Finlandiya

Finlandiya Hakkında

Nüfusunun azlığı ve refah seviyesiyle adından sıkça söz ettiren Finlandiya bir Kuzey Avrupa ülkesidir. Başkenti Helsinki olup ülke İskandinavya Yarımadasında yer alır.

Avrupa’nın nüfus yoğunluğu en az ve yaşam standartları en yüksek ülkesidir. Buna paralel olarak eğitim açısından da ülke epey üst seviyededir. Finlandiya’da eğitim ücretsizdir ve herkes bundan eşit olarak faydalanabilir.

Ülkenin resmi dili Fince, İsveççe ve Laponcadır. Yönetimi ise parlamenter sistemle başkanlık sitemini kapsayan yarı başkanlık sistemidir.

Ülkenin tamamı neredeyse dümdüz bir ovadır. Dağlık alanlar yok denecek kadar azdır. Bir Orta Asya ülkesi olmasına rağmen kuzey ülkeler topluluğu olan Nordik ülkeler arasında bulunmaktadır.

Finlandiya’yı bir nebze de olsa bize tanıtan mevzu ise Nokia telefon markasıdır. Marka bu ülkede doğmuştur, hatta ‘Nokia’ adını taşıyan bir köyleri de bulunmaktadır.

Finlandiya

Finlandiya’nın Kısa Tarihi

Ülke topraklarına insanlar bundan 10.000 yıl önce gelip yerleşmişlerdir. Bu bölgeye doğudan Rusya taraflarından ve Güney Baltık taraflarından gelmişlerdir ve bölgede 800 yıldan uzun süredir İsveç dili konuşulmaktadır.

Finlandiya 19.yüzyılın başına kadar uzun bir müddet İsveç topraklarına dâhildi. Bu süre zarfında Rusya ve İsveç bu topraklara hâkim olmak için pek çok kez çatışmıştır. 1809 yılında Rusya İsveç’i yenip Finlandiya’yı topraklarına katmıştır.

1809 ve 1917 yıllarına dek Finlandiya Rusya’nın hâkimiyetindeydi, fakat kendi içinde özerk bir yapıya sahipti. Bu yıllar arasından Finlandiya kültürü, dili ve ekonomisi büyük gelişme yaşadı. Fakat 20.yüzyıl itibariyle Rusya, Finlandiya’nın özerkliğini kısıtlamaya başladı.

1939 yılında Sovyetler Birliği Finlandiya’ya savaş açtı. İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar Finlandiya, Rusya ile yaptığı iki savaşı da kazandı. Savaş sonrası Finlandiya Sovyetler Birliği ile olan ilişkilerini bozmadı ve demokrasiyi devam ettirdi. Uzun bir müddet Finlandiya Avrupa ülkeleri ile Sovyetler Birliğiyle arasında tampon oldu.

Finlandiya savaşlar sonrasında bir tarım ülkesinden sanayi ülkesine dönüştü. Kırsal kesimler şehirlere göç başladı. Sonrasında ise halk İsveç’te iş gücünün fazla olması sebebiyle İsveç’e göçe başladı.

1990’lı yıllarda Sovyetler Birliğinin yıkılmasıyla ülkede ekonomi durgunlaşmaya başladı. Pek çok şirket iflas eşiğine geldi ve insanlar işlerini kaybettiler. Bu durgunluk Finlandiya’da başka bir alanın gelişmesine ve iş gücü sağlamasına neden oldu. Bu alan da teknoloji ve hizmet alanı oldu.

Bu alanın ülkede gelişmesiyle beraber Finlandiya göç almaya başladı. Eğitim sisteminin iyiliği buraya pek çok öğrenciyi de çekti.

1995 yılında Finlandiya Avrupa Birliği ülkeleri arasına katıldı. 2002 yılında da Avrupa Birliği ortak para birimi olan Euro’ya geçiş yaptı.

Sibleius Park / Helsinki / Finland

Finlandiya’nın İklimi ve Hava Durumu

Finlandiya oldukça soğuk bir ülkedir. Kış boyu kar yerden kalkmaz. Kış dönemi gündüz dahi hava sıcaklığı -10/-20’lere derecelere düşer. Ülkenin kuzeyinde hatta -30’lar dahi görülür. Kış dönemi Finlandiya genellikle karanlıktır. Bunun nedeni güneşin sabahın ilk saatlerinde doğup öğle saatlerinde batmasıdır.

Yaz dönemi Finlandiya’nın güney kısmında sıcaklık 20 derecelerde seyrederken kuzey kısmında en fazla 15 dereceye çıkar. Yaz dönemi yaz akşamları ve gecelerinde hava aydınlıktır, çünkü güneş geç batıp erken doğar. Ülkenin kuzeyinde yaz başlarında güneş hiç batmaz.

Finlandiya’ya Ne Zaman Gidilir?

Finlandiya’yı kuzey ışıklarını görebilmek için ekim-mart ayları arasında ziyaret edebilirsiniz. Bu eşsiz doğa olayını deneyimlemek epey ayrıcalıklı bir eylemdir.

Finlandiya’ya bir de güneşin batmadığı dönemleri deneyimlemek için gidebilirsiniz. Bu dönem ise mayıs-temmuz ayları arasındadır.

Finlandiya’da Din ve İnanç

Finlandiya’da yaşayanların çoğu Hıristiyan’dır. Yaşayanların büyük kısmı Evangelist-Luteryan Kilisesi’ne bağlıdır. İkinci büyük dinî kesim ise Ortodokslardır.

Finlandiya’da çok fazla Müslüman bulunmaktadır. Bunun yanında Katolik Kilisesi, Jehova Şahitleri, Advent Kilisesi bulunan diğer cemaatlerdir.

