Eskişehir Hakkında
Türkiye’nin en hareketli şehirlerinden biri olan ve Ankara’ya 233 kilometre uzaklıkta bulunan Eskişehir tam anlamıyla bir öğrenci şehridir. Üniversite eğitimleri için buraya gelen yüzlerce öğrencinin neşesine haftasonu kaçamak tatilleri için gelen gezginlerin mutluluğu eşlik eder.
Özellikle Porsuk Nehri ve nehirde yapılan gezintileriyle öne çıkan Eskişehir size gezilecek ve deneyimlenecek pek çok rota ve yer sunuyor. Porsuk Nehri’nin yanı sıra Odunpazarı, şehrin en büyük parkı Sazova Parkı, Yazılıkaya gibi yerler bu tarihi ve bir o kadar da modern şehirde mutlaka görmek isteyeceğiniz yerler arasında öne çıkıyor.
Eskişehir’in Kısa Tarihi
Eskişehir, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir ve tarihi MÖ 3500’e kadar dayanır. Eskişehir, MÖ olan dönemde özellikle Porsuk Nehri’nin dikkatlerini çektiği Frigyalılar tarafından bulunmuştur. Frigyalıların yanı sıra bu topraklar üzerinde Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar da yaşamıştır.
Bu döneme ve devamındaki zamanlara dair bazı tarihi eserleri şehirde bulunan Arkeoloji Müzesi’nde bulmak mümkündür. Bunun yanı sıra kent çevresinde de pek çok tarihi kalıntıya rastlayabilirsiniz.
Eskişehir 1919-1922 arasında süregelen Kurtuluş Savaşı’ndan sonra şu anki modern halinde görüldüğü gibi yeniden inşa edilmiştir.
Eskişehir’de İklim ve Hava Durumu
Anadolu’nun çoğu bölgesi gibi burada da tipik Anadolu iklim koşullarına rastlanır; kış döneminde oldukça karlı ve soğuktur ve zaman zaman derece bakımından -15’e kadar inen dondurucu soğuklar bile görülür. Yazın ise düşük nem seviyesi sayesinde diğer kıyısal kesimlerin aksine oldukça elverişli, ama halen sıcak bir hava kentte hakim olur. Yaz geceleri serindir. Bahar dönemleri ise kentte rastlanılan en yağışlı zamanlardır.
Eskişehir’e Ne Zaman Gidilir?
Eskişehir’in genel iklim koşullarına bakıldığında, buraya seyahat için en uygun zamanın yaz mevsimi olduğu söylenebilir. Düşük nem seviyesi, bunaltıcı olmayan sıcaklar ve keyifli yaz geceleri buraya tatile gelen gezginlerin memnun olduğu koşullardandır. Siz de Eskişehir’e tatil için gitmeyi düşünüyorsanız yazın gitmeyi düşünebilirsiniz.
Eskişehir’de Din ve İnanç
Şehir içerisinde pek çok türbe ve kilise bulunuyor. Şu anda şehirde yaşayan genel halkın çoğunluğu Müslüman’dır.
Eskişehir Ekonomisi
Kent içerisinde bulunan pek çok organize sanayi bölgesi sayesinde şehrin ekonomisinin büyük bir bölümünü sanayi sağlamaktadır. Sanayinin yanı sıra tekstil, giyim, deri, gıda, ambalaj, ulaşım gibi alanlar da Eskişehir’in ekonomisine önemli miktarda katkıda bulunuyor.
Eskişehir’de Öne Çıkan Festivaller ve Etkinlikler
- Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri: Sivrihisar bölgesinin Nasreddin Hoca adlı beldesinde her Haziran ayında düzenlenen şenlik boyunca Nasreddin Hoca, hoşgörü gibi iklimlerle anılır. Katılımcılara ikramlar yapılıyor ve bir sergi düzenleniyor.
- Eskişehir Opera ve Bale Günleri: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen günlerde yerel ve dünya opera ve balesinin öne çıkan parçaları katılımcılar ile buluşturuluyor. Eğer siz de bu tarz sanat dallarına düşkünseniz mutlaka katılmalısınız; bu etkinlik genelde Mayıs ayında düzenleniyor.
- Uluslararası Eskişehir Film Festivali: Festival her Mayıs ayında düzenleniyor. 1998 yılından beri her sene düzenlenen festivalde yeni filmleri keşfedebilir, filmleri yaratan kişilerle tanışabilir ve sinema hakkında ufkunuzu genişletme fırsatı yakalayabilirsiniz!
Türkiye’de Tatiller, Bayramlar ve Önemli Günler
- Yeni Yıl (1 Ocak)
- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)
- Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)
- Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs)
- Demokrasi ve Milli Birlik Günü (15 Temmuz)
- Zafer Bayramı (30 Ağustos)
- Cumhuriyet Bayramı (28-29 Ekim)
- Ramazan Bayramı Arifesi (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 1. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 2. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 3.Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Kurban Bayramı Arifesi (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 1. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 2. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 3. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 4. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
Eskişehir Mutfağı
Anadolu Bölgesi’nin izlerini yemeklerinde de görebileceğimiz Eskişehir’de yemeğe ve tatlıya doyacaksınız. Fast-food dükkanlarından butik yemek yerlerine kadar şehirde deneyebileceğiniz pek çok restoran mevcuttur.
Peki Eskişehir’de mutlaka ne yemelisiniz? Kökeni Tatar mutfağına dayanan çiböreği denemekle başlayabilirsiniz. Daha sonra ise şehrin en meşhur yemeklerinden biri olan Balaban kebabı ya da köftesini yemelisiniz. Kuzu sorpa, göceli tarhana, düğün köftesi çorbası, kelem dolması gibi yemekleri de denemek isteyebilirsiniz.
Eskişehir’den Ne Alınır?
Özellikle Odunpazarı’nda alışveriş yapabileceğiniz pek çok yerin olmasının yanı sıra şehirde alışveriş merkezleri de vardır. Bir öğrenci kenti olduğu için burada caddeler her daim işlektir. Espark, Özdilek gibi alışveriş merkezlerine ek olarak şehirde Çukur Çarşı, Esnaf Sarayı gibi noktalar da oldukça güzeldir.
Söylenildiği gibi dünya rezervlerinin bir bölümü Eskişehir bölgesi içerisindedir; bu sebeple burada bulunan lületaşından pek çok güzel hediyelikler elde ediliyor. Siz de Eskişehir tatilinizden güzel bir hatıra ile dönmek isterseniz lületaşından yapılmış aksesuarlardan satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra bölgenin ünlü met helvası, cam süsler, sorkun çömleği gibi hatıralar da ilginizi çekecektir.