Şirince ve Gezilecek Yerler Listesi: Adı Gibi Şirin Bir Ege Rotası

Arkadaşlarla çıktığımız Ege turundaki duraklarımızdan biri de Şirince oldu. Hatırlarsanız 2012 yılında Maya Takvimi’ne göre 21 Aralık’ta Marduk gezegeni dünyaya çarpacak ve kıyamet kopacak, Maden Dağı’nda belirecek Nuh’un Gemisi’ne binenler sağ kurtulabilecekti. İnanışa göre dünyada sadece İzmir’deki Şirince ile Fransa Bugarach Köyü kıyametten etkilenmeyecekti. Bu yüzden yüzlerce insan Şirince’ye akın etti. Aradan zaman geçti, kıyamet kopmadı ama Şirince’nin adı epey ünlendi. Türkiye’nin merak edilen rotalarından biri olan Şirince’ye ben de gittim ve Şirince Köyü’nün gezilecek yerlerini sizin için yazdım.

Şirince 

Şirince

Türk-Yunan kültürünün sentezi durumundaki eski bir Rum yerleşkesi olan ve Rumca Kirkince adını daha sonraları Çirkince’ye çeviren Şirince, bu kadar şirin olup da bu adı hak etmediği için nihayet Şirince adını almış. Aslında Çirkince adının verilmesi oldukça anlamlı. Vaktiyle burada yaşayan sakinler, yabancıların gelip kendilerini rahatsız etmemesi ve köylerinin güzelliğinin bozulmamasını istedikleri için bu ismi vermişler. E, haksız da sayılmazlar!

Şirince Gezilecek Yerler

Kafa dinlemek, sokaklarda dolaşmak, Ege’nin sıcak insanları ile muhabbet etmek ve hayata kısa bir mola vermek istiyorsanız çok doğru bir yerdesiniz. Oya gibi tarihi dokusu, trafiğe kapalı sokakları, tezgah başında dikiş nakış satan güleç şalvarlı teyzeleri, insanın reset düğmesine basan şarapları bence size de iyi gelecek. Şirince otelleri genelde çarşıya yakın oluyor. Bu sayede tipik Rum evlerinin özelliği korunarak yapılan evleri, Ortodoks Rum Kilisesi’ni ve sokakları gezmek için güzel bir noktada kalmış oluyorsunuz.

Çarşı

ŞirinceŞirince’de gezilecek yerler listemin ilk sırasında çarşı var. Meydandaki çarşı her daim kalabalık. Burayı keşfetmek, yöresel lezzetlerin tadına bakmak ve geleneksel el işlerini görmek için çarşıyı boylu boyunca arşınlıyorum. Köylü kadınlar tarafından yapılan çok güzel işlemeler görüyorum. Ev yapımı sabunlar, zeytinyağlar da ilgini çekiyor. Tabii bir de ünlü Şirince şarabı almak için çarşıdaki dükkanlara uğruyorum. Mandalinalı, karadutlu, çilekli ve birçok farklı içerikte yapılan Şirince şarabı dünyanın birçok ülkesinde de adını duyurmuş bir lezzet.

Hodri Meydan Kulesi

ŞirinceEğer Şirince’ye muhteşem bir bakış açısıyla bakmak istiyorsanız o zaman istikamet Hodri Meydan Kulesi oluyor. Benzersiz fotoğraflar çekmek ve kuş bakışı bakmak için bu kuleyi mutlaka ziyaret edin. Özellikle gün batımında güzel olduğunu ve güneş ışığıyla farklı açılardan güzel kareler yakalayabileceğinizin de atını çizeyim.

St. Jean Kilisesi

ŞirinceTaş sokaklarda yürürken karşıma St. Jean Kilisesi çıkıyor. Tıpkı Roma’daki Aşk Çeşmesi gibi bu kilisenin bahçesinde bulunan küçük havuza para atılınca dileklerin gerçek olacağı inancı var. Eğer attığınız bozuk para havuzun içindeki delikten içeriye girerse dileğiniz kabul oluyor. 1805 yılında yeniden yapılan kilisenin ayrıca şarap tadımı yapabileceğiniz bir de mahzeni bulunuyor.

Nişanyan Evleri

ŞirinceEvleriyle ünlü bu yerin görülmeye değer bir durağı ise Nişanyan Evleri oluyor. Servi ağaçlarının çevrelediği yollarda bulunan Nişanyan Evleri, hem yatılı hem de günübirlik misafirleri ağırlıyor. Hayallerindeki evleri inşa etme hayali ile yola çıkan Mutlu Tönbekici ve Sevan Nişanyan uzun çalışmalar sonucu bu evleri ortaya çıkarmış. Kuş bakışı manzaraya sahip, bir mezrası bulunan Nişanyan Evleri’ni günübirlik ziyaret etmek de mümkün.

