Fransa Hakkında
Tarih, moda, kültür, sanat ve daha pek çok özelliği olan dolu dolu bir ülke karşınızda… İki bin yüzyıllık büyük mücadelelerle geçen geçmişiyle Fransa hem ekonomisi hem de turizmiyle Avrupa’nın önde gelen ülkesidir. Aynı zamanda Avrupa Birliğinin de kurucu ülkelerinden biridir.
Tarihi yapıları, müzeleri, dini merkezleri, sanat merkezleri, kırsal alanları, plajları ve kayak merkezleriyle Fransa turizmin göz bebeğidir. Yılda seksen iki milyon turisti ağırlayan bu ülke Avrupa’nın en çok ziyaret edilen ülkesi konumundadır.
Ülkenin resmi dili Fransızca olmasına rağmen pek çok farklı dil de konuşulmaktadır. Fransa azınlıkların çoğunlukla yaşadığı bir ülkedir. Ülkenin başkenti Paris de kültür ve turizm bakımından ülkenin öncü şehridir. Özellikle Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi ve Champs-Elysees Caddesiyle ön plana çıkmıştır. Paris dışarıdan en çok göç alan Fransız şehri olmasıyla da dikkati çeker.
Fransa şarap ve peynir kültürüyle de insanların ilgisini çeken bir ülkedir. Fransa mutfağı da dünya mutfaklarında yeri olan özel lezzetlere sahiptir. Soğan çorbası ve et yemekleri ön plandadır.
Fransa kültüre önem veren bir ülke olması sebebiyle pek çok uluslararası fuar, etkinlik, festival ve spor müsabakalarına da ev sahipliği yapar.
Başkent Paris, özellikle modaya yön veren bir şehirdir. Champs-Elysees Caddesinde birbirinden lüks marka ve butiklerin kreasyonlarını görebilirsiniz.
Fransa’nın Önde Gelen Şehirleri
Paris
Sen Nehri üzerine kurulmuş aşkın, sanatın ve modanın şehridir. Efsane sembolü Eyfel Kulesi sayesinde dünyanın her yerinden turist akınına uğramaktadır. Başkent Paris, ‘Işık Ülkesi’ olarak anılmakta ve her daim âşıkların en vazgeçilmez şehri olmuştur.
Lyon
Paris’ten sonra ülkenin ikinci büyük şehri konumundadır. Çok fazla Türkün yaşadığı bu şehir UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Zamanında ipek ticaret yolu üzerinde yer alması da şehre tarihsel bir kimlik kazandırmıştır. Croix-Rousse Tepesinden Lyon şehri mutlaka seyredilmeli.
Cannes
Film festivaliyle ön planda olan Cannes, lüksü ve doğa güzelliğiyle de dikkatleri çeken bir şehirdir. Cannes hem yaz tatilini geçirebileceğini sahilleri hem de kültürel mirasa sahip müzeleri ve mekânlarıyla güzel bir şehirdir.
Nice
Fransa’nın sahilleriyle ünlü şehirlerinden Nice tarihi yapıları ve doğasıyla turizm popülerliği vardır. Ayrıca Dünya Satranç Turnuvaları da Nice’de düzenlenmektedir.
Marsilya
Marsilya’nın Kuzey Afrika ve Avrupa arasında kalması Afrika kökenlilerin fazla Fransızların azınlık durumunda kalmasına neden olmuştur. Akdeniz’in önemli limanlarından olan Marsilya’daki Notre Dame Kilisesi’nde bulunan Meryem ve Çocuk İsa Heykelleri şehrin her yerinden görünür. Ayrıca Avrupa’nın ünlü Baden-Baden kaplıcaları da Marsilya’da bulunur.
Bordeaux
Fransa’da en kaliteli şaraplar bu şehirde üretilir. Ayrıca tarihi limanı sayesinde de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
Fransa Tarihi
Fransa MÖ 1.yüzyılda Galyalıların tam da yerleştiği bölgedir. Bölge aynı yüzyılda Roma İmparatoru Julius Caesar tarafından ele geçirilince bölge Roma kültürü ve diline doğru bir meyil göstermiştir. Bölge halkının Roma dili ve kültürü ile haşır neşir olmasıbugünkü Fransız kültürü ve dilini ortaya çıkmıştır. Bölgede Hıristiyanlık ise MÖ 2.-3. yüzyıllarda görülmeye başlamıştır.
Fransa Krallığının tarihi ise Karolenj İmparatorluğu’nun oğu Frank Krallığı, Batı Frank Krallığı ve Orta Frank Krallığı olarak üçe bölünmesiyle ortaya çıkmıştır. Bugünkü Fransa toprakları Batı Frank Krallığı sınırları içinde yer almaktadır.
Karolenj Krallığı 17.yüzyılda en parlak dönemini yaşadı. Bu dönemde Fransa, Avrupa’nın en kalabalık ülkesi haline geldi ve Avrupa’nın siyasetini ve ekonomisini yürütmeye başladı. Bununla beraber Fransızca da evrensel bir dil halini aldı. Fransız bilim insanları da aynı şekilde bu huzur ortamında büyük buluşlar yapmışlardır. Aynı zamanda 18. yüzyılda Fransa’nın deniz aşırı ülkelerde pek çok sömürgesi olmuştur.
Fransız Devrimi
Krallık sistemi 1789 Fransız devrimiyle son buldu. Bu dönem hem halktan hem de yönetimden pek çok insanın hayatını kaybetmesiyle döneme damgasını vurdu. Ölenler arasında dönemin Fransa kralı XVI. Louis ve eşi Marie Antoinette de bulunmaktadır.
1799’da ise Napolyon cumhuriyet rejimiyle ülkeyi yönetmeye başladı. Napolyon Savaşlarının ardından, Napolyon Avrupa kıtasının büyük bölümüne hakim oldu. 1815 yılında yapılan Wateloo Savaşı’ndaki Napolyon’un yenilgisine dek ülke cumhuriyetle yönetildi, sonrasında ülke tekrar krallığa döndü. Fakat kralın yetkileri bu defa kısıtlandı.
1830 yılındaki sivil ayaklanma, Temmuz Devrimi ile Bourbon Hanedanı tamamen kaldırıldı ve monarşiye geçildi. Bu monarşik yönetim Fransa’da 1848 yılına dek devam etti. Bu arada ilan edilen İkinci Cumhuriyet çok kısa süreli oldu ve III.Napolyon’un İkinci İmparatorluğu kuruncaya kadar devam etti.
1870 yılında Fransa-Prusya Savaşı’nı kaybeden III. Napolyon tahttan indirildi ve Üçüncü Cumhuriyet ilan edildi.
Fransa 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar sömürge devleti olarak Avrupa’nın İngiltere’den sonra en fazla sömürgeye sahip ülkesi olma özelliğini korudu.
I.ve II. Dünya Savaşları’nda Fransa hep galip taraftaydı, fakat çok fazla insan ve maddi kaynak yitirdi. Savaşlar sırasında kendi toprakları da Almanlar tarafından işgale uğradı. Savaş bitiminde Dördüncü Cumhuriyet ilan edildi. Fransa’nın dünya devletleri arasındaki eski gücü ve itibarı bu şekilde korunmaya çalışılmıştır.
Cumhuriyet ilan edildikten sonra Fransa elinde bulunan sömürgeleri korumaya çalışmış, fakat başarılı olamamıştır. Cezayir halkı bu uğurda sert bir direnişe başlamıştır. Bu konuda Fransa iç işlerinde büyük tartışmalar yaşanmış ve iş savaş durumuna gelmiştir.
1958 yılında zayıflamış bir cumhuriyet yönetiminin yerine cumhurbaşkanının yetkilerini artıran daha güçlü bir anayasayla beraber günümüzde hala kullanılan Beşinci Cumhuriyet kurulmuştur.
1962 yılında ancak Cezayir ile ilgili görüşmeler son bulup Cezayir’in bağımsız bir ülke olmasına karar verilmiştir.
Son dönemde Fransa’nın Almanya ile ilişkileri de olumlu yönde devam etmektedir. Bu tutum Avrupa Birliği ekonomik birliğinin oluşmasına da vesile olup 1999’da Euro’nun üye ülkeler arasında ortak para birimi olarak kabul edilmesini sağlamıştır.
Fransa İklimi ve Hava Durumu
Fransa’da Akdeniz, karasal ve okyanusal ikliminin iç içe geçtiği ılıman bir iklim görülür. Bunun nedeni Atlas Okyanusu’ndan esen rüzgârların tüm ülkeyi etkisi altına almasıyla alakalıdır.
Ülkenin özellikle kuzeybatısında bariz bir okyanus iklimi görülür. Bu bölgede kış dönemi ortalama sıcaklık 6°C, yaz dönemi ise 16°C’dir. Bu bölgede nem oranı yüksektir, yıl içinde oldukça fazla yağış alır.
Paris Havzası ise okyanus ve karasal iklimin bir geçiş bölgesidir. Bu bölgede yaz aylarında ortalama sıcaklık 33°C’ye kadar çıkar. Bu bölgede yağış miktarı ülkenin diğer bölgelerine göre daha düşüktür.
Karasal iklim ülkenin doğusunda bulunan dağlarla korunmuş ovalarda görülür. Bu bölgede kışlar sert geçer ve don olayının görüldüğü gün sayısı da epey yüksektir. Bu bölgede yıllık sıcaklık farkı da yüksektir.
Akdeniz iklimi ise ülkenin güneydoğu ve Aşağı Rhone Nehri ovalarında bariz görülür. Bu bölgede kış dönemi ılık geçer. İlkbahar dönemleri oldukça yağışlı geçer.
Fransa’ya Ne Zaman Gidilir?
Akdeniz iklime sahip Fransa kıyılarını yaz dönemi ziyaret ederseniz hiç pişman olmazsınız. Fransız Alplerinde ise kış dönemi, özellikle ocak ve şubat aylarında kayak yapmak inanılmaz keyiflidir.
Bunun dışında devamlı yağış alan iç kesimleri ise mayıs ve ekim ayları arasında ziyaret ederseniz rahatlıkla ülkeyi gezme şansınız olur.
Fransa’nın meşhur üzüm bağlarının bulunduğu Bordeaux bölgesine ise eylül ve ekim aylarındaki bağbozumu döneminde ziyaret edebilirsiniz.
Fransa’da Din ve İnanç
Fransa inanç özgürlüğünün hâkim olduğu laik bir ülkedir. Ülkede düzenli olarak kiliseye giden %5’lik bir dindar kesim bulunmaktadır. Hıristiyan dini dışında ülkede Müslüman, Yahudi ve Budist de bulunmaktadır. Ayrıca agnostik ve ateist bir kesim de ülkede gönül rahatlığıyla yaşamını devam ettirir.
Fransa’da Ekonomi
Fransa, Avrupa’nın ekonomik olarak güçlü ülkelerinden biridir. Özellikle tarım ürünleri bakımından Avrupa’da birinci sıradadır. Süt ürünleri bakımından ise Avrupa’da dördüncü sırada yer almaktadır.
Fransa tarım ürünlerinin yanında sanayide de güçlü bir ülkedir. Sanayi ülke gelirinin neredeyse yarısını karşılar. Buna rağmen ülkede işsizlik had safhadadır. Ülke bütçe açığı kapatmak adına savunma harcamalarını kesmiş ve vergileri yükseltmiştir.
1999’da Avrupa Birliği ülkeleri nezdinde tüm ülkelerde para birimi olarak Euro’ya geçilmiştir. Bu uygulama ülkede satın alma gücünü ve büyüme oranını artırmıştır. Ülke nüfusunun %3’ü tarım, %26’sı sanayi, %70’i hizmet sektöründe çalışır. İşsizlik oranı ise %9’dur.
Fransa’da Festival ve Etkinlikler
- Paris Karnavalı: Paris sokaklarında şubat ya da mart ayının bir Pazar günü gerçekleştirilen rengârenk bir festivaldir. Herkes rengarenk kostümlerle Gambetta metro istasyonundan Belediye Binasının önüne dek neşeyle, müziklerle farklı kostümlerle yürürler. Bu karnavalın ilk adı Şişman İnek Karnavalı anlamına gelen Promenade du Boeuf Gras’tır. Rivayete göre bu karnaval ilk yapılmaya başladığı dönemde kortejin en önünde inekler yürüdüğü için bu isim verilmiştir.
- Nice Karnavalı: Bu karnaval da her yıl şubat ayında yapılır ve 15 gün boyunca devam eder. Yine farklı farklı ilginç kostümler giyen insanlar seyircilere binlerce güzel çiçek fırlatır. Çiçeklerden yapılmış dev figürler ve atılan çiçekler sebebiyle şehrin 1 ay boyunca çiçek kokmasına neden olur.
- Cannes Film Festivali: Her yıl mayıs ayında gerçekleştirilen dünyaca ünlü film festivalinde birbirinden özel yirmiye yakın film yarışır ve en’ler seçilir.
- Avignon Festivali: Fransa’nın en özel sanat festivallerinden olan Avignon Festivali, Avignon şehrinde düzenlenir. Her yıl temmuz ayında düzenlenen bu festivalde şehrin farklı mekânlarında her tür sanat dalında birbirinden özel gösteriler düzenlenir. Fransa’nın en eski festivallerinden biridir.
- Işık Festivali (Fete des Lumieres): Fransa’nın Lyon şehrinde aralık ayında düzenlenen bu festival 4 gün sürer. Bu festival sırasında tüm şehir ışıklarla donatılır. Binaların cepheleri ışık gösterileri ve klasik müzikle bir sahne haline getirilir. Halk da evlerinin pencerelerine bu dönemde mum yakıp koyar. Bu festival Bakire Meryem şehri kutsama anısına gerçekleştirilir.
- Bastille Günü: Paris’te 14 Temmuz’da kutlanan bu gün, monarşinin yıkıldığı gündür. Tüm Fransa’da kutlanan bu özel gün, özellikle Paris’te 13 Temmuz’da başlar ve 14 Temmuz günü de devam eder.
