon
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nin bahçesinde yer alan Beyaz Vagon da Kars’ta gezilecek tarihi duraklardan bir diğeri oluyor. 13 Ekim 1921 Kars Antlaşması için şehre gelen Rus askeri heyeti tarafından 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilmiş bu vagon. Barışı temsil etsin diye de rengi beyaz olmuş. Kazım Karabekir Paşa ise bu beyaz vagonu Kars-Erzurum arasında Kolordu Komutanlığı yaptığı süre içerisindeki seyahatlerinde kullanmış. İçerisinde mutfak, kütüphane, çalışma ve dinlenme odası bulunan vagon 1892 yılında Moskova’da yapılmış. Üzerinde Rusça ve Osmanlı Türkçesi ile ‘bu vagon Kızıl Ordu’nun Kazım Karabekir Paşaya hediyesidir.” yazıyor.

Kars Şehir Merkezi’nde Gezilecek Yerler
Kars’ta gezilecek yerler listesinin zirvesinde aslında Kars’ın şehir merkezi yer almalı. Kars şehir merkezinde yer alan binaların çoğu Rus mimarisi ile yapılmış. Rus işgali sırasında Ruslar tarafından inşa edilen ve Baltık mimarisinin ülkemizdeki tek örneği olan Kars şehir merkezi, fazlasıyla etkileyici. Izgara planlı inşa edilen Kars merkezde gördüğünüz her binayı fotoğraflamak isteyeceksiniz. Kars’ın merkezinde, yürüme mesafesi uzaklığında birçok tarihi durak da yer alıyor.

12 Havariler Kilisesi ya da diğer adıyla Kümbet Cami mutlaka görülmeli. Dış cephesinde yer alan 12 havari sembolüyle bilinen ve dönem dönem kilise ya da cami olarak kullanılan bin yıllık bir baş yapıt. Kars’ta bir gününüzü bence mutlaka şehir merkezine ayırmalısınız.

Kars merkezde görülecek yerler arasında ayrıca Defterdarlık Binası, Taş Köprü, Ebu’l Hasan-ı Harakani Türbesi, Fethiye Cami, Yanık Kilise, Namık Kemal Evi, Kars Kalesi gibi duraklar yer alıyor. Merkezin biraz dışında kalan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi‘ne, Kars Arkeoloji Müzesi‘ne ve Katerina Köşkü‘ne de uğramayı ihmal etmiyoruz.

Kars Yemekleri
Doğu Ekspresi turumuzun yine yeme içme kısmına gelmiş bulunmaktayız. Kars yemekleri de farklı kültürlerin harmanlandığı lezzetlere sahip.
Kars’ta yenilecek çok farklı lezzetler var. Kimi Türk, kimi Kafkas, kimi Rus mutfağından olan bu yemekler arasında kaz, piti, ısırgan otu çorbası, pörtletme, hengel, reyhan şerbeti gibi efsane lezzetler bulunuyor. Kars’ta yemek yenilecek en güzel yerlerden biri olan Sini Ev Yemekleri ve Hamur İşleri‘nde bu lezzetlerin hepsini tadıyoruz.
Kars Kazı
Kars yemeklerini yakından tanımaya hazır mısınız? Kars mutfağı ve Kars yemekleri denilince sizin de aklınıza kaz eti mi geliyor? Türkiye’nin en lezzetli ve meşhur kazlarının üretildiği Kars, kaz konusunda ününü dünyaya duyurmuş. Kars kazını yemek için bile Kars’a gelen çok insan var. Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinde Kars oldukça önemli bir yere sahip. Kars’ta kaz yetiştiriciliği büyük emek ve zahmetlerle gerçekleştiriliyor. Kış öcnesi besiye alınan kazları bu kadar lezzetli yapan Kars’ın coğrafi konumu kadar Karslı kadınların hünerli elleri.

Hengel (Hıngel)
Farklı isimleri olan Hengel yemeği Çerkes mantısı olarak da bilinmektedir. Kars ve civarına ait yöresel bir yemek olan hengel yemeği, mantıya benzer bir yemek. Kars yemekleri arasında her zaman favori olan hengel, inçe açılmış kesme yufka, kavrulmuş soğan kabuğu, yoğurt ve tereyağlı sos ile yapılıyor.

Piti
Kars yemekleri içerisinde sunum olarak farklılaşan bir yemek piti. Kars’ta ne yenir sorusunun da mutlaka denenmesi gereken cevaplarından biri. Nohut, kuzu incik, sarıkök tozu ve lavaş ile yapılan efsane lezzetlerden biri olan piti, kulplu bir tasın içinde pişiriliyor. Servis tabağı içinde lavaşla geliyor. Önce bu lavaşı lokma lokma doğruyoruz. Üzerine de kuzu ve nohut ikilisini suyu ile döküyoruz.

