Batı Karadeniz gezisi yapmak demek birçok kenti ve Türkiye’de gezilecek birçok durağı görebilmek demek. Ülkemizin gezip görülecek yerleri her bölgede farklı farklı çıkıyor karşımıza. 7 bölgede de o kadar çok gezilecek yer var ki… Karadeniz de bu yerlere sahip bölgelerimizden biri. Doğu Karadeniz’in yemyeşil yaylaları kadar Batı Karadeniz’in tarihi de gezginlere cezbedici geliyor. Ben de daha önce gerçek anlamda Batı Karadeniz gezisi yapmadığım için en yakın planım olarak bu seyahati organize etmeye başladım. Bunun için bazen Batı Karadeniz turlarına katılabilir bazen de hafta sonu turlarıyla Bolu’ya gidebilirsiniz örneğin. Ben de bu kapsamda Batı Karadeniz’de görebileceğim hangi yerler var, nereler önemlidir araştırırken aşağıdaki rotayı çıkardım.
Eğer sizin de aklınızda Batı Karadeniz gezisi yapma fikri varsa yola çıkmak için hiç düşünmeyin derim. Doğası, tarihi, kültürel değerleri ve yemekleri ile Batı Karadeniz gerçekten görülmeye değer.
Batı Karadeniz
Öncelikle Batı Karadeniz nerede tam olarak onu anlatmak istiyorum. Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve Kızılırmak Deltasının batı kenarından başlayan bu bölge içerisinde birçok il yer alır. Adapazarı ve Bilecik’in doğusuna kadar uzanan Batı Karadeniz’in en gelişmiş şehri Zonguldak’tır. Kastamonu, Bolu, Düzce, Bartın, Karabük, Sinop, Çankırı illerini kapsayan Batı Karadeniz’de madencilik, ormancılık ve balıkçılık önemli geçim kaynakları arasında yer alır. Batı Karadeniz’in en önemli katkısı ise maden çıkarma ve işleme alanındadır.
Batı Karadeniz Turu İle Görülecek Yerler
Otobüse bindik ve yola çıktık. O andan itibaren birçok keşif durağı olacak rotamızda. Hem doğa ile iç içe olup hem de tarihi yerleri ziyaret edeceğiz. Batı Karadeniz turları ile siz de nereleri görebilirim diye merak ediyorsanız, rota şöyle;
Amasra
Adını mitolojiye göre bir amazon kraliçesinden, tarihsel anlatıma göre de bir Pers prensesinden alan ve Fatih Sultan Mehmet’in ‘Lala Lala Çeşm-i Cihan (Dünya’nın Gözü) bu mu ola?’ dediği ve hayranlığını ifade ettiği Uyuyan Prenses lakaplı Amasra. Amasra’da görülecek yerler arasında muhteşem manzaralı Bakacak Tepesi yer alıyor. Amasra’nın gezi durakları arasında ayrıca Boztepe olarak adlandırılan çok farklı bir yer var. Burada da yine çok güzel bir Amasra manzarası karşılıyor bizi. Ada ile anakarayı birbirine bağlayan Kemere Köprüsü de Amasra’nın gezi duraklarından biri. Bir müze kent olan Amasra’nın sokaklarında dolaşırken kilise camisini, şehir surlarını ve Ceneviz armalarını görmek mümkün. Amasra’nın simgesi olmuş ahşap işlerinin günümüzde merkezi olan Çekiciler Çarşısı da kentte görülecek yerler arasında.
Safranbolu
Tarihi Safranbolu’da görülecek yerler arasında elbette dünyaya nam salmış evleri yer alıyor. Safranbolu evleri arasında en meşhuru ise 1893 yılında tamamlanan ve muhteşem bir manzaraya sahip olan Kaymakamlar Konağı oluyor. Kaymakamlık Konağı içerisinde hayat, harem ve selamlık bölümlerini görmek mümkün. Safranbolu tarihinin izlerini görebileceğimiz sokaklardan kent merkezine doğru ilerlerken eski Semerciler, Manifaturacılar, Bakırcılar ve Demirciler çarşıları da Safranbolu gezi listesinde yer alıyor. Akçasu Kanyonu ve öyküsüyle ilginç olan İzzet Mehmet Paşa Cami, Cinci Han ise Safranbolu’nun en ilgi çekici durakları arasında yer alıyor. Tarihi çarşının içinde yapacağımız yürüyüş içerisinde Köprülü Mehmet Paşa Cami ve bahçesindeki güneş saati, Yemeniciler arastası, Safranbolu Çarşısı, Bektaşiliğin izlerinin hala görülebildiği ve bölgenin en eski köylerinden birisi olan Yörük Köyü de Safranbolu’da gezilecek yerler arasında bulunuyor.
Abant Gölü
Muhteşem manzarası ile Abant Gölü, Bolu’da yer aldığı için Batı Karadeniz sınırlarına da dahil oluyor. Abant Gölü hem yaz hem kış hem de bahar aylarında görülmeye değer yerlerimizden. Abant Gölü’nde bol bol fotoğraf çekebilir, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Hafta sonu turları ile günübirlik ziyaret edebilme imkanı verdiği için Abant Gölü’ne hemen her fırsatta gitmek mümkün oluyor. Abant’ın tertemiz havası ile kendimizi yenilerken, muhteşem yansıma fotoğrafları çekeceğiz burada.
Yedigöller
Batı Karadeniz’de görülecek bir başka yer ise Yedigöller oluyor. Abant Gölü ile birlikte günübirlik turlar ile görülecek yerler arasında bulunan Yedigöller, Batı Karadeniz bölgesinin en zengin bitki örtüsüne sahip yeri. Doğa ile baş başa kalınabilecek, her köşesi ayrı bir heyecan yaratan Nazlı, Sazlı, Derin, Serin, Büyük, Küçük, Kuru olarak isimlendirilmiş gölleri ile bir doğa harikası burası. Birçok farklı türde ağaç ve birbirinden güzel manzaralarda fotoğraf imkanı sunuyor Yedigöller. Yeşilin her tonunu görebileceğimiz orman içerisinde yürüyüş yaparken yorgunluğu ise, mangal keyfi yapabileceğimiz restoranlarda atıyoruz. Batı Karadeniz gezisi için bir güzelliği daha keşfetmiş oluyoruz. Yedigöller turları ile hayatın stresine mola veriyoruz.
Güzeldere Şelalesi
Düzce’ye bağlı Güzeldere Şelalesi de Batı Karadeniz gezisi için bir diğer rota oluyor. Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından “Orman İçi Dinlenme Yeri” olarak tescil edilmiş bir yer Güzeldere Şelalesi Tabiat Alanı. Kayın, Gürgen, Köknar, Porsuk, Sarı çam, Karaçam, Kestane, Ihlamur, Akçaağaç gibi bir çok ağaç türüyle kaplı bu doğa harikası mekanda yöresel ürünlerden hazırlanmış keyifli bir kahvaltıyla güne başlıyoruz. Türkiye’nin en yüksekten akan şelalesi (135 m) olma özelliğine sahip bu doğa harikasını gördükten sonra sırada bol bol fotoğraf çekmek var. Güzeldere Şelalesi ile birlikte aynı güzergahta yer alan Efteni Gölü de görülmeye değer. Çünkü burada 175 kuş türünden 123 adeti, dünya doğayı koruma birliğinin kırmızı listesinde yer alıyor.