Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen nice yerler var. Kültürüyle, tarihiyle, yöresel yemekleri ile nice güzelliği barındıran bu topraklarda yeni rotaların izinde gitmeye hazır mısın? İşte hadi gidelim diyeceğin, Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen 10 rota.
Dalyan – Muğla
Eğer etkileyici hikayeler, antik çağlar ve efsaneler seni daha çok gezmeye teşvik ediyorsa, bir an önce Dalyan’daki kral mezarlarını görmen lazım. Atmosferi ile büyüleyen Dalyan’ın kral mezarları, tanrıya yakın olmak isteyen krallar tarafından mümkün olabilen en yüksek noktaya yaptırılıyor. Dünyanın en eski antik kentlerinden birine sahip olan Dalyan, ayrıca Avrupa’nın en iyi açık alanı seçilmesi ile dikkat çekiyor.
Dara Antik Kenti – Mardin
Doğu’nun Efes’i Dara Antik Kenti’ni henüz görmediysen bu yıl kendine Mardin gezisi ısmarla. Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde yer alan 1.500 yıllık kadim bir kent olan Dara, Mezopotamya’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Hala %70’i açığa çıkmamış gizemli bir kent konumundaki Dara Antik Kenti, yapılan arkeolojik çalışmalara göre dünyanın ilk su barajına sahip. Dara Antik Kenti’nin bir başka özelliği ise burada yer alan toplu mezarların tam 1.400 yıllık ve türünün tek örneği olması.
Göbeklitepe – Şanlıurfa
2019 yılını ona ithaf ettik. Çünkü o, insanlık tarihinin akışını değiştirdi. Bilinen tüm doğruları yıktı ve yeni bir tarih yazdı. Malta’da yer alan, bilinen en eski yapıttan daha eski olan Göbeklitepe, İngiltere’nin 12.000 yıl öncesine ait Stonehenge’inden 7.000, Mısır piramitlerinden ise 7.500 yıl daha eski bir ibadet yeri. Neolitik Döneme ait Göbeklitepe, dünyanın ilk ve en büyük ibadet merkezi olarak tarihe damga vurdu bile. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını altın harflerle yazdıran Göbeklitepe’yi bu yıl kesin ziyaret etmelisin.
Halfeti – Şanlıurfa
Sular altında kalmış gizli bir cennet var bu topraklarda. Şanlıurfa’nın gizemli şehri Halfeti, mistik atmosferi ve hikayesi ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Sakin Şehir unvanına sahip Halfeti, Fırat Nehri’nin görkemi bir yanda Savaşan Köyü’nün taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları ve batık camisi ile bir gezginin olmak istediği en doğru yerlerden biri. Fırat Nehri üzerinde bir tekne gezintisine çıkabilir, Rumkale’yi, Halfeti Gerdanı’nı görebilir ve sessizliğin içinde kadim hikayelerin sesine kulak verebilirsin.
Karagöl – Artvin
Baktığın her yerin yeşil ve onun tonlarında olması. Ne bir bina, ne de bir grilik bulunan Artvin’in doğa harikası Karagöl, muhteşem manzarası ile gönlünü çelecek. Eğer fotoğraf çekmeye meraklıysan ya da tam bir doğa tutkunuysan 1.500 metre yükseklikte ve bir heyelan sonucu oluşan Karagöl’e hayran kalacaksın.
Karanlık Kanyon – Erzincan
Amerika’nın ünlü Grand Kanyon’unun bir benzerinin Türkiye’de yer aldığını söylesek. Hadi canım mı dersin yoksa bize inanır mısın? Bizce ikinci seçeneği seçmelisin çünkü dünyanın en büyük 2. kanyonu olarak bilinen Erzincan’daki Karanlık Kanyon tam da filmlerdeki gibi bir yer. 130 yıl önce, tamamen insan gücü ile yapılan Karanlık Kanyon, bu yılki muhteşem keşiflerinden biri olacak.
Kayaköy – Muğla
Bir köy düşün… 5 bini aşkın bir geçmişi olsun. Antik Likya Uygarlığı’na ev sahipliği yapsın. Bir yamaç üzerine birbiri ardında sıralı evler olsun ama hiçbiri diğerinin önünü kapatmayacak şekilde saygıyla inşa edilsin. Rum mimarisi özelliğine sahip taş evleriyle Kayaköy, dünyanın en iyi 10 yürüyüş rotasından biri olan Tarihi Likya Yolu’nun güzergahında yer alıyor.
Macahel – Artvin
Doğanın bir lütfu olan Artvin’in ‘yeryüzündeki cenneti’ Macahel, dünyadaki ender bitki örtüsüne sahip bir yer. Artvin’den başlayıp Gürcistan’a kadar uzanan muhteşem bir vadi olan Macahel, dünyadaki 25 yağmur ormanından biri olma özelliğine sahip. UNESCO korumasındaki Macahel’de yetişen saf Kafkas ırkı arıları için bu vadi bir gen koruma havzası konumunda. Macahel, her şeye rağmen ekosistemi bozulmamış sayılı birkaç yerden biri. Bu yüzden bu muhteşem güzellik ‘Dünya Biyosfer Rezerv Alanı’ olarak ilan edildi.
Titus Tüneli – Hatay
Yeni yerler keşfetmek ve başkalarına ilham vermek istiyorsan tam sana göre olan, çok iyi bir keşif rotasından bahsedeceğim. Titus Tüneli’nden… Hatay’ın gizli bir tünele sahip olduğunu daha önce duymadıysan şimdi tamamen insan gücü ile yapılan bu tünelle tanışmanın vakti geldi. 1.380 metre uzunluğa sahip olan Titus Tüneli, UNESCO’ nun Geçici Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Sel sularından korunmak için yaptırılan Titus Tüneli, Hatay’da keşfedilmeyi bekliyor.
Harran – Şanlıurfa
İtalya’nın Alberobello’su varsa Türkiye’nin de Harran’ı var. Kubbeli evleri ile ünlü Harran, ülkemizin geneline göre çok farklı bir mimariye ev sahipliği yapıyor. Bindirme tekniği ile yapılmış, yazın serin kışın sıcak tutan bu kerpiç evler bir film platosunu andırıyor. Matematik, felsefe, tıp, din ve astronomi alanlarında eğitim veren dünyanın ilk üniversitesine sahip Harran’ı Türkiye’de görülecek yerler listene mutlaka almalısınız.
Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen çok yer var. Hemen planını yap, görülecek yerler listene bu rotaları ekle ve yola çık. Bu topraklarda doğusundan batısına kuzeyinden güneyine sana ilham verecek hikayelere tanık olmak için vakit kaybetme.