Kars Peynirleri
Kars yemekleri içerisinde peynir olmadan olur mu. Kars’ta o kadar çok çeşitte peynir yapılıyor ki evet hepsini alıp eve götürmek istiyoruz. Kars gravyeri, eski kaşar, Malakan, çeçil gibi onlarca peyniri tatmak ve eve götürmek için Kars peynir alışverişini P.Ş. Mandıra‘dan yapıyoruz. Bir girişimci olan Derya Ömür’ün hünerli elleriyle kurulan P.Ş. Mandıra’dan peynir dışında kavurma, bal, kaymak gibi ürünler de alınabiliyor.

Sarı Balık
Çıldır Gölü’nde yetişen bir balık olan sarı balık da Kars yemekleri içerisinde denediğimiz lezzetlerden biri oluyor. Çıldır Gölü manzarasına hakim bir konumda yer alan Kuzey Yıldızı da sarı balık yemek için adresimiz oluyor. Ve itiraf edelim ki, Kars yemeklerine bayıldık…

Kars’ta Ne Yapılır?
Kars’ta ne yapılır sorusunun cevabını Doğu Ekspresi turu ile alıyoruz: Kafkas gecesine gitmek ve aşık atışması dinlemek. Gerçekten Kars’ta kültürel anlamda hayatınızın ilklerini yaşayabilirsiniz. Kars gezisi yaptığınız süre boyunca farklı etkinliklere katılabilir, yörenin kültürünü net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz.
Kars Aşık Atışması
Kars’ın meşhur aşık atışmasını dinlemek için Kale Cafe’ye gidiyoruz. Aşık geleneği, hem bölgenin hem de Türk Edebiyatı’nın bir sanatı olan taşlama örneğinin en güzelini aşık atışmaları ile gözlemleyebiliyoruz. Aşık atışması önce divan şairlerine atıf ile başlıyor ve ardından aşıklar toplumsal olaylara atıfta bulunan doğaçlama atışmalarına başlıyor.

Kafkas Gecesi
Kars’ta iken daha önce belki de hiç deneyimlemediğiniz yeni kültürlerle iç içe olacaksınız. Bunlardan biri de Kafkas Gecesi olacak. Ardahan, Kars, Iğdır çevresinde ve Karadeniz’in bazı şehirleri ile Marmara Bölgesi’nde yaşayan Kafkas kökenli halkların oynadıkları oyunlara verilen genel isimdir Kafkas Dansı. Kars’ta da Kafkas kökenli birçok kişi yaşamakta. Ve bu kültür günümüzde çok güzel bir şekilde bizlere aktarılmakta. Kars’tayken mutlaka Kafkas Gecesi’ne katılmalısınız. Üstelik bu gece duvarlarında Puşkin’in şiiri ile sizleri karşılayan Pushkin Restoran’daysa…

Kars’ta Nerede Kalınır?
Kars gezimiz boyunca kaldığımız otel Sim-er Otel oldu. Kars’ta nerede kalınır arayışında iseniz, Kars merkeze yürüme mesafesinde yer alan kars Sim-er Otel’i düşünebilirsiniz. Kars otelleri içerisinde güzel bir seçenek olan Sim-er Otel’de kalarak rahat bir şekilde Kars’ı keşfedebilirsiniz.
Doğu Ekspresi İle Dönüş Vakti
4. gün Kars’tan ayrılma vakti. Sabahın erken saatlerinde Kars Garı’na gidiyoruz ve 25 saat sürecek tren yolculuğumuza merhaba diyoruz. Bu yolculuk boyunca Anadolu’nun en güzel manzaralarını göreceğiz. 25 saat gözünüzü korkutmasın çünkü yolculuğun nası geçtiğini anlamayacaksınız bile. Doğu Ekspresi ile Kars’tan Ankara’ya yataklı vagonda süren yolculuğumuz sonrası Ankara’dan da yüksek hızlı trene bineceğiz. Ne dersiniz, Doğu Ekspresi turu ile raylarda süren bir yolculuğa var mısınız?

Jolly’nin Doğu Ekspresi turları ile yolculuk yapmak için linke tıklayarak bilgi alabilir ve rezervasyon işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Çok güzel bir tur anlatımı olmuş, özellikle o saz eline alıp çalması ve yemekler harika gözüküyor. Mutlaka bir gün turlara katılmalıyım.
Merhaba,
Güzel mesajınız için çok teşekkür ederiz.
‘Turla İlgili Bilgi Almak İstiyorum’ formunu doldurarak iletişim bilgilerinizi bizimle paylaşabilirseniz, seyahat danışmanlarımız size turlarımız hakkında yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.
Keşifleriniz bol olsun:)
Sevgiler,
Teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.