Çatalca Turlarıyla Osmanlı ve Rum Köylerini Geziyoruz

Jolly Tur, Türkiye’nin gizli hazinelerini köşe bucak keşfettirmeye kararlı. Kültür turlarına sürekli yenilerini ekleyen Jolly Tur’un bu yönde geliştirdiği en son tur ise “Çatalca’nın Osmanlı ve Rum Köyleri”.  Günübirlik  organize edilen bu turda gün boyu 7 köy ve onların doğal, tarihi ve lezzet hazineleri keşfedilecek. Bu gezide keşfedilecek köyler ise  Elbasan, İnceğiz, Kabakça, Akalan, Kalfaköy,  Dağyenice ve Ormanlı. İstanbul hareketli turda fiyatlar 108 TL’den başlıyor. Tur, her Cumartesi ve Pazar günleri düzenleniyor.

Doğasıyla olduğu kadar tarihiyle de büyüleyici doğasındaki ilk olarak kendisi de bir köy kadar korunmuş doğası ile Çatalca gezilecek.  Gezinin rotaları arasında Mübadele Müzesi, ahşap ve taş işçiliğinin en iyi örnekleriyle Rum Mahallesi, bir zamanlar Bizans döneminde haç çıkarma ritüeline mekân olan tarihi Topuklu Çeşmesi, günümüzde jandarma binası olarak kullanılan Rum Ortodoks Okulu ve bir Mimar Sinan eseri Ferhat Paşa Camii yer alıyor.

Çatalca’nın Köyleri

Eski bir Rum köyü olan ve bugün Şeytan Deresi kadar Osmanlı döneminden kalan çeşmesi ve mağaralarıyla ünlü Elbasan Köyü gezinin köy rotasındaki 1 numaralı durak.

Bir dönemler Cenevizlilerin barınak olarak kullandığı,  takip eden dönemlerde bir kilise olarak değerlendirilen İnceğiz Mağaraları ünlü İnceğiz Köyü, günübirlik turun 2. durağı.

Şair Arif Nihat Asya’nın doğum yeri olan ve köy sakinlerinden Seyfullah Oktay’ın kendi imkânlarıyla kurduğu müzesiyle Kabakça Köyü, bu gezideki 3. durak. Turun 4. durağı olan Akalan Köyü’nün  ise oldukça ilginç bir öyküsü var. Mübadele dönemine kadar bir Rum köyü olan Akalan, 1924’ten itibaren Atatürk’in annesi Zübeyde hanımın akrabaları olan Kocacık yörüklerine ev sahipliği yapmış. Hıristiyan Ortodokslar’ın suyunu şifalı olarak kabul ettikleri Ayazma Çeşmesi oldukça ünlü.

Gezinin 5. durağı ise yerli halkın 600 yıldan beri Halife Köyü olarak andığı ama günümüzde Kalfaköy ismiyle anılan ve meşe ormanlarıyla ünlü olağanüstü güzellikteki coğrafya. Bu arada hemen belirtmek gerekiyor: İfade edilenlere göre 400 yıldır burada tek bir ağaç bile kesilmemiş. Ayrıca, burada II. Bayezit’in de avlağı olan Şeyh Sinan’ın türbesi de yer alıyor.

Gezinin 6. durağı ise Dağyenice Köyü. Köyün oldukça hüzünlü bir öyküsü var. Balkan Savaşları sırasında Anadolu’dan 657 asker bölgenin savunması için buraya gelmiştir. Bunların 157’si o dönemlerde Alaiye adıyla anılan Alanya’dan gelmiştir. Düşmanı püskürten, ancak, ertesi gün Dağyenice Köyü’nde mevzilenerek dinlenmeye çekilen tabur, Bulgaristan askerlerinin süngü hücumuna savunmasız yakalanır ve tümüyle şehit edilirler. Ve Alanyalı askerlerin sayısının çok olmasından ötürü onlar için kurulan şehitlik Alaiye Şehitliği olarak anılır.

Gezinin son durağı ise oksijen deposu ormanların arazideki hakim konumuyla Ormanlı Köyü. Burası ormanı kadar kendi kendini temizleyen göl barajıyla da ünlü.

Bu arada bu gezide sizi, Çatalca’da yöresel bir kahvaltı, Akalan Köyü’nde bir et keyfi, Ormanlı Köyü’nde ise tamamı köy yapımı olan ürünlerden alışverişin de beklediğini belirtmek gerekiyor

Jolly Tur ile Günübirlik Çatalca Turlarına katılmak için tıklayınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir