Arda Türkmen: Kuzey Kutbu’na Seyahat Etmek İsterdim

“Arda’nın Mutfağı” programıyla evlerimize misafir olan Arda Türkmen enerjisi, farklılığı ve işindeki başarılarıyla gönülleri fethediyor. Klasik şef tanımını yeniden yazan, samimi ve sempatik tavırlarıyla bizden biri olan Arda Türkmen ile kariyer süreci, sıra dışı tarifleri, seyahat gündemi ve yemek deneyimleri üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

arda türkmen Sizi “Arda’nın Mutfağı” programıyla tanıdık. Yeteneğinizi ne zaman keşfettiniz ve profesyonelleştirmeye karar verdiniz?

Mutfaktaki yeteneğimi anneannem ve babam sayesinde çocukken keşfettim. Arkadaşlarımla sokakta oynadıktan sonra bizim eve gelirdik ve onlara yemek yapardım. Mutfaktaki yeteneğimi keşfetmemin ardından Roka Davet’i kurmaya karar verdim ve bu yeteneğimi daha profesyonel bir seviyeye taşıdım.

Restorancılık maceranız nasıl başladı?

Üniversitede işletme okudum. Antalya’da başarısız bir restorancılık maceram oldu. Derken Roka Davet’i kurdum. Bir yandan Roka Davet devam ederken bir yandan da diğer restoranım olan Leblon’u hayata geçirdim. Ardından sırasıyla Forneria, Mükellef ve Mükellef Ocakbaşı derken restorancılık maceram başlamış ve devam etmiş oldu.

Tariflerinizi oluştururken nelerden ilham alıyorsunuz?

Tariflerimi oluştururken daha önce yaptığım tariflerden; aslında kısacası her şeyden ilham alıyorum. Yemek yapmayı sevdiğim için çevremdeki her şey bana ilham verebiliyor. Ve bu durum beni daha da mutlu ediyor.

“Yediğim en garip yemek Kamboçya’daki kızartılmış çekirgeydi”

arda türkmen

Yemeyi en sevdiğiniz ve yapmayı en sevdiğiniz yemek nedir?

En sevdiğim yemekler zeytinyağlı biber dolması ve içinde patlıcan olan her yemek… Yapmayı en çok sevdiğim yemekler ise tatlı olan her şey :)

Peki bu zamana kadar yediğiniz ve bir daha yemem dediğiniz en garip yemek neydi?

Kamboçya’ya gittiğimde sokakta satılan kızartılmış çekirgeyi unutamıyorum. Tatsız bir deneyimdi benim için bu yüzden de bir daha yemem sanırım.

Türk yemeklerini hiç bilmeyen bir turiste menü yapmanızı istesek…  

Aslında herkesin söyleyeceği ve Türk mutfağı ile özdeşleşmiş baklava, döner, kebap gibi klasik lezzetler dışında zeytinyağlı yemekler bana daha cazip geliyor. Ülkemize gelen bir turiste menü hazırlarken klasiğin dışında, daha farklı yemekleri sunmayı tercih ederim. Örneğin zeytinyağlı enginar ya da karnıyarık gibi yöresel yemekleri turistlerin tatmasını isterim.

Son yılların seyahat trendlerinden biri de gurme turları. Arda Türkmen’in önereceği gurme şehirler var mıdır?

Eğer gerçekten güzel yemekler yemek istiyor ve değişik tatlar denemeyi düşünüyorlarsa San Sebastian, Gaziantep, Alaçatı, Antakya, İtalya’daki bütün şehirler ve Japonya’ya gitmelerini öneririm.

“Mutfakta önemli olan hayal gücü ve cesur olmaktır”

arda türkmen

Mutfağın dışında Arda Türkmen nasıl biri? İlgi alanları neler?

Mutfağın dışında da oldukça sakin biriyim. Çalışmadığım zamanlarda genelde evde olmayı tercih ediyorum ya da restoranıma gidiyorum. Hafta içleri muhakkak spora gidiyorum. Hafta sonları ise daha çok arkadaşlarımla birlikte bisiklete biniyorum.

Sizi sosyal sorumluluk projelerinde de sıkça görüyoruz. Gönüllü olma sürecinizden ve içinde yer aldığınız projelerden bahsedebilir misiniz?

Birkaç arkadaşımla birlikte Velotürk adında bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyoruz. Projenin amacı ihtiyacı olan çocuklara sponsorlarımız ve katıldığımız bisiklet yarışlarından elde edilen gelirle bisiklet dağıtmak. Bu anlamda bizi çok sevindiren bir proje oldu ve olmaya devam ediyor.

Mutfağa girmek ve yeni tatlar yaratmak isteyenler için tavsiyeleriniz olur mu?

Yeni tatlar denerken hayal ettikleri her şeyi yapabilirler. Önemli olan hayal gücü ve cesur olmak. Eğer bunu başarabilirlerse hayal gücünü kullandıkları için daha da mutlu olacaklardır.

” Kuzey Kutbu’na seyahat etmeyi isterim”

arda türkmen

Seyahati seven biri olduğunuzu biliyoruz. Rotalarınızı nasıl belirliyorsunuz?

Seyahati çok sevdiğim doğru. Seyahat edeceğim rotaları, çocukluğumdan beri gerçekleştirmek istediğim maceraları ele alarak belirliyorum. Bu anlamda rotamı belirlerken 0 zamanların bana ilham kaynağı olduğunu söyleyebilirim.

Jolly ile henüz görmediğiniz hangi ülkeye seyahat etmek isterdiniz?

Kuzey Kutbu’na seyahat etmek ve oradaki yaşamın nasıl devam ettiğini görmek isterdim.

Jolly gezginleri için seyahat ederken çantalarında bulunması gereken 3 atıştırmalık önerisi alabilir miyiz?

Beni onlarla gönderirseniz bunlara gerek kalmaz ama yine de söyleyeyim:) Karbonhidrat açısından zengin oldukları için ceviz, fıstık ya da fındık seyahat ederken büyük yardımcı oluyor. Ayrıca kuru incir, hurma ve kuru kayısı da gezginlerin seyahat çantasında bulundurması gereken güzel atıştırmalıklar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir