Hayatın sepya yaşandığı, otantik şehir Mardin, özgün mimarisi ve gezi alanları ile unutulmaz bir kültür rotasının adresi oluyor. Mardin’e yapılan butik geziler genellikle bölgede yer alan Hasankeyf’i de içeriyor. Ilısu Barajı’nın tehdidi altında olan ve kısa zaman içinde tarihe karışacak bu muazzam tarihi bölge, size adeta zaman makinesindeymiş hissi yaşatacak. Bölgenin sıcağına, değişken havasına, uzun süren yolculuğa rağmen emin olun gittiğinize değecek.
Mardin
Adeta bir kültür mozaiği olan Mardin’de hem Müslüman, hem Süryani hem de Hıristiyan cemaatlere ait eserleri görebilirsiniz. Kültürel zenginliği ile sizi kendine hayran bırakacak olan şehirde Uzun Hasan’ın oğlu Kör Zeynel Türbesi‘ni de ziyaret edebilir, Süryani ustaların el emeği telkarileri de görebilirsiniz. Midyat’ın Süryani kültürünü yansıtan evlerini gezebilir, konakların ihtişamı içinde kendinizi bir masal kahramanı gibi hissedebilirsiniz.
Yeni Saray, Mağaralar, Darphane, Zekât Kuyusu, Tılsımlı Kapı, Gözcü Kulesi, Büyük Saray, Ulucami, Zindan ve El-Rızk Camii gibi önemli tarihi alanlarının ziyaret edilebildiği kentte adımladığınız her sokakta görmek isteyeceğiniz bir yapıyla karşılaşacağınıza emin olabilirsiniz. Dar sokakları, misafirperver yerel halkı, mistik atmosferi ve benzersiz kültürleri ile yalnız bir gezi değil bir hayat deneyimi vadeden Midyat’ta, Mor Gabriel Manastırı, Kilise Midyat Resuller, Kırk Şehit, Meryemana, Mor Şamuel gibi ibadethaneler de görülebiliyor.
Her Köşede Fotoğraf Çekilmek İsteyeceksiniz
Mardin’in popülerleşmesini sağlayan unsurlardan biri olan dizi ve filmlerin çekim alanları da geziler vasıtasıyla ziyaret edilebiliyor. Özellikle Sıla dizisinin ana mekanı olan konak, yerel mimarinin en güzel örneklerinden biri olduğu için Midyat’ın en sık ziyaret edilen yerlerinden birini oluşturuyor. Siz de Sıla’nın hikayesinin geçtiği konağı gezebilir, hayranı olduğunuz pek çok dizi ve filmin çekim alanlarını görerek anılarınızı canlandırabilirsiniz. Panoramik Mezopotamya manzarası bulabileceğiniz bölgede sık sık fotoğraf çekilmek isteyecek, selfielerinizle zamanın ağırlaştığı bu kenti ölümsüzleştireceksiniz.
Fotoğrafseverlerin sıklıkla ziyaret ettiği, minyatür Mardin diye anılan Savur ilçesini de mutlaka görmelisiniz. İlçede yer alan Mor Petrus, Pavlus Kilisesi, konaklar, demirci dükkanları, Savur Kalesi, Ulu Cami görülecekler listesine yazılmalı. İlçe yakınlarındaki Kıllıt köyüne ulaşarak, yaşayan bir Süryani köyüne misafir olabilirsiniz. Köydeki Mor Yuhanna Kilisesi’ni gördükten sonra, meşhur Dara Harabelerini gezmek için de enerjinizi saklamalısınız. Deyrul Zafaran Manastırı, Firdevs Köşkü, Kasımıye Medresesi için de ajandanızda yer ayırmayı ihmal etmemelisiniz.
Mardin, Bir Lezzet Başkenti
Mardin turistlerin alışveriş için de tercih ettiği şehirler arasında öne çıkıyor. Özellikle çeyiz alışverişi için tercih edilen şehirde meşhur Bakırcılar Çarşısı ziyaretçilerini bekliyor. Eğer yöresel mamüllerden satın almak, tadım yapmak istiyorsanız Hasan Ayyar Çarşısı’na gitmelisiniz. Çeşit çeşit yiyecek, baharat ve özel tatlarla mutfaklarınıza benzersiz lezzetler getirebilirsiniz. Yemekleri ile ünlü olan Mardin’de güneşin batışını Süryani şarabı eşliğinde izleyerek Mezopotamya’yı selamlayabilirsiniz. Şehir içindeki pek çok butik üreticiden şarap alabilir, ev yapımı şarapların buruk tadına keyifle varabilirsiniz. Bölgede et yemeklerini yediğinizde ise eminiz dönmek istemeyeceksiniz. Yemek üstüne içeceğiniz mırra ile yorgunluk atarken, tadı damağınızda kalacak tatili, özel lezzetlerle anımsayacaksınız.
Mardin Kapı ziyareti ile veda edeceğiniz şehirden güzel anılar, özgün fotoğraflar ve geriye doğru atılan her adımda artmaya başlayan özlemle ayrılacağınıza eminiz. Reyhani müziği eşliğinde huzurla anacağınız kenti Jolly Tur’un Butik Mardin Turu ile tüm detayları ile gezebilirsiniz.