Nevşehir Hakkında
Gezginlerin Türkiye’de en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri olan Nevşehir, peri masallarıyla çevrili bir yerdir adeta.
Anadolu’nun bağrından bütün dünyaya ulaşmayı başaran Nevşehir, çevresindeki köylerle, kendine has kültürü, nefes kesici manzarası ve en önemlisi dünyaca ünlü Kapadokya, Göreme (özellikle burada bulunan Açık Hava Müzesi) ve Uçhisar gibi noktalarıyla öne çıkıyor. Bu noktaların yanı sıra Avanos, Derinkuyu ve Ihlara Vadisi’ni de gezebilirsiniz. Neredeyse her yanıyla Nevşehir, ülkede keşfetmekten mutluluk duyacağınız bir masallar diyarıdır. Nevşehir’de kiliseleri, vadiler, gizemli yapıları ve benzer yerleri keşfettikten sonra balon turuna çıkıp bu bölgenin harika ortamına bir de yukarıdan bakın! Gördüklerinize hayran kalacaksınız.
Nevşehir’in Kısa Tarihi
MÖ 7000’e kadar uzanan tarihiyle Nevşehir “Güzel Atların Diyarı” olarak biliniyordu. Merkezi Kapadokya olan bu yerleşim alanında tarih boyunca Hititler, Frigyalılar, Süryaniler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar yaşamıştır.
MS 3.yüzyıldan itibaren Hıristiyan halk için önemli bir merkez haline gelen Kapadokya, 1. ve 12. yüzyılda Selçuklu hanedanlığının yönetimi altına girer. Bölgede 1000’i aşkın Türk köyü bulunmasıyla şehir Muskara Zaferi sonrası bu ismi alır. İsim daha sonra 1725 senesinde Nevşehir olarak değiştirilmiştir. Büyük Vezir Damat İbrahim Paşa zamanında burada çorba mutfakları, camiler, medreseler ve çeşmeler gibi pek çok yapının oluşmasına katkı sağlamıştır. Nevşehir 1954’te il olma hakkı kazandı.
Nevşehir’de İklim ve Hava Durumu
Nevşehir oldukça ılık ve elverişli bir havaya sahiptir. Ancak yaz aylarına kıyasla kış aylarında daha çok yağmur yağar, yıllık ortalama yağış miktarı 397 mm civarındadır.
Nevşehir’e Ne Zaman Gidilir?
Yazların kuru, bahar döneminin ve kışların yağmurlu geçtiğini göz önüne aldığımızda Nevşehir’e seyahat etmek isteyenler için uygun zamanların mart ve nisan ayından ekim ayına kadar uzanan dönem olduğu söylenebilir.
Nevşehir’de Din ve İnanç
Tarih içinde bir dönem Hıristiyanların merkezî bölgesi olan Nevşehir’de şu anda ise halkın çoğunluğu Müslüman’dır.
Nevşehir Ekonomisi
Bölgeye ekonomik anlamda en çok katkı sağlayan sektörlerden biri tarımdır; jeotermal seralar, yumurta, patates gibi üretim olanakları ekonominin tarım tarafından gelişmesini sağlıyor. Bir diğer katkı sağlayan sektör ise turizmdir; özellikle Kapadokya ve çevre noktaların pek çok turist tarafından ilgi görmesi Nevşehir’in turistik bakımdan oldukça ünlenmesiyle sonuçlanmıştır. Son olarak sanayi sektörü, tekstil ve inşaat gibi alanlarda gerçekleştirilen projeler sayesinde ekonomiye katkı sağlayan bir başka alan haline gelmiştir.
Nevşehir’de Öne Çıkan Festivaller ve Etkinlikler
- Cappadox Festival: Mayıs ayı civarlarında düzenlenen festivalde müzik, çağdaş sanat, gastronomi ve açıkhava etkinlikleri gibi farklı kategorilere bağlı pek çok etkinlik düzenleniyor. Dilerseniz bu bölgeye, Kapadokya’ya has tatları tadabilir ya da güneşin doğuşuyla yoga yapabilirsiniz.
- Kültür Şenlikleri ve Kaymak Festivali: Kültür Şenlikleri ve Kaymak Festivali Ağustos ayında düzenleniyor. Belediye tarafından organize edilen etkinlikte kaymak yarışması, halk oyunları ve buna benzer pek çok gösteri hazırlanıyor. Her sene oldukça yoğun ilgi gören etkinliği takviminize not edebilirsiniz.
- Nevşehir Ürgüp Bağ Bozumu Şenlikleri: Ürgüp bölgesinde düzenlenen şenlikte hem bölgeye has leziz ve özel üzüm ve pekmezleri deneyimleme olanağına sahip olacak hem de gizemli Ürgüp’ün masallarını keşfedeceksiniz. Üzüm ve pekmez denemeninin yanı sıra şenlik boyunca yarışma gibi etkinlikler de oluyor.
Türkiye’de Tatiller, Bayramlar ve Önemli Günler
- Yeni Yıl (1 Ocak)
- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)
- Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)
- Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs)
- Demokrasi ve Milli Birlik Günü (15 Temmuz)
- Zafer Bayramı (30 Ağustos)
- Cumhuriyet Bayramı (28-29 Ekim)
- Ramazan Bayramı Arifesi (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 1. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 2. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 3.Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Kurban Bayramı Arifesi (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 1. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 2. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 3. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 4. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
Nevşehir Mutfağı
Türkiye’nin her yanında olduğu gibi, burada da kahvaltılıklar, kebap, lahmacun, yaprak sarma ve dolma gibi yemek türleri öne çıkıyor. Özellikle testi kebabı gibi yemekler Nevşehir’de oldukça beğenilmektedir.
Ancak Nevşehir’in kendine has yemeklerine baktığımızda kuru fasulye olarak da bilinen ağpakla, soğan ve koyun etinin salça ile birlikte kavrulmasından oluşan nohutlu yahni, sütlü çorba gibi lezzetler karşımıza çıkıyor. Bunca güzel yemekten sonra yemeğinizi güzel bir tatlı ile sonlandırmak isterseniz seçiminiz pekmez, un ve su ile hazırlanan Aside tatlısı olmalıdır.
Nevşehir’den Ne Alınır?
Nevşehir, pek çok küçük hatıra satan dükkanlar ile doludur. Halılardan el yapımı oyuncak bebeklere kadar kültürünü yansıtan pek çok eşya burada mevcut.
Nevşehir’in Avanos ilçesinden bir eşya almak isterseniz bu mutlaka oldukça özenle yaratılan çanak çömleklerden biri olmalı; Kapadokya’da ise öne çıkan hatıralar bölgenin has üzümlerinden yapılan nefis şaraplar, halı ve kilimler, kabak çekirdeği ve birbirinden güzel ve özel hatıralıklardır.