Lapland Hakkında
Avrupa ülkesi olan Finlandiya’nın kuzeyinde bulunan Lapland ya da Laponya bölgesi Kuzey Kutbunun hemen yanı başıdır. Bu sebeple bu bölgede hava sıcaklığı -50 derecelere kadar düşüş gösterir.
Lapland’de yaşayan yerli halk Sami ırkından gelmektedir. Dilleri Fince olup, Türkçe gibi Ural-Altay dil ailesindendir.
Lapland’in ziyaret edilmesinin en büyük nedeni muhteşem doğa olayı kuzey ışıklarını izlemektir. Kuzey Işıkları, bir diğer adıyla Aurora Borealis Kutup Bölgelerinde yeryüzünün manyetik alanıyla Güneş’ten gelen enerji yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan ışık oyunlarıdır.
Lapland bunun yanında geyikleri ve husky köpekleriyle de tanınır. Husky köpeklerinin çektiği kızaklarla güzel bir Husky safarisi enfes olabilir.
Lapland adeta beyazlar kraliçesidir. Hayatınızda hiç bu kadar fazla karı bir arada görmemişsinizdir. Karlar ülkesi Lapland’de çok fazla göl de bulunmaktadır, fakat kar örtüsü sebebiyle nerenin göl nerenin kara olduğunu anlamakta zorlanacaksınız.
Lapland’de snowmobilelerle bir gezi yapmak da mümkün. Bu gezi dışında ren geyikleriyle de geziye çıkabilirsiniz.
Lapland’in Kısa Tarihi
Lapland bölgesi, İsveç Krallığı döneminde 1634’den 1809’a kadar iki ilçeye bölünmüş haldeydi. Kuzey bölgesi Västerbotten ilçesinin bir parçası, güney bölgesi ise Ostrobothnia ilçesinin bir parçasıydı. 1809 yılında Lapland’in kuzey ve batı bölgeleri Oulu Eyaletine transfer edildi. Kraliyet anlayışıyla yönetilen Lapland bölgesi 1938’de Oulu Eyaletinden ayrıldı.
Finlandiya hükümeti Geçici Barış ve Devam Savaşı esnasında Nazi Ordusunun Lapland bölgesini kullanmasına izin verdi. Fakat 1944’de Sovyetler Birliği ile birebir yaptığı barış görüşmeleri esnasında Sovyetler Birliğinden Alman Ordusunu topraklarından çıkarmasını rica etti. Bunun sonunda Laponya Savaşı baş gösterdi. Savaş esnasında tüm sivil halk bölgeden çıkarıldı.
Alman ordusu bölgeden Norveç tarafına çekilirken tüm savaş taktiklerini kullandı. Lapland bölgesi bu esnada büyük tahribat gördü. Pek çok bina yerle bir oldu. II. Dünya Savaşı sonrası Lapland’in bir kısmı Sovyetler Birliğine devredildi. Savaş sonrası bölge yeniden inşa edildi. Büyük hidroelektrik santralleri ve sanayi oluşturuldu.
20.yüzyılın sonlarında Lapland ekonomisi gerilemeye başladı ve fabrikaların karı düştü. Buna paralel olarak insan nüfusunda da düşüşler yaşanmaya başladı.
2010 itibariyle de Lapland bölgesi ayrı iki bölge yerine tek bir bölge olarak kabul edilmeye başladı.
Lapland’in İklimi ve Hava Durumu
Lapland’de hava yaz dönemi ılık ve yağışlı iken kış dönemi kar yağışlı ve dondurucu soğuk şeklindedir. Kış mevsimi çok uzun geçer. Hava sıcaklığı -50 derecelere kadar düşer. Kalın kar tabakası aylarca kalkmaz. Göllerin üzeri de kalın bir buz tabakasıyla kaplanır.
Lapland’e Ne Zaman Gidilir?
Lapland yılbaşını karla geçirmek isteyenler için çok iyi bir alternatif olabilir. Kış dönemi çok soğuk olsa da yılbaşını kar konseptiyle geçirmeye değer. Bunun dışında Kuzey Işıklarının yoğun şekilde görüldüğü eylül ve mart ayları arasında Lapland ziyaret edilebilir. Fakat buraya seyahat etmeden evvel hava durumunu mutlaka kontrol edin.
Lapland’de Din ve İnanç
Finlandiya din özgürlüğüne önem veren bir ülkedir. Ülkede pek çok azınlık bulunduğundan pek çok dine mensup insan yaşamaktadır, fakat ülkede yaşayanların çoğu Hıristiyan’dır. Nüfusun %78’i Evangelist-Luteryan Kilisesine mensuptur. Nüfusun bir kısmı da Ortodoks Kilisesine mensuptur.
Son dönemde Balkanlardan, Somali’den, Rusya’dan, Estonya’dan ve Irak’tan da göç alınmıştır. Bu sebeple hem kültür hem de din çeşitliliği artmıştır. Bölgede pek çok Müslüman da yaşamaktadır.
Lapland’de Ekonomi
Laponya bölgesindeki yerel halk hala yarı göçebe bir hayat yaşamaktadır. Bölgede dağlar arasında ren geyikleriyle hareket ederler, bu sebeple bölge ekonomisinde ren geyiklerinin eti, sütü ve derisi çok etkilidir. Yerel halk çiftçilikle geçinir.
Bunun dışında bölgede madencilik yapılır. Norveç kıyılarında ise balıkçılık ön plandadır.
Lapland’de Festivaller ve Etkinlikler
- Festivals of the Midnight Sun: Haziran ayında gerçekleştirilen film festivalidir.
- Kalot Jazz ve Blues Festivali: Haziran ya da temmuz aylarında gerçekleştirilen müzik festivalidir.
- Luosto Clasik: Ağustos ayında gerçekleştirilen klasik müzik konseridir.
Lapland’deki Tatiller, Bayramlar ve Önemli Günler
- Yeni Yıl (1 Ocak)
- Kutsal Cuma (Mart-Nisan)
- Paskalya (Mart-Nisan)
- Hz İsa’nın Göğe Yükseldiği Gün (1 Mayıs)
- Yaz Ortası Günü (Haziran)
- Bağımsızlık Bayramı (6 Aralık)
- Noel (24-25-26 Aralık)
Lapland Mutfağı
Lapland’de Fin mutfağının en karakteristik yemeklerini yiyebilirsiniz. Özellikle av etiyle leziz yemekler pişirirler. Lapland’e giderseniz geyik eti ya da keklik etiyle pişirilmiş yemeklerinden tatmalısınız. Tabii coğrafi konumu sebebiyle de en güzel somonlar yine bu bölgeden çıkar. Somon yemeden buradan dönmemelisiniz.
Bölgede mantarlı ve kremalı çorba çeşitleri sıkça tüketilir. En çok tüketilen meyveler ise yaban mersini ve cloudberry denilen gülgillerden olan meyvedir.
Lapland’den Ne Alınır?
Finlandiya ve dolayısıyla Lapland oldukça pahalıdır. Buradan klasik hediyelik eşyalardan magnet ya da kartpostal satın alabilirsiniz. Daha özel bir şey satın almak isterseniz geyik derisinden yapılmış tasarım ürünleri tercih edebilirsiniz. Bunun dışında kışlık kıyafetler de satın alabilirsiniz.