Selanik Hakkında
Selanik, Yunanistan’ın huzurlu, konforlu ve tarih dolu bir yeridir. Ülkenin kuzey tarafında birbirinden değerli ve önemli tarihi noktalara sahip olan Selanik, Türkiye’ye de oldukça yakın olduğundan sıklıkla Türkler tarafından ziyaret ediliyor.
Tarihin sakladığı gizemlerden kültür keşfi yürüyüşlerine, modern mimarisinden hareketli gece hayatına ve keyifli kumsallarına kadar, burası olmak isteyeceğiniz bir tatil noktası. Eğer Selanik’e tatile ya da herhangi bir sebep için ziyarete giderseniz Saint Dimitrios Kilisesi, Aristotelous Meydanı, Beyaz Kule ve Bizans Kültür Müzesi’ni gezmeyi, Yunan mutfağına özgü yemekler yemeyi ve güzel havanın tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.
Selanik’nin Kısa Tarihi
MÖ 315 yılında Makedonya Kralı Kassandros tarafından kurulan Selanik oldukça tarihi bir yerdir. Kassandros, Selanik’i kurarak çevredeki 26 küçük yerleşkeyi de birleştirmiştir.
Kuruluşunu takiben 2 yüzyıldan az bir süre içerisinde Makedonya’da olduğu gibi, Selanik bölgesi de Romalılar tarafında ele geçirildi. Sonrasında Makedonyalı Yunan halkı ünlü duvarlarını aşıp hak iddia etmek isteyen herkesle beraber Romalıları desteklemeye karar verdi. Ancak MÖ 42 yılına geldiğimizde Selanik’in sonunda özgür bir şehir (civitas libera) olarak ilan edildiğini, bölgeye huzur ve refah geldiğinizi görüyoruz.
İsa’nın doğumundan yarım yüzyıl önce, olaylar gelişmeye devam etti. Roma İmparatorluğu sonunda çekilmeye başlamıştı, bununla birlikte Batı’da Licinius ve Doğu’da Constantine güçlerini ortaya koyuyordu. Bu iki güç etkili olduğu dönemde, tarihi anlamda önem taşıyan Bizans kiliseleri kuruldu. Şehir Gotlar, Persler, Araplar ve Türkler tarafından istilaya uğradı, ancak bunlardan gelen zarardan minimum derecede etkilendi; şehir şu an halen varlığını koruyabilen büyük duvarlar ile kendini korudu.
MS 1185’ten Altın Çağ 1300’e kadar pek çok farklı halk buraya gelmeye çalıştı, çoğu geldi. Altın Çağ geldiğinde bile Katalanların tehdidi gibi sorunlar devam ediyordu. Şehir, güçlü bir ekomomiyle farklı üyelerin bulunduğu bir yer haline gelmişti. Kültürel Rönesansı pek çok büyük isimler tarafından desteklendi.
16.yüzyıldan sonra şehir uyum içinde gelişmeye başladı.18. yüzyıla kadar gelişen toplumu Selanik’i oldukça ilgi çekici, cazip ve bir o kadar da ticari bir şehir haline getirdi. 19.yüzyılın sonunda şehir onca istila, savaş ve benzeri problemlerden sonra tamamiyle gelişmiş ve önemli ülkeleri birbirine bağlayan coğrafi açıdan önemli bir konuma geldi ve 26 Ekim 1912’de Selanik, Yunan ordusu tarafından özgür bir şehir haline getirildi.
Selanik’te İklim ve Hava Durumu
Akdeniz ikliminin etkisinde olan şehirde kışları ılık ve yağmurlu, yazları ise oldukça sıcaktır. Bahar dönemlerine baktığımızda ise yine ılıman bir havayla karşılaşırız. kasım ayından mart ayına kadar bölgede sıklıkla yağmur görülüyor.
Kışları ise nadiren çok soğuk hava koşulları mevcuttur. Denizden gelen rüzgar Selanik üzerinde ılıman ve elverişli bir hava getirir. Kışın sıcaklık ortalama olarak 5 ile 8 derece arasındadır, yazın ise 25 dereceye kadar çıkar.
Selanik’e Ne Zaman Gidilir?
Eğer denizin ve güneşin tadını doya doya çıkarmayı planlıyorsanız, hem yaz aylarında hem de eylül-ekim ayı döneminde de gidebilirsiniz. Bu zamanlarda deniz ılıktır ve hava oldukça keyiflidir.
Tarihi keşfetmek, bolca yürümek için ise hem yaz hem de yağmurun çok etkili olmadığı dönemleri tercih edebilirsiniz.
Selanik’te Din ve İnanç
Tarih boyunca farklı kültür ve dinlere ev sahipliği eden Selanik’te Yunan Ortodoks halkı çoğunluktadır. Ancak buradaki seyahatiniz boyunca tarihi ve gizemleri anlatan Bizans tapınaklarına, camilere ve sinagoglara da rastlamanız oldukça yüksektir.
Selanik Ekonomisi
Yunanistan’ın ikinci büyük şehri Selanik ticari, kültürel ve politik açıdan oldukça önem taşıyor. Bir liman kenti olarak da bilinen Selanik’te deniz oldukça önemli bir rol oynar. Kentte ekonominin büyük bir kısmını turizm ve ticaret kapsamaktadır.
Selanik’te Öne Çıkan Festivaller ve Etkinlikler
- International Film Festival: 1960 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Film Festivali boyunca çeşitli kültürel aktiviteler de organize ediliyor. Festivale hem yerel hem de global taraftan pek çok kültürel, eğitimsel ve sosyal kuruluşlar, kültür ajansları ve benzeri oluşumlar katılıyor.
- Urban Picnic Festival: Sonbahar döneminde gerçekleştirilen bu etkinlik Roman Forum (Agora) adlı yerde düzenlenir. Oldukça ilginç olan festivalde, 3 gün boyunca sinema ve müzik dolu etkinliklere katılma şansınız oluyor ve bu sayede şehri keşfetme ayrıcalığına da sahip oluyorsunuz. Katılım biletlerinin ücreti ise oldukça uygundur.
- Book Festival (Nea Paralia): Her yıl organize edilen Kitap Festivali yaz döneminde açıktır. Birkaç gün boyunca açık olan etkinlikte binlerce eşsiz ve değerli ve bir o kadar da uygun fiyatlı kitapları bulma şansı yakalayabilirsiniz.
Selanik’te Tatiller, Bayramlar ve Önemli Günler
- Yeni Yıl (1 Ocak)
- Epiphany, Acı Su Yortusu – Dini Bayram (6 Ocak)
- Kathara – Deftera – Son Karnaval (23 Mart, yıla göre değişiyor)
- Bağımsızlık Günü (25 Mart)
- Paskalya (9 – 12 Nisan, yıla göre değişiyor)
- İşçi Bayramı (1 Mayıs)
- Dini Paskalya’nın 50. Günü (16 Haziran)
- Assumption Günü, Hz. Meryem’in Semaya Uçuş Yortusu (15 Ağustos)
- Demotrios Günü (26 Ekim, sadece Selanik’te)
- Oxi, Hayır Günü (28 Ekim)
- Noel Arifesi (24 Aralık, yarım gün)
- Noel Arifesi (25 Aralık)
- Boxing Günü, Noel (26 Aralık)
- Yeni Yıl Arifesi (31 Aralık, yarım gün)
- İyi Cuma (her yıl değişiyor)
- Kutsal Cumartesi (her yıl değişiyor)
Selanik Türkiye Temsilcilikleri
- C. Selanik Başkonsolosluğu
Turkish Consulate General Odos Agiou Dimitriou 151, 54634 – Thessaloniki
Tel: +30 2310 965 070-73
Fax: +30 2310 965 084
E-posta: consulate.thessaloniki@mfa.gov.tr
Selanik Mutfağı
Akdeniz iklimini yemeklerine de yansıtmayı başaran şehir, özellikle gurmelerin sıklıkla ziyaret ettiği bir noktadır. Birbirinden leziz mezelerinin yanı sıra iştah açıcı börekleri, turtaları ve kebaplarını denediğinizde kendinizden bile geçebilirsiniz!
Daha bitmedi! Selanik, deniz ürünleri içerikli yemekleriyle de öne çıkıyor. Kalamar, midye tava gibi pek çok deniz ürününü has Akdeniz ülkesinde tattığınızda buranın neden yemekleriyle de ünlü olduğunu anlayacaksınız.
Selanik’ten Ne Alınır?
Selanik’in süt ürünleri (peynir ve benzeri), şarapları ve baharatları oldukça lezzetli ve kalitelidir. Seyahatten döndüğünüzde leziz yemeklerin tadını hatırlatacak bu çeşit ürünler almak isteyebilirsiniz.
Daha çok kıyafet gibi ürünler ile ilgiliyseniz Selanik’te bulunan Tsimiski ve Mitropoleos’u mutlaka ziyaret edin. Buraları şehrin ana alışveriş caddeleridir. Ayrıca Aristotelous Meydanı’nda da kaliteli dükkanlar bulmak mümkündür. Kıyafet ve yemek gibi seçeneklerin yanı sıra buraya gelen gezginler çağdaş sanat ve haute couture alanında da alışveriş yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederler.