Münih Hakkında
Berlin ve Hamburg’un ardından Almanya’nın en büyük üçüncü şehridir. Bavyera eyaletinin başkentidir. Avrupa Birliği içerisindeki en büyük on ikinci şehirdir. Münih ve çevre kasabalarında son nüfus sayımı sonrası 2,6 milyon kişi yaşadığı tespit edilmiştir. Bavyera Alpleri’nin kuzeyine kurulmuş olan şehir İsar nehrinin kıyısında bulunmaktadır. Şehrin sloganı ise “Mücnhen mag dich” yani Münih seni seviyor’dur. Münih Almanca’da München olarak telaffuz edilmektedir. München eski dilde Münichen olarak geçen ve anlamı keşişlerin yeri olan kelimeden gelmektedir. Hatta bu sebeple Münih’in armasında kollarını iki yana açan rahip simgesi bulunmaktadır.
Yaşam standartları bakımından Almanya’nın birinci dünyanın ise dördüncü önde gelen şehirlerindendir. Bu sebeple birçok göçmenin ilk sıralarda tercih ettiği şehirlerdendir. Almanya dahil Avrupa’da da sanat, ileri teknoloji, finans, yayıncılık, kültür, inovasyon, eğitim ve turizm bakımından öncü bir şehirdir.
Resmi dilleri Almanca‘dır. Avrupa Birliği üyesi olması sebebiyle kullandıkları para birimi Euro‘dur. Saat olarak Türkiye’den 1(bir) saat geridedirler.
Dünyanın en büyük 10 festivali arasında gösterilen ve her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Oktoberfest‘e de ev sahipliği yapan bir şehirdir. Bu festival her ne kadar insanlar için sadece birayı temsil etse de festival tüm Bavyera geleneklerinin tanıtımı için önemli rol oynar.
Alman teknolojisi ve BMW tarihini görmek isteyenlere tavsiyemiz kesinlikle BMW müzesini ziyaret edin. Ayrıca Dachau yani ilk toplama kampını ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Münih’e çok da uzak olmayan bu yerde sembol mezarları ve binaların içini gezebilirsiniz.
Şehir Almanya’nın en büyük futbol takımına da ev sahipliği yapmaktadır. Bayern München dünyaca tanınan ve dünya çapında birçok kupa kaldırmış takımlar arasındadır. Takıma ev sahipliği yapan Allianz Arena ise tam bir mimari harika. Futbol severlerin en az bir kere bu statta maç izlemelerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca yine bu şehrin ev sahipliğini yaptığı olimpiyat stadını ziyaret edebilirsiniz. İçinizde adrenaline karşı ufak da olsa bir ilgi varsa flying fox(uçak tilki) yapmadan geri dönmeyin.
Münih’in Kısa Tarihi
Münih’in kuruluş tarihi, bulunan eski belgelere göre MS 1158 olarak kabul görmüştür. Yaklaşık yirmi yıl sonra da Münih resmi olarak şehir ünvanı kazanmıştır.
1328 yılında IV. Louis, Kutsal Roma İmparatorluğu’nun başına geçtikten sonra şehri daha güçlü bir duruma getirebilmek için şehrin gelirini arttırmıştır. Şehir 15. yüzyılda Gotik mimarisinden etkilenmiştir. Hatta bu sebeple şehrin merkezi büyütülmüş ve birçok gotik yapı inşa edilmeye başlanmıştır. 1468 yılında da gotik yapılara örnek olarak verilebilecek Frauenkirche Katedrali’nin inşası başlamıştır. Katedral yapımının başlangıcından yaklaşık 20 sene sonra tamamlanabilmiş ve şehrin en büyük katedrali ünvanını almıştır. 2. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 6 yıllık süre zarfında toplam 71 hava saldırısına uğramıştır. Bu saldırılar şehrin ağır tahrip olmasına sebep olmuştur.
Münih’te İklim ve Hava Durumu
Ilıman okyanusal iklime sahip bir şehirdir. Şehir yaz aylarını serin kış aylarını ise çok soğuk geçirmektedir. Sıcaklık en fazla haziran, temmuz ve ağustos aylarında 17 derecelere çıkmaktadır. Ayrıca bilmelisiniz ki şehir en fazla yağışı da bu aylarda almaktadır. Kış aylarında en soğuk zamanlarını ocak ayında yaşan bu şehirde sıcaklık 0 derecenin altına düşmektedir. Ziyaretinizi gerçekleştireceğiniz en uygun aralık ise mayıs ve ekim arasıdır.
Münih’e Ne Zaman Gidilir?
Neredeyse her mevsim soğuk olan bir şehirdir. Buraya ziyaret gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız en uygun aralık tabii ki mayıs ve ekim arası olacaktır. Bu zaman aralığında sıcaklıklar yükseliyor olabilir fakat yılın bu vakti en yoğun yağış aldığı dönemdir. Fazla yağış alıyor olması gözünüzü korkutmasın çünkü şehir gezilecek yerleri ve tarihi dokusu ile sizi büyüleyecek. Ocak ayı şehrin en soğuk dönemi olsa dahi soğuk sizin için bir engel olmamalı.
Size özel olarak tavsiyemiz ise, tabii ki her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği ve hem şehrin hem de ülkenin en büyük festivali olan Oktoberfest vakti yani eylül ayının son haftası gelmenizdir. Festival dönemi burada konaklamak istiyorsanız yerinizi çok önceden ayırtmanız gerekmektedir. Aksi takdirde yer bulamayabilirsiniz.
Münih’te Din ve İnanç
Münih’te her dinden insanın bulunmasının yanında çoğunluğu Romen Katolikler oluşturmaktadır ve buradaki nüfusun yaklaşık %40‘ını oluşturmaktadırlar. Bunu yaklaşık %14‘lük oranla Protestanlar takip ediyor. Nüfusun geri kalan kısmını ise diğer dinler oluşturmaktadır.
Münih Ekonomisi
Almanya’nın teknoloji başkentidir. Bir çok önemli yapı ve bir çok büyük firmanın genel merkezi bu şehirde bulunmaktadır. Münih Teknik Üniversitesi‘nin şehre katkısı göz ardı edilemeyecek düzeydedir. Bunun yanında BMW, MAN ve Siemens gibi büyük firmaların genel merkezleri burada bulunmaktadır. Ayrıca Google, Microsoft, IBM ve Intel gibi uluslar arası büyük firmaların Almanya merkezli ofisleri de yine burada yer almaktadır.
Münih’te Öne Çıkan Festivaller ve Etkinlikler
- Oktoberfest: Almanlar’ın bira festivali olan bu festival her yıl 6 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Festival ekim ayının son haftası başlar ve yaklaşık olarak 16 gün sürer. Belediye başkanının büyük ahşap bira fıçısına çeşme takmasıyla başlayan festivalde Oktoberbest birası mayalanır. Bira bu festivale özel olarak mayalanır. Tat ve renk bakımından da farklı olan bira yüksek alkol oranına sahiptir. Katılım sağlamayı düşünüyorsanız yerinizi biran önce ayırtmalısınız çünkü festival tarihi yaklaştıkça bölge de bulunan otellerin doluluk oranları da artmaya başlıyor.
- Tollwood: Yazın ve kışın olmak üzere yılda iki kere gerçekleştirilen bir festivaldir. Yazın genel olarak müzik, sahne sanatları, görsel sanat gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanında tüm dünya mutfaklarından lezzetleri tadabilirsiniz. Ayrıca dünyanın bir çok noktasından gelen el işi hediyelik eşyaları da burada bulabilirsiniz. Kışa denk gelen festival ise daha çok christmas(noel) market olarak geçmekte ve yeni yıldan sonra da devem etmektedir.
- FilmFest München(Münih Film Festivali): Almanya’nın en büyük yaz film festivalidir. Her yıl yaklaşık olarak 80.000 ziyaretçiyi ağırlar ve birçok dalda film gösterime sunulur. Ayrıca yetenekli genç yönetmenlerin kendilerini göstermelerine de imkan tanır.
- Münchner Opernfestspiele(Münih Opera Festivali): Opera festivalleri arasında en köklü festival sayılan bu festival de bale, opera ve konser gibi etkinlikler sahne almaktadır. Eğer opera, bale ve konser gibi etkinliklere merakınız varsa ve yolunuz buraya düştüyse kesinlikle uğramanız gereken bir festival.
Münih’teki Tatiller, Bayramlar ve Önemli Günler
- Yeni Yıl (1 Ocak)
- Epifani (6 Ocak)
- Paskalya (Nisan)
- İşçi Günü (1 Mayıs)
- Hz. İsa’nın Göğe Yükselişi (Mayıs)
- Pantekost Yortusu (25 Mayıs)
- Katolik Yortusu (4 Haziran)
- Almanya’nın Birleşmesi (3 Ekim)
- Azizler Günü (1 Kasım)
- Noel (25 Aralık)
<
Münih’teki Temsilcilikler
Münih Başkonsolosluğu
Menzinger Str. 3, 80638 München
Tel: 00 49 89 1780310
Fax: 00 49 89 1785660
E-mail: konsulat.muenchen@mfa.gov.tr
Web: munih.bk.mfa.gov.tr
Münih Mutfağı
Almanya ve genelinde olduğu gibi burada da domuz eti, dana eti ve patates mutfağa hakimdir. Tüketilen hayvanların başında geyik, keklik, tavşan ve sülün gibi av hayvanları bulunmaktadır. Ayrıca bu şehirde adına Blau denilen alabalıkta sık tüketilmektedir. Daha önce de dediğimiz gibi burada hemen hemen her yemeğin yanında patates sunulmaktadır. Bazen de ekmekten yapılan knödel patates yerine servis edilebilmektedir. Almanlar birayı çok sevdiklerinden dolayı biranın yanında atıştırmalık olarak sosis ya da patates tüketmektedirler. Burada her çeşit ve lezzette sosis bulabilirsiniz. Bunların yanında burada tüketebileceğiniz diğer lezzetler arasında pretzel, leberkäse, obatza, auflauf, bratwurst ve jägerschnitzel gelmektedir.
Buraya gelip de Alman lezzetlerinin yanında farklı lezzetler de tatmak isterseniz eğer İtalyan, Çin, Türk, Amerikan ve Akdeniz mutfağı gibi bir çok dünya mutfağına erişebilirsiniz.
Münih’ten Ne Alınır?
Her şehrin kendine özgü bir arması olduğunu söylemiştik. Buradan kendinize ya da sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasında şehir arması, magnet, anahtarlık, şapka ve daha birçok ufak hediye alabilirsiniz. Bunların yanında vakumlanmış sosis, ev yapımı bira, Alman-Fransız ya da İtalyan şarapları alınabilecek alternatiflerdendir. Münih’te Rokoko tarzı ile işlenmiş porselenler yine hediye olarak tercih edilebilir.
Olur da Dachau‘ya uğrarsanız burayı ziyaret eden kişilerin çoğu yerden topladıkları taşları kendilerine hatıra olarak almaktadır.
Bir futbol severseniz ya da futbolu seven tanıdıklarınız varsa Bayern München futbol takımının forması güzel bir hediye olacaktır.
Modaya merakınız bulunuyorsa Almanya moda ile iç içe olan bir ülke, Münih ise birçok büyük ve tanınmış markayı ünlü sokak ve caddelerinde ağırlıyor.