Gayrettepe metro istasyonunda bekliyorsunuz. İşe kaçta varacağınızı düşünüyorsunuz. Bir 5 dakika da geç kalmışsınız mesela. Telefonunuz çekmiyor, siz de size biçilen panolara göz gezdirerek kalan 4 dakikanızı boş boş geçiriyorsunuz. Tek amacınız bir yerden bir yere gitmek… Ama bazı istasyonlar var ki bırakın beklemeyi; kitabınızı alıp okuyasınız, bilgisayarınızı alıp oracıkta çalışasınız gelir. Sizlere beklemelere doyamayacağınız 8 metro istasyonunu listeliyoruz.
1- Toledo Metro İstasyonu Napoli, İtalya
Kendinizi bir gün Napoli‘nin 50 metre altında, su ve ışık temalı Toledo Metro İstasyonu‘nda bulursanız aklınıza bizi getirin. Sanki fırça ile tuvale ışık damlatmışsınız gibi duran Toledo istasyonu dünyanın en etkileyici metro istasyonu olarak kabul ediliyor.
2- Rådhuset İstasyonu, Stokholm, İsveç
İsmini adalet sarayından alan Rådhuset, 1975 yılında yapılmıştır. Organik maddelerden oluşan ve doğal mağara yapısı ile oluşan Stokholm’deki metro istasyonunu gezerken, yine 1975 yılında çıkmış İskender Doğan’ın Kan ve Gül parçasını dinlemek lezzetli olabilir.
3- Arts Et Métiers İstasyonu, Paris, Fransa
1904 yılında kullanıma açılan ve ismini Arts et Métiers müzesinden alan Arts et Métiers meto istasyonu ilk zamanlarında bu kadar gösterişli değildi. 1994 yılında Belçikalı çizgi film sanatçısı François Schuiten‘in Jules Verne’in eserlerinden esinlendiği metro istasyonundayken kendinizi Nautilus’da hissedeceksiniz.
4- Kievskaya, Mayakovskaya ve Park Pobedy İstasyonu, Moskova, Rusya
Dünyanın en eski metro sistemlerine sahip Moskova’nın bağrındaki Kievskaya ve Mayakovskaya istasyonları açıldığı 1935 tarihinde dünyanın en uzun yeraltı ulaşım hattıydı. Park Pobedy istasyonu ise yerin 70 metre altında olmasından dolayı halen dünyanın en derindeki metro istasyonu ünvanını taşıyor. Tamamen doğal taş ve mermerlerden yapılan, Rus sanatçıların elleriyle tasarlanan yapıtlar metro duvarlarını süslüyor. Bu sebepten dolayı istasyonların çokça kullanılan ismi “Yeraltı Sarayı“dır.
5- Napoli Üniversitesi Metro İstasyonu, Napoli, İtalya
New York’lu tasarımcı Karim Rashid’in tasarladığı Napoli Üniversitesi Metro İstasyonu tam anlamıyla akademik bir çalışmadır. Antik Roma’yla birlikte, modern dünyanın parçalarıyla ve bilimle yoğurulan hamurundan renkli, göz alıcı ve içinden çıkmak istemeyeceğiniz bir metro durağı ortaya çıkmış.
6- Belediye İstasyonu, New York, ABD
İngilizce ismini “City Hall Station” olarak söylediğinizde çok havalı oluyor ama bildiğiniz belediye metro istasyonu. 1945’te kullanıma kapatılmış ve günümüzde sadece trenlerin manevraları için kullanılmaktadır. İkinci Dünya Savaşı filmlerinde çok rahatlıkla mekan olabilecek istasyonu günümüzde yalnızca yüksek ödeme kapasitesine sahip müze müdavimleri görebiliyor.
7- Olaias İstasyonu, Lizbon, Portekiz
İnşaatı devam eden bir geminin içindeymişsiniz hissi veren Olaias Metro İstasyonu, 1998 Expo için oluşturulmuş. Kimine göre biraz zorlama olan bu yapının içinde metro beklemenin sıkıcı olduğunu kimse söyleyemez.
8- Georg-Brauchle-Ring, Marienplatz ve Candidplatz İstasyonları, Münih, Almanya
Münih’in göbeğindeki bu üç tren istasyonu, bekleyenlerine renkli ve beklemesi keyifli bir ortam yaratmasının yanı sıra, yer yüzündeki tarihi binaların yeraltında renkli yansımaları olarak düşünülüyor.
9- Olympia-Einkaufszentrum, Münih, Almanya
İsminden de anlaşılabileceği gibi Almanya’nın iki olimpik şehrinden Münih’in Olimpik alanlarına yakın bulunan Olympia-Einkaufszentrum metro istasyonu, ilk baktığınızda kendinizi bir ses stüdyosunda hissetmenizi sağlıyor. Renkleriyle Münih’in yeşilini, sportif havayı çok yansıtamasa da kendinizi dev bir stüdyoda hissettirerek etrafınıza hayran hayran bakmanızı sağlıyor.
10- Plac Wilsona Metro İstasyonu, Varşova, Polonya
Wilson Meydanı anlamına gelen Plac Wilsona’daki metro istasyonu, 2005 yılında açılmış, 2008 yılında da yılın en iyi metro istasyonu ödülünü almıştır. Metro platformuna inerken karşılaştığınız iç içe geçmiş elipsler mekanı olduğundan daha büyük ve ihtişamlı gösterirken, “oha falan” oluyorsunuz.
11- Hafencity Metro İstasyonu, Hamburg, Almanya
Yine bir ünivesite durağıyla karşınızdayız. Hafencity Üniversitesi metro durağı renkli ve ateş eder nitelikte. İlk bakışta renkli ışıklar biraz Red Light havası estirse de, düşünsenize sabah okula giderken her gün bu durakta iniyorsunuz.
BONUS: Boğaziçi Üniversitesi Metro Durağı
Biraz acemiyiz belki ama niyet güzel en azından.