Türkiye Hakkında
Türkiye, sırf Batı ile Doğu’yu birleştiren bir köprü değil, tarih boyunca farklı kültürlere sahip pek çok topluluğun geçip gittiği ve geçip giderken izlerini bıraktığı bir ülkedir. En kıyısından en tepesine kadar, bir başka deyişle Ege’den Anadolu’ya kadar bütün kültürleri tanıyıp deneyimleyebileceğiniz bir fırsatı sizlere sunuyor Türkiye.
Camileri, kiliseleri, Roma dönemine özgü tiyatroları, çingeneleri, Hitit şehirleri, tapınakları ve daha pek çok farklı yapı ve etkinlikleriyle Türkiye baştan sona kadar inanılmaz dolu dolu bir hikaye anlatıyor. Buraya seyahat etmeyi tercih eden pek çok gezgin gördükleri pazarlar, arkeolojik açıdan önem taşıyan yapılar, alışveriş merkezleri ve koylar gibi pek çok noktaya hayran kaldıklarını belirtmekten çekinmiyor. Türkiye’de gezilecek ve görülecek o kadar çok yer arasından mevsime ve istediklerinize uygun bir şekilde bir tatil planı yapabilirsiniz; emin olmalısınız ki burada hemen hemen nereye giderseniz gidin, çıktığınız tatilden çok güzel ve bir o kadar özel anılarla döneceksiniz.
Türkiye’nin Kısa Tarihi
Dünyanın ilk şehirlerinden biri olan Çatalhöyük, Türkiye sınırları içerisinde MÖ 6500 senesinde kuruldu. Çatalhöyük bölgesinde tam olarak nasıl bir yaşam sürüldüğü bilinmese de geçimlerini çiftçilikten sağlayan ve dine bağlı olan bir halkın var olduğu öngörülür. Şehrin iklim değişikliği sebebiyle MÖ 5000’de terk edildiği varsayılmaktadır. MÖ 2600’de daha sağlam kentler kurulmaya başlanmıştır.
Türkiye’nin ilk medeniyeti olan Hititler, MÖ 2000 civarlarında buraya gelirler, ilk başta ikiye ayrılan medeniyet daha sonra tekrar birleşir. Yaşamları boyunca pek çok mücadeleye katılmışlardır. MÖ 1200’de “Deniz Adamları” olarak adlandırılan Egeliler onlara saldırdı ve Hititler ile beraber pek çok medeniyet yıkıldı. Ancak aynı zamanda bir başka tarafta yeni bir güç doğuyordu; Persler… Bu dönem de uzun sürmedi ve MÖ 334 senesinde Büyük İskender, Türkiye dahil bütün Pers İmparatorluğunu ele geçirdi. Büyük İskender de vefat edince Türkiye iki düşman krallığa ayrıldı. Bu olayı MÖ 279’da Batı Türkiye’nin istila edilmesi, Roma’nın 100 yıl boyunca ülke üzerindeki gücü ve 330’da Byzantium’un Constantine tarafından Constantinople’a dönüştürülmesi ve Bizans İmparatorluğu’nun gelişi takip etti.
Bizans döneminde ortaya çıkan Ayasofya gibi yapılar, sanat ve mimari alanında ortaya çıkan gelişmeler günümüze kadar gelmiş bulunuyor. Bizans döneminden sonra 1288’de Osman adlı bir kişinin Türkiye’de yeni bir devlet kurmasıyla Osmanlı dönemine adım atılır. 1453 yılına geldiğimizde İstanbul’un Fethi gerçekleştirilir ve Bizans İmparatorluğunun sonu gelir.
Osmanlı hükümdarlığı 1920-1922 yılları arasında gerçekleşen savaşla sona erdi. Hükümdarlık güç kaybettiğinde 1920 yılında General Mustafa Kemal Atatürk Ankara’da ulusal bir meclis kurar ve ordusuyla beraber savaşa çıkar. 1922 Kasım’da ise TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) saltanatı kaldırır. Mustafa Kemal Atatürk başkan olduğunda reformu ilan eder ve Türkiye daha modern ve laik bir hale getirir. Pek çok alanda yenilikler gerçekleştirmiştir. 1938’e, vefatına kadar başkanlığını sürdürür.
İkinci Dünya Savaşı’nda tarafsız kalan ülke 1952’de NATO’ya katılır. 21. yüzyıla geldiğimizde ise ülkenin ekonomik anlamda turizm ve tekstil gibi sektörlerde gelişmeye devam ettiğini görebiliriz.
Türkiye’de İklim ve Hava Durumu
Sahip olduğu coğrafik koşullar sebebiyle genel olarak oldukça ılıman iklim koşullarına sahip olsa da doğanın çeşitliliği ve dağların bazı kesimlerde kıyıya paralel uzanması farklı yerlerde farklı iklim koşullarına sebep olmuştur. Ülkenin kıyı kesimleri daha ılık bir havaya sahip olsa da Anadolu’ya doğru ilerledikçe daha sıcak yazlara ve daha sert kışa rastlanır.
Türkiye’ye Ne Zaman Gidilir?
İstanbul gibi noktalara gitmeyi düşünüyorsanız bu tip şehirlerin bulunduğu bölgeler sıcak yaz ve soğuk kışlar geçirir. Nisandan mayısa ve eylülden kasım ortasına kadar olan dönemler en ideal zamanlardır. Özellikle İstanbul bulunduğu konum dolayısıyla oldukça rüzgarlıdır.
Ege ve Akdeniz taraflarına baktığımızda ise tipik bir Akdeniz iklimi ile karşılaşırız; ılık kış ve kumsalları harika bir ortama çeviren sıcak yazlar. Özellikle Kuşadası, Antalya, Marmaris gibi pek çok kıyı şehrini tatiliniz için düşünebilirsiniz. Yaz mevsimi boyunca hava sıcak ve kurudur. Türkiye’de daha da ileri doğru gidersek bu sıcaklıklar yazın 40 dereceye kadar çıkabilir. İlkbahar, sonbahar ve yazın başları tatil için en güzel ve elverişli zamanlardır.
Türkiye’de Din ve İnanç
Türkiye’de halkın %99’u Müslüman’dır. Müslümanları, Ortodoks Hıristiyanları, Gregoryen Hıristiyanları, Katolikler, Süryaniler ve Protestan Hıristiyanlar takip eder.
Türkiye Ekonomisi
Dünyanın gelişmekte olan ülkelerinden biri olan Türkiye ayrıca dünyanın yeni yeni sanayileşmekte olan ülkelerinden biri olarak da biliniyor. Ülke, ziraat ürünleri üretmesinin yanı sıra sanayi, inşaat, hizmet, iletişim, turizm ve finans gibi pek çok sektörde kayda değer bir gelişme kaydetmiştir ve bu sektörler ekonomiye oldukça büyük katkı sağlar.
Türkiye’de Öne Çıkan Festivaller ve Etkinlikler
- Sarıgerme Uçurtma Festivali: Muğla’nın en güzel noktalarından biri olan Sarıgerme’de her sene düzenlenen Uçurtma Festivali’nde yüzlerce uçurtma havaya çıkar ve katılımcılar harika bir gün geçirir. Eğer nisan ayında Türkiye’ye Sarıgerme taraflarına gelmeyi planlıyorsanız hem yerel halkın hem de turistlerin ilgisini çeken bu festivale katılmalısınız.
- Ankara Uluslararası Film Festivali: Bahar döneminde gerçekleştirilen Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Ankara’nın en işlek noktası Kızılay’da pek çok yerli ve yabancı film gösteriliyor.
- Zeytinli Rock Festivali: Ege Bölgesi taraflarına doğru gitmeyi planlıyorsanız, genellikle ağustos ayı döneminde düzenlenen bu festival kaçmaz! Yerli rock müzik sahnesinin öne çıkan pek çok sanatçı ve gruplarının sahne aldığı Zeytinli Rock Festivali rock müzik severlerin uzun bir süredir buluşma noktası olarak biliniyor.
- İstanbul Caz Festivali: İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1994 yılından beri her yaz düzenlenen festivalde müziğe doyacaksınız! Yıllar boyunca yerli ve yabancı pek çok başarılı ismi sahnesinde misafir eden festival birbirinden güzel organizasyonlara imza atmaya devam etmektedir.
Türkiye’de Tatiller, Bayramlar ve Önemli Günler
- Yeni Yıl (1 Ocak)
- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)
- Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)
- Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs)
- Demokrasi ve Milli Birlik Günü (15 Temmuz)
- Zafer Bayramı (30 Ağustos)
- Cumhuriyet Bayramı (28-29 Ekim)
- Ramazan Bayramı Arifesi (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 1. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 2. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Ramazan Bayramı 3.Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından hemen sonra)
- Kurban Bayramı Arifesi (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 1. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 2. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 3. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
- Kurban Bayramı 4. Gün (Her sene değişiyor, Ramazan ayından 70 gün sonra)
Türk Mutfağı
Türk mutfağı, dünyada var olan en güzel mutfaklardan biridir; buraya seyahat eden ve yemeklerini tadan herkes Türk yemeklerini oldukça beğenir.
Anadolu’dan günümüze kadar gelen leziz kebapları, köfteleri, sac kavurmaları, karnıyarık gibi pek çok farklı yemekleriyle bambaşka bir yemek dünyasına adım atacaksınız. Türk mutfağının başka bir özel yemeği olan pilav, pek çok farklı türde servis edilir; bunlardan en popüleri Karadeniz bölgesine has olan hamsili pilavdır.
Bunların yanı sıra Türk mutfağı ayran, cacık gibi yoğurttan elde edilen lezzetler ile börek gözleme ve dolma gibi yiyeceklere de yer verir. Tatlı kısmına geçtiğimizde ise adım attığınız Türk tatlı dünyasından asla vazgeçemeyeceksiniz; baklava, kadayıf, aşure ve helva gibi pek çok tatlıyı şimdiden denenecekler listenize eklemelisiniz.
Türk mutfağı sadece yiyecek konusunda ünlü olmakla kalmayıp içecekleriyle de meşhur olmuştur. Yemeğin yanında iyi giden bir ayran veya yemek sonrası içilecek bir Türk kahvesi Türk kültürünün olmazsa olmazları haline gelmiştir.
Türkiye’den Ne Alınır?
Türkiye’nin tarihi ve günümüze kadar gelmiş kültür çeşitliliği sayesinde Türkiye seyahatinizden evinize götürebileceğiniz pek çok farklı hatıra vardır. Bu hatıralardan en öne çıkanları ise tarihten bu yana kültürel bir simge haline gelmiş olan halı ve kilimler, İstanbul’da Sahaflar Çarşısı’nda bulunabilecek tarihi Osmanlı kitapları ve nadir basımlar, leziz lokumlar, İznik’in meşhur çömlek ve seramikleridir.
Dediğimiz gibi, ülkenin her yerinde pek çok özel hatıra bulunuyor. Bursa ve Pamukkale’den alacağınız Türk tekstil ürünleri, Ankara’daki Çadırcılar Caddesi’nden alacağınız bakırlar, Ürgüp’te göreceğiniz ve özenli bir titizlikle üretilmiş eşsiz takılar ve daha pek çok hatıra oldukça ilginizi çekecektir.