Taş Mektep Müzesi

Tarihi bir okul binası burası. Haftanın 7 günü açık olan bu müzede Türk eğitim sistemi ile ilgili bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar devam eden yıllar içerisindeki eğitim sürecini fotoğraflar, objeler ve belgelerle sunuyor müze. Binanın bir kısmı ise restoran olarak kullanılıyor.

Matematik Köyü

ŞirinceMatematiğin Nobel Ödülü sayılan Leelavati Ödülü’nü alarak Türkiye’ye büyük bir gurur yaşayan Prof. Dr. Ali Nesin öncülüğünde hayata geçirilen Matematik Köyü, burada mutlaka uğramanızı isteyeceğim yerlerden biri. Matematiği ders kitaplarından çıkarıp hayatın içine adapte eden bir sistemle yola çıkan Matematik Köyü, Şirince’nin 1 km uzağında yemyeşil bir ortamda yer alıyor. Matematik Köyü, imece usulü kurulan bir köy olması sebebiyle dünyada bir ilki gerçekleştirmiş. Bağışlarla inşa edilen Matematik Köyü’ne Sezen Aksu’dan Cem Yılmaz’a kadar birçok isim bağış yapmış.

Tiyatro Medresesi

Bu şirin yeri bu kadar çok sevme nedenlerimden biri de Tiyatro Medresesi. Burası amatör ve profesyonel tiyatro sanatçılarının, hem çalışmaya hem de araştırma yapıp dinlenmeye geldikleri kısacası tiyatrocular için bir toplanma alanı. Bununla birlikte seyirciler de sanatçılarla bir araya gelerek tanışarak kültür alışverişinde bulunabiliyorlar. Tiyatro Medresesi’nin mimarı, Matematik Köyü’nün de kurulmasında büyük katkıları olan Sevan Nişanyan. Yolunuz Şirince’ye düştüğü vakit Tiyatro Medresesi’ndeki tiyatro kamplarına ve atölye çalışmalarına katılabilir, yazın yapılan gösterilere katılabilirsiniz.

Nişanyan Kaya Mezarı

ŞirinceŞirince’de de tıpkı Dalyan’da Kaleköy’de bulunan kral mezarlarından bulunuyor. Sevan Nişanyan, Dalyan’daki kaya mezarlarının bir benzerini burada da hayata geçirmiş. Böyle bir çalışmayı yapmak istemesinin sebebi ise Türkiye‘de yapılanların taklit ve baştan sağma olduğu düşüncesine karşı kalıcı bir iz bırakmak…

Şirince’de Ne Yenir Ne İçilir?

Şirince gezilecek yerler kadar bir önemli konu daha var ki, o da elbette Şirince’de ne yenir ne içilir sorularının cevabı. Bu güzel yerde yiyip içecek birçok şey var. Hafta sonu turu ile buraya gelmişseniz buradan birkaç kilo alıp eve dönmeniz muhtemel.

Mürver Şurubu

ŞirinceAdını daha önce duyanınız var mı bilmiyorum ama ben ilk kez mürver şurubu içiyorum. Mürver şurubu dedikleri bu şurubun yapıldığı çiçek senede yalnız bir ay açarmış ve dere kenarlarında bulunurmuş. O bir ayda topladın topladın toplamadın geçmiş olsun artık öbür seneye kalırmışsın. Neyse ki işletmenin sahipleri toplamış da biz de bu lezzeti kaçırmamış olduk. Soğuk algınlığına iyi gelen mürver şurubu, bölgenin en özel lezzetlerinden biri.

Şarap

ŞirinceŞirince şarabının adını duymayan yoktur. Bölgenin en lokal lezzetlerin başında gelene meyve şaraplarının namı dünyaya yayılmış durumda. Envai çeşit meyve ile yapılan Şirince şarabı, özellikle tatlı sevenlerin bayılacağı bir lezzet. Karadutlu, çilekli, elmalı, böğürtlenli ve farklı çeşitleri olan Şirince şarabını şahane manzaraları olan kafelerde içebilir, atölyelerde tadabilir ya da dönüş yolunda eve giderken kendinize hediye alabilirsiniz.

Kumda Kahve

ŞirinceO kadar fotoğraf çekmenin, sokaklarda yürümenin üstüne bir de temiz hava bol oksijen yorgunluğu eklendi mi? Öyleyse bir kahve molası iyi gider diyorum. Buralarda oturup soluklanabileceğiniz ve kahve keyfi yapabileceğiniz birçok yer var. Dilediğiniz birine uğrayın ve kum üzerinde ağır ağır pişirilen bol köpüklü bir Türk kahvesi mutlaka için.

Ev Yemekleri

ŞirinceYemek molası vermek için Sedir Mantı ve Börek Evi‘nin yolunu tuttuk. Ara sokaklarda dolana dolana mekanı bulduk. Ailenin işlettiği bu lokanta aynı zamanda onların evi. O yüzden içeri girmek istiyorsanız ayakkabılarınızı çıkarıp ev terliklerinizi giymeniz gerekiyor. Biz dışarıda küçük ve sevimli bahçelerinde oturduk. Yaprak sarma, börülce, çiçek dolma ve şiş ızgara söyledik. Yaprak sarma ne kadar ince sarılmış inanamazsınız. Porsiyon bayağı dolu geldiği halde o kadar lezzetliydi ki anında bitirdik. Çiçek dolmanın da aynı şekilde iç harcı ve baharatı inanılmaz lezzetliydi. Bir porsiyon daha söyledik ve onu da aynı hızla bitirdik. Börülceyi (tazeydi) sağlıklı olsun diye yedik. Çöp şiş ise normaldi.

