‘Aşk ile yaratılan kent’ diye bilinir Alaçatı. Evet gerçekten de büyük bir emek yatıyor bu küçük, sevimli kentte. Her sene düzenlenen ot festivalleri, balık avı turnuvası, yel değirmenleri, seçkin otelleri, sıra dışı restoranları ile vazgeçilmez bir cazibe merkezi haline gelmiş.
Dünyanın en beğenilen üç windsurf merkezlerinden biri olan Alaçatı, bir çok turnuvaya ev sahipliği yapmakta.
Alaçatı Festivali’nde otları tanıma ve toplama gezilerine katılabilir, yemek atölyelerinde eşsiz tariflerle harikalar yaratabilir, tadımlar yapabilir, yemek yarışmalarını izleyebilirsiniz. Bilmediğiniz bir sürü ot ismi de öğrenmek bonusunuz. Şevket-i Bostan, Dağlama, Ebegümeci, Tilkişan, Sığır Dili Otu, Karabaşotu en sevdiğim otlardan birkaçı.
Bu kadar farklı özelliklere sahipken, yakın bir zamanda gastronomi merkezi olacağından hiç bir şüphem yok.
İmren Alaçatı
İmren Han otelleri, kafeleri, restoranları, damla sakızlı kurabiyeleri, damla sakızlı kahveleri ile Alaçatı’nın okullarından. Dededen miras kalan helvaları, dondurma ve tatlı çeşitlerini geliştirerek her geçen gün farklı lezzetler sunuyorlar. Alaçatı yemeklerini tadacağınız en seçkin yerlerden biri İmren Alaçatı.
Dedeleri ‘senin yemediğini başkasına yedirme’ dermiş. Bu söz üzerine yıllardır kalitelerinden ödün vermeden zirveyi koruyorlar. Hasan bey, Kayhan bey, çocuklar, eşler tüm aile işin içinde. Hatta 6 yaşındaki en minik eleman bile. Hala geleneksel hava yansıtılıyor. Yeni nesil ise dünyaca ünlü mutfaklarda çalışmış ve sentez bir mutfak oluşturulmuş.
İmren Han lezzetlerinden benim favorilerim sakızlı kurabiyeleri, damla sakızlı muhallebileri, reçelleri ve kuş yuvası adında dondurmaları. Hasan bey’in yeni keşfi “Kuş Yuvası”… Sunumunu görünce, sizin de bana hak vereceğinizden eminim. İlk başta ‘‘yok artık bunu ben bitiremem” diyorsunuz ama! Son zamanda tek başıma, sonuna kadar denediğim tek dondurma tadımım. Kayhan bey’in sıra dışı dondurma çeşitleri ise denenmeye değer. Çeşitler arasında karadut, frenk üzümü, balbadem ve şirinler lütfen tercihleriniz arasında olsun!
Asma Yaprağı
Merkezden aşağı inince kime sorsanız biliyor Asma Yaprağı’nı.
Ege otlarının en güzel örneklerini tadabileceğiniz, her daim dolu ve bahçesiyle sizi keyiflendirecek bir mekan. Anne oğul ile başlanan çalışmalar kısa bir süre içinde büyük bir ekibe dönüşmüş.
Sevimli ve kendine has dekorasyonu bir de leziz yemekleriyle Alaçatı’nın gözde mekanlarından Asma Yaprağı.
Asma Yaprağı’nda seçim yapmak biraz zor. Nereden başlamalıyım bilmiyoum ama, Reyhanlı domat aşı, enginarı, Ege salataları, tarçınlı köftesi, kabak kıstırması, sarımsaklı biberiyeli tandır, arapsaçı, tarçınlı yoğurtlu Girit köfte, Sinkonta favorilerim arasında.
Özet geçmek gerekirse, denediğiniz her yemek mükemmel. Anne lezzetinde…
Şişarka Restaurant
Bir aile işletmesi olan restoranda, herkes çok samimi ve içten.. Anne ve teyzeler mutfağın hakimi. Mavi sandalyeleri ve duvarlardaki değişik objelerle farklı bir ambiyansa sahip.
Sütlü Helvacık, Deniz Börülcesi, Galdirik Otu Şişarka’daki favorilerimden.
Taze balıkların yanı sıra çeşitli otları Şişaka’da tadabilirsiniz.
Özellikle Şişarka’da ciğer yemenizi tavsiye ediyorum. İstanbul’da bile bu kadar lezzetlisini yemedim desem yalan olmaz. Masaya 4 porsiyon söyledik dersem bana inanırsınız.
Noni’s House
Tesadüfen tanıştığım Selin hanım, evlendikten sonra Alacatı’ya yerleşmiş ve yemek atölyeleri düzenliyor. Ovacık tarafında harika bir çiftlik… Bahçesi gerçekten de çok keyifli… Kendi elleriyle hazırladığı yemekleri sizlerle paylaşıyor.
Bergamut ve Mandalina reçelleri inanılmaz güzel. Cheesecake ve tartlarını da tatmanızı öneririm.
Keyifle tadımlar yapmanız dileğiyle!