Şanlıurfa Hakkında
Gaziantep’e komşu gizemli kent Şanlıurfa, Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinin en popüler şehirlerinden biri olarak tanınıyor. Oldukça mistik ve bir o kadar da dini bir nokta olan Şanlıurfa, her ne kadar ülkenin kıyı kesimlerinde bulunan turistik bölgelerine kıyasla bu denli popüler olmasa da, her sene çok fazla sayıda kişinin ziyaret ettiği bir şehir olarak ününü korur.
Şalvar gibi geleneksel kostümleri, Göbekli Tepe, Urfa Kalesi, Balıklı Göl gibi pek çok tarihi özelliklere sahip olsa da zamanla Şanlıurfa yerini yeni ve daha modern bir Urfa’ya bırakmıştır. Bu gelişmeye rağmen bugün oraya gittiğinizde değerli tarihi izleri görmeniz mümkün olacaktır.
Şanlıurfa’nın Kısa Tarihi
Hititler, MÖ 1370 senesinde bu alanı yönetmeye başladı. Daha sonra Büyük İskender ve Makedonyalı arkadaşları Urfa’ya geldi ve buraya “Edessa” adını verdi.
Pek çok halkın yönetimi altına geçen Edessa daha sonra Romalıların yönetimine girdi. Tarih içinde pek çok farklı kültür ile karşılaşmış bölge hızlıca Hıristiyanlığı benimsedi.
Belli bir zaman süresince bu nokta Persler ve Romalılar arasında bir sorun haline geldi. En sonunda aralarında bir antlaşma imzalamış olmalarına karşın 7 yıl sonra Araplar’ın devreye girmesiyle iki halk da buradan uzaklaşmak zorunda kaldı, böylece bölge Arapların himayesinde 3 yüzyıl boyunca huzurla yaşadı.
944-1098 yılları arasında Türkler, Araplar, Ermeniler ve Bizanslılar şehri ele geçirmek için mücadele verdi. En sonunda ise Osmanlılar 16. yüzyılın başlarında bu bölgenin çoğunluğunu ele geçirdi ama Edessa 1637’e kadar Urfa haline dönüşmedi.
Modern zamanlara geldiğimizde Urfa’nın Şanlıurfa oluşunun 1984 yılında gerçekleştiğini görüyoruz. 1973’ten beri halk, bu adı gururla taşır.
Şanlıurfa’da İklim ve Hava Durumu
Kara iklimi geçerli olan Şanlıurfa’da yaz mevsimi oldukça uzun ve bir o kadar da sıcaktır. Yazın nem seviyesi düşük olduğu için yazın sıcak hava buraya gelen kişileri bunaltacak kadar sıcak olmaz, yılın en sıcak ayı temmuz’dur. Şanlıurfa’da sıcaklığın 0 derecenin altında olması durumuyla sadece yılın 25 günü karşı karşıya kalınıyor.
Şanlıurfa’ya Ne Zaman Gidilir?
Şanlıurfa’ya gitmeyi düşünenler için en ideal zaman mayıs, haziran, eylül ve ekim aylarıdır. Bu aylarda sıcaklık 20-30 derece arasında değişkenlik gösteriyor. Sıcak mevsimden şikayetçi değilseniz temmuz ya da ağustos ayında da gidebilirsiniz. Mart, nisan ve kasım’da ise hava biraz daha serindir.
Kışın çıkacağınız bir tatil için ocak, şubat ve aralık aylarında mevsim sıcaklığı 0-10 derece arasındadır.
Şanlıurfa’da Din ve İnanç
Şanlıurfa’da yaşayan halkın çoğu Müslüman’dır ve şehir çoğu zaman “Peygamberler Şehri” olarak anılır. Özellikle Ramazan ayında Şanlıurfa oldukça güzel ve görkemli bir hale bürünür.
Şanlıurfa Ekonomisi
Kentin ekonomisine en büyük katkı sağlayan tarım sektörüdür; çevresinde bulunan verimli topraklar ve üniversitelerin bu sektörle alakalı departmanları sayesinde tarım sektörü ekonominin önemli bir kısmını oluşturuyor.
Şanlıurfa’da Öne Çıkan Festivaller ve Etkinlikler
- Kelaynak Festivali: Her Temmuz ayında Bilecik bölgesinde düzenlenen festivalde buraya ve Kuzey Afrika’ya gelen göçmen kuşlar kelaynaklar yöreden bu dönemlerde ayrılıyor. Koruma altına alınan bu kuş türüne şehirde oldukça önem veriliyor.
- Eyyübnebi Sabır Günü: Mayıs ayının ilk Pazar günü düzenlenen bu özel günde halkın sabır beldesi olarak bilinen Eyyübnebi’de Hz. Eyyübnebi’nin mesajı hatırlanır ve bu belde gelen katılımcılara tanıtılır. Festival boyunca müzik dinletiler, sema gösterileri, sabır ödülleri ve çeşitli ikramlar sunuluyor.
Türkiye’de Tatiller, Bayramlar ve Önemli Günler
- Yeni Yıl (1 Ocak)
- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)
- Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)
- Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs)
- Demokrasi ve Milli Birlik Günü (15 Temmuz)
- Zafer Bayramı (30 Ağustos)
- Cumhuriyet Bayramı (28-29 Ekim)
- Ramazan Bayramı Arifesi (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 1. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 2. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 3.Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Kurban Bayramı Arifesi (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 1. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 2. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 3. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 4. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
Şanlıurfa Mutfağı
Şanlıurfa’da geçirdiğiniz zaman boyunca buranın kendine has tatlarını deneyimleme fırsatını sakın kaçırmayın. Kent özellikle kebapları, lahmacunları, ciğerleri ve çiğ köftesiyle kendinden söz ettirmeyi başarmıştır.
Tatlı konusunda da sınır tanımayan Şanlıurfa’da pek çok tatlı dükkanı mevcut; kadayıftan baklavaya, baklavadan ballı dondurmaya kadar karşınıza çıkacak bu çeşitliliğe hayranlık duyacaksınız ve bu tatlardan asla vazgeçemeyeceksiniz.
Şanlıurfa’dan Ne Alınır?
Şehirde bulunan pazar ve dükkanlar, turistlerin ve buraya tatile gelen yerli halkın ilgi odağıdır. Buraya ait pek çok yöresel eşya satılıyor.
Bu eşsiz seyahati hatırlamak adına takılar, yöreye has seramikler ya da ahşap figürler satın almayı düşünebilirsiniz. Yöreye has hatıraları biraz daha detaylandırırsak, işleme ile bezenmiş ilgi çekici örtüler ya da özenle hazırlanmış takılar bile olabilir.