- Montmartre Bağbozum Festivali: Montmartre’de bulunan üzüm bağında gerçekleştirilen bu bağbozumu festivali her yıl ekim ayında düzenlenir.
- Menton Limon Festivali: Fransa’nın sahil kenti Menton’da şubat ya da mart aylarında gerçekleştirilen bu festivalde eğlence, sanat ve turunçgiller buluşur.
Fransa’da Tatiller, Bayramlar ve Önemli Günler
- Yeni Yıl Tatili ( 1Ocak )
- Paskalya Tatili ( 28 Mart )
- İşçi Bayramı ( 1 Mayıs )
- Fransa’da “Ascension” tatili ( 5 Mayıs )
- Dünya Savaşı Zafer Günü tatili ( 8 Mayıs )
- Pentecôte tatili ( 16 Mayıs )
- Fransız Milli Bayramı ( 14 Temmuz )
- Toussaint tatili ( 1 Kasım )
- Dünya Savaşı Ateşkes Yıldönümü tatili ( 11 Kasım )
- Noel Tatili ( 25 Aralık )
Türkiye Temsilcilikleri
- Paris Büyükelçiliği
16 Avenue De Lamballe 75016 Paris
Tel: 00 33 1 53 92 71 11 / 00 33 1 53 92 71 12
Fax: 00 33 1 45 20 41 91
- Paris Başkonsolosluğu
184 Boulevard Malesherbes 75017 Paris
Tel: 00 33 1 56 33 33 33 / 00 33 1 56 33 33 50
Fax: 00 33 1 42 27 58 18
e-mail: parisbsk@wanadoo.fr
- Türkiye O.E.C.D. Paris Daimi Temsilciliği
9 RUE ALFRED DEHODENCQ 75116 PARIS FRANCE
Telefon: 00 33-1 42 88 50 02 00 / 33-1 45 20 94 26
Faks: 00 33-1 45 27 28 24
- Lyon Başkonsolosluğu
87, Rue De Sèze 69006 Lyon
Telefon: +33 4 72 83 98 40
Faks: +33 4 78 24 86 75
- Strazburg Başkonsolosluğu
Adres: 10, rue Auguste Lamey 67000 Strasbourg
Telefon: +33 03 88 36 69 10
Faks: +33 03 88 37 97 39
Consulat.strasbourg@mfa.gov.tr
- Marsilya Başkonsolosluğu
Adres: 363, Avenue du Prado 13008 Marseille-France
Telefon: +33 491 290 020
Faks: +33 491 227 821
Fransız Mutfağı
Dünya mutfaklarının en meşhurlarından olan Fransız mutfağı genel olarak ince nüanslara sahiptir. O kadar köklü bir tada sahiptir ki ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahi alınmıştır.
Fransız mutfağı ülkenin bölgelerine göre kendi içinde farklı özellikler barındırır. Ülkenin orta ve doğu bölgelerinde genellikle av eti tüketilirken, kıyı bölgelerinde kabuklu deniz ürünleriyle yapılan yemekler yaygındır. Paris ise turistik bir şehir olması sebebiyle tüm dünya mutfaklarını içerir.
Fransız mutfağı deyince herkesin aklına ilk gelenlerden biri de peynir ve şarap ikilisidir. Fransa’da 1000’den fazla peynir çeşidi ve 10 farklı bölgenin şarabı bulunur.
Kahveli ve kruvasanlı Fransız kahvaltısı da dünyaca ünlüdür. Dünyanın hiçbir yerinde Fransa’daki kadar lezzet kruvasan yiyemezsiniz.
Fransızlar için akşam yemeği çok önemlidir. Hafif bir içki ve çorbayla başlangıç yapılır. Özellikle soğan çorbası Fransa’nın meşhur çorbalarındandır. Ardından ana yemeğe geçilir. Ana yemekte Fransa’nın meşhur yemeklerinden salyangoz, at eti, kurbağa bacağı ya da av etiyle yapılan yemek yenir. Somon ve kaz ciğeri meşhur yemeklerdendir.
Fransız tatlıları ise makaron, sufle, ekler, krem brule, krep ve çikolatalardır.
Fransa’dan Ne Alınır?
Fransa’dan sevdiklerinize ya da kendinize alabileceğiniz en güzel hediye Fransız şarapları olacaktır. Birbirinden özel lezzette ve uygun fiyatta şarabı Fransa’dan temin edebilirsiniz. Dilerseniz peynir dükkânlarından beğendiğiniz peynirleri tadımlık alarak sevdiklerinize tattırabilirsiniz.
Fransa’nın başkenti Paris’ten ise Eyfel Kulesi ikonlarını taşıyan hediyelik eşyalar alınabilir. Ayrıca meşhur antika dükkânlarını ya da bitpazarlarını gezip retro eşyalar satın alabilirsiniz.