Şirince’den Ne Alınır?

ŞirinceŞirince’nin ünlü şarabı, keçi sütüyle yapılmış sabun, üzüm (evet evet bildiğiniz üzüm), karadut suyu ve karadut reçeli buradan eli boş dönmemek için güzel alternatifler oluyor.


♦ Eğer hafta sonu turunuzu bir kültür turuna dönüştürmek isterseniz o halde İzmir gezilecek yerler rehberi de size lazım olacaktır.

♦ Tabii ki İzmir demek yemek demek. Öyleyse buyurun İzmir yemekleri rehberi.

♦ Yaz tatilini Kuzey Ege’de yapacaklar için Kuzey Ege‘nin muhteşem rotalarını da sizin için yazdık.


Jolly İle hafta sonu turlarına çıkarak kısa zamanda Türkiye’yi keşfetmeyi, kültür turlarıyla derinlemesine keşifler yapmayı istiyorsanız linki tıklayın.

Anette’in rengarenk blog’una bayıldık. İnsana bir yandan yaşama sevinci aşılarken bir yandanda kültürel birikimini arttırıyor. Ayrıca blog’un sahibesi Anette içindeki yaşama sevinci, doğa ve hayvan tutkusu sayesinde takipçilerini eğlendirerek bilgilendirmeyi başarıyor. Anette’in ‘Zamazingo’sunu takip etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Anette’i tanıdığınıza pişman olmayacaksınız. madamemag.com/tr benim için bunu demiş... Anette Inselberg: Doktorayı bitirdim, dokuz-altı ofislerde çalışmaktan daraldım, kendi içimde bir arayışa yönelmeye karar verdim ve '' ben en iyisi gezeyim'' dedim. Böylece gezginliğim başladı. Plansız, programsız ve tecrübesiz. Önce Karadeniz’e, arkasından Ege’ye gittim. Datça’da bir çiftlikte uzun süre vakit geçirdim. Ektim, biçtim doğayı dinledim. Bir süre Akdeniz’de dolandım. At çiftliklerinde kaldım, tarihi kentleri dolaştım… Sonra ruhumun daha da içine girmeye karar verdim ve yurtdışı gezilerine de başladım. Küba’ya gittim önce. Arkası geldi kendiliğinden. Çok insan tanıdım, çok hikaye dinledim. Kendimi gördüm onlarda ve hikayelerinde. Herkesten bir parça aldım. Herkese kendimden bir parça bıraktım… Sonra bir gün baktım içimden yazmak geliyor ''ne duruyorum ''dedim. Bloğum “Zamazingo’yu” (http://anetteinselberg.com) açtım. Çocukken arayıp da bulamadığım şeyleri hep öyle arardı. Şu zamazingo nerede diye. Eee dedim bloğumun adı “Zamazingo” olsun. Böylece çocukluğumun da elinden tutmuş gibi hissetim. Önce sadece gezi bloğu olsun dedim. Yetmedi. İnsanlara umut vermek, insanları mutlu etmek, bana dokunan sözleri herkesle paylaşmak istiyorum dedim. Karikatürden geziye, özlü sözlerden müziğe uzanan bir içerik yelpazesine sahip oldum… Güldürürken düşündüren blog “Zamazingo” büyük bir adım oldu benim için. Bu vesileyle birçok insanla tanıştım. Birçok değerli dostluk kurma fırsatına eriştim. Fakat baktım yine duramıyorum. Kısa yazılar yazmaya başladım. Onları da önce bloğumda arkasından gezi dergisi Olympos’ta (www.olympos.com.tr) ve Sırtçamtam’da (www.sirtcantam.com) , arkasından Foto Gezginde (fotogezgin.com) sonrasın da Haberdesin internet gazetesinde (haberdesin.com), gezmelerde sitesinde (www.gezmelerde.com) ve son olarak ta Jolly Tur Blogger Kulübünde (blog.jollytur.com) adresinde paylaşmaya başladım… Yoluma çıkan herkesle bir sevdayı büyütmeye başladım. Bu öyle bir sevda oldu ki giderek büyüdü. Umarım büyümeye de devam eder… Bundan sonra ne mi var? Kim bilebilir ki… Niyetimde hikaye kitabı yazmak var. Damla damla oluşuyor hikaye kitabı içimde. Beraber nefes alıyoruz onunla ve sizlerle. Hep beraber yazıyoruz bu kitabı… Umarım gelecek hepimize güzellikler getirir. Sevgiyle kalın… Anette İnselberg

1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir