İskeçe Karnavalı adını daha önce duymuş muydunuz? Peki tıpkı Rio Karnavalı’nı andıran görüntüleriyle İskeçe Karnavalı’nın hemen yanı başımızda, komşumuz Yunanistan’da yapıldığını biliyor muydunuz? Eğer cevabınız hayırsa bu sene mutlaka İskeçe Karnavalı’na gitmelisiniz. Yok siz zaten festival insanıysanız ve ‘tabii ki İskeçe Karnavalı’nı biliyorum’ diyorsanız bu seneki karnavalı da kaçırmayacaksınızdır muhtemelen.
İskeçe Karnavalı Nedir?
İskeçe, her yıl şubat ya da mart aylarında renkli ve bol eğlenceli bir karnavala ev sahipliği yapıyor. Görsellik ve eğlence anlayışıyla dünyanın en önemli karnavalların biri olan Rio Karnavalı’nın Balkanlardaki yansıması olarak kabul edilen İskeçe Karnavalı’nın en görkemli etkinliği olan karnaval yürüyüşü bu yıl 09-10 Mart tarihinde gerçekleşecek.
Bölge halkının “bin bir rengin şehri” dediği İskeçe, yüzyıllardır bölgede yaşananların izlerini taşıyor. Çok kültürlü yapısı ve zengin tarihiyle misafirlerini karşılayan bu küçük, ama eğlenceli kentte eğlence günlük yaşamın önemli bir parçası. Kentin bu özelliği ve tarihi yapısı özellikle son yıllarda ön plana çıkan İskeçe Karnavalı’na ev sahipliği yapmasına da etki etmiş. Kentte her yıl düzenlenen karnavalda, binlerce kişi sokaklarda dans ediyor, katılımcılar, yüzlerini renkli renkli boyuyor, ilginç ve farklı kostümler giyerek karnaval yürüyüşüne katılıyor.
İskeçe Karnavalının Tarihi
Dünyanın en önemli karnavallarından olan Venedik ve Rio’da da olduğu gibi İskeçe Karnavalı’nda da öne çıkan unsur kostümler. Rengarenk ve ilginç kostümleriyle dünyanın hemen her yerinden gelen ziyaretçiler, şehrin ana caddesini şölene çeviriyor. Festival yürüyüşünde dans ve eğlence tabii ki eksik olmuyor, karnaval, şehir standındaki havai fişek gösterileriyle son buluyor. Peki neden insanlar yüzlerini boyuyor ve rengarenk kostümler giyiyor. Bunun dini bir anlamı mevcut. İnanışa göre, Hz. İsa’nın peygamber olacağı halk arasında söylenmeye başladığında Hz. Meryem, dönemin yöneticileri tarafından oğlunun öldürüleceği haberini alır ve endişelenir.
Bu duruma engel olmak isteyen halk, İsa’nın bulunmaması ve diğer çocuklardan ayırt edilmemesi için tüm çocukların yüzlerini boyar. Günlerce boyalı yüzleriyle yaşayan çocuklar, bir pazar günü İsa’nın öldürülmeyeceği haberini alınca topluca yıkanarak tertemiz bir pazartesiye uyanır. İşte o zamandan bu yana, Hz. İsa’nın hayatının kurtulmasının sevinciyle halk, bu dönemi eğlenerek kutlar. Temiz Pazartesi için gece olduğunda temizlenerek uyurlar.
Yüzyıllar öncesinden günümüze gelen bu efsane yüz binlerce kişinin neşeyle kutladığı bir karnavala ilham olmaya ve komşumuza kış aylarında canlılık ve neşe getirmeye devam ediyor.