Helsinki Sokakları

Finlandiya’da Ekonomi

Finlandiya’nın ekonomisine serbest sanayi sektörü hâkimdir. 2014 yılı itibariyle gelirlerinde büyük bir artış sağlamıştır. Özellikle imalat ve ormancılık ile ilgili alanlarda büyük kalkınma göstermiştir.

İklim koşulları sebebiyle tarım alanında sadece ülke içi üretim yapılmaktadır. Kırsal kesimde halk özellikle tarım, ormancılık ve madencilik gibi sektörlerde çalışır.

Finlandiya ekonomisine büyük katkı sağlayan Nokia markasının 2013 yılında Microsoft’a satılması ülkeyi büyük oranda zarara uğratmıştır.

Finlandiya’da Öne Çıkan Festival ve Etkinlikler

  • Laskiainen: Paskalyadan yedi hafta önceden kutlanan bu festivalde Finlandiyalılar dışarda kayak yapıp kartopu oynayarak karın tadını çıkarırlar. Festival boyunca Finlandiya’ya özgü yiyecekler tüketirler. Bu yiyecekler arasında bezelye çorbası ve tatlı çörekler bulunur. Bu yiyeceklerin gelecek yılar bereket getireceğine inanılır. Bu festival aynı zamanda baharın gelişinin de bir nevi kutlamasıdır.
  • Paskalya: Paskalyanın ilk gecesi Finli çocuklar söğüt dallarını süsleyip rengârenk büyücü kıyafetleriyle insanların kapılarını çalıp bu söğüt dallarını sağlık, mutluluk, bolluk gibi güzel temennilerle hediye ederler. Karşılığında da insanlardan hediyeler alırlar. Bazı bölgelerde aynı dönemde büyük ateşler yakılıp kötü ruhlar kovulur.
  • Vappu: Finli işçi sınıfının günü olan Vappu 30 Nisan’da kutlanır. 1 hafta önceden başlayan kutlamalarda sokaklar, parklar, barlar insan kaynar.
  • Juhannus: Finlandiya’da yaz ortasının kutlandığı günüdür. Haziran ayının son hafta sonu kutlanır. Bu gün resmi tatil ilan edilmiştir. Göl ve deniz kenarında kutlanan bu festival zamanı şehirler bomboş kalır. Çok büyük ateşler yakılıp içkiler içip dans edilir.
  • Wife Carrying Festival: Finlandiya’nın en ünlü ve ilgi çeken festivali olan ‘’Eş Taşıma Festivali’’ temmuz ayında yapılır. Yarışmacılar çift olarak yarışır ve engelli bir parkuru eşlerini taşıyarak bitirmeye çalışırlar. Bu festival komşu köylerden sıkça kız kaçırma sonrasında ortaya çıkmıştır. Yarışmaya katılmasa bile binlerce insan bu yarışmayı izlemeye gelir.
  • Svenska Dagen: Finlandiya’da kasım ayının ilk günlerinde İsveç Günü olarak kutlanan etkinliğidir. Bu festival ile ülkede bulunan İsveçliler bir arada tutulmaya çalışılır.

Finlandiya

Finlandiya’daki Tatiller, Bayramlar ve Önemli Günler

  • Yeni Yıl (1 Ocak)
  • Epifani (Hıristiyan Yortusu-6 Ocak)
  • Kutsal Cuma (25 Mart)
  • Paskalya (28 Mart)
  • Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)
  • Yükseliş Günü (5 Mayıs)
  • Yaz Dönümü Günü (24 Haziran)
  • Finlandiya’nın Bağımsızlık Günü (6 Aralık)
  • Noel Arifesi (24 Aralık)
  • Noel (25 Aralık)
  • Noel Ertesi (26 Aralık)

 

Finlandiya’daki Temsilcilikler

  • Helsinki Büyükelçiliği

Adres: Puistokatu 1B A3 00140 Helsinki/Finland

Telefon: 00 358 9 612 261 00

Faks: 00 358 612 261 50

embassy.helsinki@mfa.gov.tr

http://helsinki.be.mfa.gov.tr

Finlandiya Mutfağı

Rus ve İsveç mutfağından etkilenmiş olan Fin mutfağında özellikle dana ve domuz etiyle yapılmış güveçler meşhurdur. Bunun yanında geyik etini de yemeklerinde çok fazla kullanırlar.

Finlandiya mutfağında süt, yoğurt, yumurta ve peynir gibi ürünler de sıkça tüketilir. Her yemeğin yanında da mutlaka haşlanmış yumurta ve karnabahar görürsünüz. Kış dönemi sıkça tüketilen Hernekeitto denilen bezelye çorbası da Fin mutfağının vazgeçilmezidir.

Finlilerin kahvesi de Türk kahvesi gibi demlenir. Kahvenin yanında Pulla denilen şeker ve tarçına bulanan çörek yerler.

Finlandiya Yemekleri

Finlandiya’dan Ne Alınır?

Finlandiya’dan ülkeye özgü ren geyiğinden yapılmış post ve hediyelik eşyalar, kışlık şapka ve eldivenler alabilirsiniz. Bir de yün battaniyeleri kışın vazgeçilmezlerindendir. Finlandiya’da çok fazla alışveriş yapacağınız yer bulunmamaktadır.

Gezmekten ve gezdiği yerlerin fotoğrafını çekmekten çok hoşlanıyor. Anadolu'nun bin yıllık güzellikleri ve hoşgörüsüyle, Mısır'ın antik özellikleri onu aşırı cezbediyor. Bu esnada batının da iyi yanlarını alarak, hayatın huzurla yaşandığı Avrupa kasabalarına oldukça ilgi duyuyor.